SV: Vi har en situasjon der vi ser pengestrømmer helt ute av kontroll
Høyre-partiene stemte ned forslag om å regulere private barnevernsaktører
UOVERSIKTLIG: Det konkluderes med at barnevern er et marked der private tilbydere selv utformer sine oppdrag.
Eirik Dahl Viggen
Reglene for anbud i barnevernet skal gjennomgås, men Høyre-partiene sa plent nei til forslag som kunne gitt sterkere regulering og kontroll med private barnevernsaktører.
ola.tommeras@fagbladet.no
Denne uka var ny barnevernlov til første gangs behandling i Stortinget. Arbeiderpartiet, SV og KrF la fram forslag som ville gjort det mulig å kontrollere aktørene i privat barnevern, men ble nedstemt.
Et forslag fra Venstre om å be regjeringen gjennomgå reglene for anbud i barnevernet, fikk gjennomslag, men ingen forslag som beveget seg lenger enn det.
– Vi mener at alle som vil tilby gode tjenester innen barnevernet skal behandles likt, forklarer vein Harberg (H), leder av Stortingets barne- og familiekomité.
• Jonas Gahr Støre: Vi kan ikke kontrollere oss ut av arbeidslivskriminalitet
Uoversiktlig marked
Private aktører dominerer i dag barnevernstjenesten. 77 prosent av barnevernstjenester brukte private aktører til å utføre lovpålagte oppgaver, viser en rapport fra Vista analyse, utarbeidet på vegne av barne- og familiedepartementet i fjor.
I rapporten omtales kostnadene som galopperende. Det konkluderes med at barnevern er et marked der private tilbydere selv utformer sine oppdrag. I proposisjonen til ny barnevernlov betegnes markedet som uoversiktlig.
I forrige uke fortalte Fagbladet om hvordan A-krimsenteret observerer svindlere fra byggebransjen dukke opp i barnevernsmarkedet. For kort tid siden avslørte VG hvordan den angivelig ideelle stiftelsen Fyrlykta opererte.
• Rapport: Fyrlykta seilte under falsk flagg (VG)
Støttet ikke forslagene
Med den siste tids avsløringer som bakteppe, foreslo Arbeiderpartiet og KrF å be regjeringen både om å gjennomgå omfanget av private tilbydere når det gjelder barnevernssaker, gjennomgang av reglene og begrensninger på uttak av profitt i barnevernsmarkedet. I tillegg foreslo Arbeiderpartiet å gjøre tiltak som forhindrer at samme tilbyder utreder, saksbehandler og er eier av institusjonen som anbefales.
Forslagene fikk kun støtte av SV, som selv trakk eget og mer ytterliggående forslag for å støtte et mulig flertall for sterkere kontroll av private aktører innen barnevernet.
• 17 metoder i arbeidslivskriminalitet
Sonja Mandt (Ap) forsøkte å få flertall for utbyttebegrensning og gjennomgang av bruken av private aktører.
Stortinget
Overmodent å se på
– Det er synd at ikke flere støtta vårt forslag om å gjennomgå anbudsreglene, bruken av private samt utbyttebegrensning, sier Sonja Mandt (Ap).
Arbeiderpartiet stemte subsidiert på Venstres forslag.
– Det forslaget er litt dårligere, siden det ikke inneholder begrensninger av uttak, sier Mandt.
I Venstres forslag bes regjeringen kun om å gjennomgå reglene for anbud i barnevernet.
– Det står i proposisjonen at det må gjøres en gjennomgang på grunn av uoversiktlig marked, og når vi ser saker som Fyrlykta, er dette mer enn overmodent å se mer på. Vi må følge opp at så skjer, sier Mandt.
Varsko om at noe må gjøres
Når Fagbladet ber Mandt om å kommentere at Skatteetatens analytikere observerer kriminelle aktører gå fra byggebransjen til barnevernsmarkedet, sier hun:
– Det er et varsko om at noe må gjøres. Det haster med varslet gjennomgang av anbudsreglene for barnevern. Disse aktørene finner veien dit det er mulig å tjene penger, og de stopper ikke før vi har et bedre regelverk, sier hun, men legger til at de fleste private aktørene i barnevernet gjør en kjempejobb.
– Vi trenger dem, men vi må ha regelverk som stopper dem som kun tenker profitt, sier hun.
Kirsti Bergstø (SV) mente forslagene ikke gikk langt nok.
Stortinget
Ville hatt sterkere vedtak
– Vi har en situasjon der vi ser pengestrømmer helt ute av kontroll. Vi ser at penger som skulle ha gått til utsatte barn ender hos barnevernsbaroner, sa Kirsti Bergstø (SV) under debattem. Hun gjorde det klart at hun ville helst sett et vedtak som gikk lenger enn Ap/KrF-vedtaket som heller ikke ble vedtatt. SV trakk sitt forslag for å støtte dette.
– Vi må sørge for at pengene når ungene, at omsorg ikke blir butikk, poengterte Bergstø.
Alle må få bidra
Svein Harberg (H) er leder av Stortingets barne- og familiekomité. Han gikk imot strengere reguleringer av de private aktørene innen barnevern.
– Vi mener at alle som vil tilby gode tjenester innen barnevernet skal behandles likt. Det er ingen grunn til å stille forskjellige krav til offentlig drevet barnevernet, barnevern drevet av ideelle organisasjoner eller barnevern drevet av andre private aktører, sier Harberg til Fagbladet.
Han understreker at Høyre er opptatt av å ha klare krav til kvalitet i leveransene, evaluere disse og følge opp.
– Men de samme rammer må gjelde uavhengig av hvem arbeidsgiveren er. Vi vil at alle som brenner for å hjelpe barn i en vanskelig situasjon skal få bidra, sier Harberg.
Barnevern og anbud
• Barneverntjenestenes adgang til å sette ut oppgaver til private aktorer er ikke regulert i barnevernloven, og det er heller ikke gitt føringer i andre styringsdokumenter.
• Ny barnevernslov er til behandling, og Stortinget vedtok ved første gangs behandling onsdag kveld, å be regjeringen gjennomgå anbudsreglene innenfor barnevern.
• Mindretallet med SV, KrF og Arbeiderpartiet, ønsket å gå lengre. De ville også ha utbyttebegrensning og en gjennomgang av hvordan de private brukes.
Vi har en situasjon der vi ser pengestrømmer helt ute av kontroll.
Kirsti Bergstø (SV)