JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ferieloven

Hvor mye ferie har du krav på når du jobber deltid?

yayimages.com

Lurer du på hvor mye ferie du har krav på om du jobber deltid? Kan du ta ut enkeltdager og sikre deg flere uker ferie enn andre? Her får du svarene.

2017010911291120230821171436

camilla.ovrebo.ondrckova@fagbladet.no

Nytt år betyr nye feriekvote. Mange av Fagforbundets medlemmer er opptatt av ferien sin. Samtidig er ferieloven og tariffavtalene ofte vanskelig å forstå. Her er hjelp til deg som av forskjellige grunner jobber deltid.

Til tross for at lovverk og tariffavtaler kan synes noe innfløkt når det kommer til ferie- og feriereglement, finnes det noen tommelfingerregler. Heldigvis.

For det første: Ferieloven sier at du har krav på 25 feriedager hvert år. I tillegg får du fem ekstra feriedager om du har en tariffavtale. Totalt blir det da 30 feriedager per kalenderår.

Det som kan gjøre dette noe forvirrende, er at feriedager er lik virkedager. Og under virkedager kommer også lørdag. Vi snakker derfor om totalt fem ferieuker.

Så mye ferie har du krav på

Antall feriedager er det samme for alle

Når det kommer til feriedager og deltidsstillinger, er imidlertid svaret såre enkelt, ifølge Fagforbundets rådgiver ved forhandlingsenheten, Herdis Schärer.

– Antall feriedager er det samme for alle, uavhengig av stillingsstørrelse, sier hun.

Med andre ord; alle har krav på fem uker ferie.Også de som jobber deltid.

Sjefen kan tvinge deg til å ta fri

Ferieåret og hovedferien

Av de fem ukene har du krav på å ta ut tre av ukene samlet innenfor den såkalte hovedferien; tiden mellom 01. juni og 30. september.

I tillegg kan du også kreve å ta ut de sju resterende feriedagene samlet innenfor ferieåret.

Men hvordan fungerer dette om du jobber deltid? Kan du fordele ferien utover flere uker enn de som har full stilling? Og har antall vakter i ferieukene noe å si for hvor mange uker du faktisk får ferie?

Ingunds bittersøte seier over arbeidsgiver

Ferien forlenges ikke på grunn av fridager på turnus

Nei, sier Schärer og slår fast at antall ferieuker er det samme for alle - uavhengig av hvor mange vakter du opprinnelig skulle ha jobbet i disse ukene.

– Ferien forlenges ikke på grunn av fridager på turnusen, eller fridager på grunn av redusert stilling.Tvert imot inngår disse fridagene i den samlede feriefritiden, sier Schärer.

En deltidsansatt som normalt jobber bare to dager i uken kan altså ikke kreve at de 30 feriedagene bare skal legges til arbeidsdagene. Det samme gjelder turnusarbeidende som jobber et lavere antall vakter i noen uker og de som for eksempel arbeider bare annenhver uke.

De ukene i ferien som arbeidstager uansett skulle hatt fri, regnes også som en del av ferien.

Dette har du krav på om du jobber røde dager

Arbeidsgiver har styringsrett

Mange lurerer imidlertid på hvordan dette gjøres om de deler opp ferien. Kan du da skaffe deg flere uker fri?

– Deles ferieuken kan du bare kreve å få fri så mange dager som du normalt skulle ha arbeidet i løpet av en uke, sier Schärer og legger til:

– For det første er det viktig å huske at det er arbeidsgiver som har styringsrett over ferien. Ferieloven sier at arbeidsgiver plikter å sørge for at arbeidstager gis ferietid på 25 virkedager hvert ferieår, sier Schärer.

Utover det sier kun Ferieloven at den ansatte har krav på å få en samlet ferie på tre uker i hovedferien.

Samtidig har du rett til å drøfte tidspunkt for ferieavvikling, samt få informasjon i god tid før ferien. Ferieloven sier at arbeidstaker kan kreve å få vite tidspunkt for ferieavvikling seinest to måneder før hovedferien.

Avspasering: Sjefen bestemmer når du kan ta fri

Takke nei til ferie?

Noen ønsker imidlertid å ta ut mindre ferie enn de har krav på, for eksempel hvis de ikke har opparbeidet seg nok feriepenger til å ta full ferie. Det kan du få innvilget, sier Ferieloven.

– Arbeidstaker kan motsette seg å ta ferie utover den tiden feriepengene dekker, sier Schärer.

Ferieloven sier følgende: "Arbeidstaker kan motsette seg avvikling av feriefritid og eventuell tilleggsfritid i den utstrekning feriepengene ikke dekker lønnsbortfallet under feriefraværet".

Unntaket er om virksomheten stenges helt ned en periode. Da kan alle arbeidstakere som berøres av stansen, pålegges å avvikle ferie i denne perioden.

Dette har du krav på om du blir syk i ferien

Generelle unntak fra feriereglene

Alle har altså rett på fem uker ferie, 25 virkedager + 5 ekstra virkedager ved tariffavtale. Det finnes imidlertid noen unntak. Dersom du fyller 60 i løpet av ferieåret, får du i tillegg ekstraferie på seks virkedager. Disse dagene kan tas samlet eller med en eller flere dager av gangen.

Ansettelsestidspunkt har også noe å si. Dersom du blir ansatt etter 30. september, har du kun krav på seks virkedager ferie i inneværende år.

Seniorene jobber lenger når de får mer fri

Forvirrende?

Når det kommer til ferie generelt og hvilke rettigheter du har, kommer Schärer med en oppklaring og formaning:

– Det er viktig å holde tungen rett i munnen. Feriepenger og feriefritid er to adskilte ting. Man opparbeider seg rett til feriepenger, men retten på ferie er helt uavhengig av dette. Alle har rett på 25 feriedager og eventuelt fem dager som er avtalefestet, uavhengig av hvor mye man har jobbet.

Og helt til slutt: Ferieåret er året man er inne i, mens feriepengene regnes ut fra hvor mye du tjente i fjor.

Slik beregnes feriepengene dine

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy