Her har pensjonseksperten Steinar opprettet pensjonskontor på gata for de streikende i Bergen
Fortauskontor med de streikende i Bergen
SLIK SLÅR DET UT: Arbeidsgiversiden har gått hardt ut med påstander om faktafeil. Onsdag møtte pensjonsekspert Steinar Fuglevaag de streikende med regler og kalkulator.
Geirmund Jor
I dag ryddet Fagforbundets pensjonsekspert Steinar Fuglevaag i fakta og påstander i kjølvannet av Akasia-streiken – der de ansatte streiker for pensjonen sin.
ola.tommeras@fagbladet.no
«Pensjonskontoret» står det på skrivebordet på fortauet i Bergen sentrum. Fagforbundet sendte pensjonsekspert Steinar Fuglevaag til de streikende i byen onsdag morgen, der han åpnet fortauskontoret etter fanemarkering og tog.
Samtidig som pensjonseksperten reiste på Bergens-tur, har arbeidsgiver gått hardt ut mot argumentene fra de fire forbundene som representerer de streikende. Arbeidsgiver hevder fagforeningene sprer faktafeil. Forbundene har svart. Fuglevaag møtte streikende og andre interesserte med kalkulator og regler.
• Dette sier Akasia om streiken og kravene
Taper nær 30.000 i året
– Det er i grove trekke to forhold der ansatte taper penger på pensjonsordningen arbeidsgiver vil innføre. Det ene er ved eventuell uførepensjon, der forskjellen er ganske tydelig. En ansatt i Akasia vil tape mellom 25 og 30.000 kroner ved uførhet, forklarer Fuglevaag.
Det andre er forskjellen ved alderspensjon. I dag kommer de ansatte fra ytelsesordninger, og striden står om hvorvidt de skal overføres til en innskuddsbasert pensjon. Arbeidstakerorganisasjonene har kommet arbeidsgiver i møte ved å skissere en hybridpensjon, mens arbeidsgiver ønsker innskuddspensjon.
– Vi har regna på ulike varianter av hvordan en innskuddspensjon slår ut i forhold til hybridpensjonen. Kvinner som går av med innskuddspensjon, vil ha rundt 15.000 kroner mindre i året å leve av som pensjonist enn sine mannlige kolleger, sier Fuglevaag, og forklarer:
• Stående aplaus til de streikende på LO-kongressen
Geirmund Jor
Kvinner lever lenger
– Med en innskuddspensjon så har den ansatte en viss pott når denne går av. Størrelsen avhenger av hvor godt selskapet som har pensjonen, lykkes med å investere innskuddene. Potten tas ut gjennom et visst antall år, og siden kvinner lever gjennomsnittlig lenger enn menn, vil de ende med lavere årlig utbetaling sammenlignet med sine mannlige kolleger. I hybridpensjonen som de ansattes organisasjoner har foreslått, så vil forskjellen på kvinner og menn utlignes ved at det betales inn ett prosentpoeng mer for kvinnelig ansatte, forklarer Fuglevaag.
I tillegg viser Fugelvaag til usikkerheten ved innskuddsbasert pensjon.
– En innskuddspensjon kan bli kjempebra dersom en forutsetter at selskapet som har ansvaret for investeringene, seiler i sol og medvind gjennom hele den ansattes arbeidsliv. Da kan potten bli høy. De ansattes organisasjoner mener likevel at det viktigste er å sikre at pensjonen er på plass når den ansatte forlater arbeidslivet, at den er forutsigbar, sier Fuglevaag.
Syv prosent innskuddspensjon
Administrerende direktør i Akasia, Ove-Christian Fredriksen, mener det er en god pensjon de har tilbudt sine ansatte.
– Innskuddssatsen i Akasia er 7 prosent av lønn fra første krone, som er
det beste loven tillater. De ansatte bidrar med 2 prosent egenbetaling ved trekk i lønn, skriver han i et svar på påstander framsatt i streiken.
Fuglevaag parerer med at loven ikke hindrer å utligne med et prosentpoeng større innskudd for utjevne forskjellen på menn og kvinner, slik arbeidstakerorganisasjonene skisserer i sitt forslag til hybridpensjon.
Akasia har også blitt kritisert for å bruke mindre til pensjon enn hva de får i driftstilskudd fra kommunen for å dekke pensjon. Private barnehager mottar offentlige tilskudd som kompenserer med 13 prosent av lønnsutgiftene for utgifter til de ansattes pensjon.
– De samlede pensjonsutgiftene i Akasia Barnehage er i
dag på linje med det som kompenseres gjennom det kommunale driftstilskuddet på 13
prosent. For andre deler av konsernet er utgiftene fra 13 til 17 prosent, skriver Fredriksen.
Fuglevaag mener Akasia må ha kalkulert med midlertidige kostnader ved overgangsordninger, for å oppnå utgifter som tilsvarer kompensasjonen i det offentlige pensjonstilskuddet.
Onsdag kveld reagerte HR-sjef i Akasia, Gro Gundegjerde, på påstandene fra Fagforbundet i brev til Fagbladet.
– Vi reagerer sterkt på at Fagforbundet antyder at tilskuddet Akasia får fra kommunen til pensjon, ikke går til pensjon, skriver hun og gjentar direktørens erklæring om at de samlede pensjonsutgiftene er på linje med tilskuddet fra kommunen.
• Streikerammede foreldre med støtte til de streikende
Ikke redelig
De fire forbundene svarte i går Akasia samlet:
Vi har sagt at tilskudd til pensjon skal gå til pensjon. Det står vi ved. Vi ser at Akasia sier at de har 13 prosent i pensjonsutgifter i barnehagene. For at det skal være mulig å komme opp i 13 prosent ved en innskuddsordning der arbeidsgiver betaler 5 prosent innskudd, må arbeidsgiver ha regnet med ekstra utgifter i forbindelse med etablering av ny og framtidig ordning, utgifter som fases ut etter hvert. Det mener vi er lite redelig i denne sammenhengen. Vi må se på de varige utgiftene, og disse vil være dekket av driftstilskuddet, skriver de fire forbundene i en felles uttalelse onsdag ettermiddag.
• Her kan du laste ned hele svaret fra de fire forbundene i streik, til Akasia