JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ingunds bittersøte seier over arbeidsgiver

STØRRE STILLING: Etter halvannet års kamp har Ingund Ljosnes endelig fått stillingsprosenten hun har krav på.

STØRRE STILLING: Etter halvannet års kamp har Ingund Ljosnes endelig fått stillingsprosenten hun har krav på.

Nadi Frantsen

Hun jaget ekstravakter og sa ja hver gang arbeidsgiver spurte, men da hun krevde større stilling, fikk hun nei. Nå takker hun Fagforbundet for at hun vant ankesaken mot Fredrikstad kommune.

2016111513451020230821171436

simen.grimsrud@fagbladet.no

Jaget etter ekstravakter var veldig slitsomt for Ingund Ljosnes. Med større stilling er livet blitt litt mer forutsigbart, noe hun mener burde vært en menneskerett.

Slik krever du større stilling

Takket ja til alle ekstravakter

En lovendring som trådte i kraft ved nyttår i fjor ga deltidsansatte rett til å kreve fast ansettelse i den stillingsprosenten de faktisk har jobbet de siste 12 månedene (se faktaboks). Håpet om en mer forutsigbar hverdag ble tent hos Ljosnes.

Med en 31 prosent fast stilling som assistent på Kjæråsen avlastningssenter, var hun nødt til å takke ja til alt hun kunne få av ekstravakter for å få det til å gå rundt.

– Jeg har i tillegg vært personlig assistent for to personer for å komme opp i 100 prosent. Ferie har jeg stort sett bare måttet glemme, sier Ljosnes.

Tvisteløsningsnemnda: Halvparten får avslag om større stilling

Droppet ferien

For drøyt halvannet år siden, samlet hun inn timelistene sine og regnet ut hvor mange timer hun hadde jobbet ekstra det siste året. Fredrikstad kommunene ville imidlertid bare gi assistenten litt over halvparten av det hun krevde. Arbeidsgiver mente at et fire måneders vikariat sommeren 2014 ikke skulle telle med i beregningsgrunnlaget fordi dette var et skriftlig avtalt vikariat.

– Jeg er et ja-menneske, og har stilt opp hver gang arbeidsgiver har trengt meg. Sommeren 2014 droppet jeg ferien til fordel for vikariatet. De trengte kompetansen min, så da sa jeg ja. Jeg tok til og med ferie fra ekstrajobben som assistent. Jeg hadde jobbet annenhver langhelg hele året, så dette hadde ingen ting med sesongarbeid å gjøre, forteller Ljosnes.

84 ansatte i Porsgrunn kommune har fått økt stillingsprosent

Kan planlegge jobb og fridager

Etter samtaler med hovedtillitsvalgt i Fagforbundet, bestemte Ingund Ljosnes seg for å anke saken til tvisteløsningsnemnda. Der lå den nesten i ett år og ventet på behandling – sammen med hundrevis av liknende saker.

Tvisteløsningsnemnda ga henne medhold. Ljosnes’ faste stilling i kommunen økte fra 31,81 til 71,81 prosent – tilsvarende det hun faktisk hadde jobbet. Hun jobber fortsatt 31,81 prosent som assistent på Kjæråsen, mens de 40 prosentene hun fikk økt stillingen sin med, er er hun ansatt i en ressurspool i Fredrikstad kommune.

– Det betyr selvsagt mye for både lønna og pensjonen min. Dessuten får jeg faste dager på jobb og faste fridager. Det blir enklere å planlegge hverdagen, sier Ljosnes.

Sjekk hvor mange som har fått større stilling i din kommune

– Lang og kjedelig kamp

Seieren i tvisteløsningsnemnda føles bittersøt. Ljosnes mener det burde være unødvendig å kjempe mot arbeidsgiver i halvannet år for å få stillingen hun har krav på. Hun begynte etter hvert å lure på om det var hun som var urimelig.

– Det har vært en lang og kjedelig kamp, men jeg får tenke at jeg var den første i Fredrikstad som har vært gjennom dette, og at det forhåpentligvis blir enklere for dem som kommer etter meg, sier hun.

– Samtidig kan jeg forstå arbeidsgiveren min. Denne regelen var ny for alle, legger hun til.

Gerd krevde større stilling for halvannet år siden. Hun venter fortsatt på svar.

Glad hun er fagorganisert

Hun mener hjelpen fra Fagforbundet i Fredrikstad har vært uvurderlig.

– Jeg kan ikke alt av regler og paragrafer. Denne seieren viser hvor viktig det er å være fagorganisert, mener Ljosnes.

– Det er så tøft på arbeidsmarkedet i dag at jeg ikke forstår dem som tør å stå alene.

TAKKNEMLIG: Assistent Ingund Ljosnes takker Fagforbundet og hovedtillitsvalgt Pål Christiansen for hjelpen hun har fått.

TAKKNEMLIG: Assistent Ingund Ljosnes takker Fagforbundet og hovedtillitsvalgt Pål Christiansen for hjelpen hun har fått.

Nadia Frantsen

– Vi må organisere oss til en heltidskultur

Over 100 har fått større stilling

Fredrikstad er blant kommunene hvor flest deltidsansatte har fått økt stillingen sin etter at lovendringen kom. Men om de deltidsansatte har fått så stor stillingsandel som de har krav på, er ikke hovedtillitsvalgt Pål H. Christiansen sikker på.

– Fredrikstad kommune har vært veldig imøtekommende, men det kan være folk som har fått for lite, sier han.

– Har dere i Fagforbundet gjort nok for at folk skal få det de faktisk har krav på?

– Det er medlemmene selv som sender inn kravene. Vi har bare sett på tallene til dem som har spurt oss om hjelp, sier Christensen.

Han forteller at bare noen få av de 100 som har fått tilbud om større stilling har takket nei.

Følg Fagbladet på Facebook

Kommunen ventet på rettspraksis

Ifølge personalsjef Kirsti Sand Aune i Fredrikstad kommune er det til tider vanskelig å tolke det nye regelverket.

– Det er et vanskelig farvann å navigere i. Tvisteløsningsnemnda lager rettspraksis på denne regelen nå, og da er det fint å sende inn saker vi er usikre på, sier Sand Aune.

Hun minner om at Fredrikstad har tilbudt større stilling til de fleste som har krevd det, og mener at kommunen på ingen måte motarbeider deltidsansatte som vil ha større stilling.

– Vi er tvert imot opptatt av å øke stillingen til flere, men det må gjøres på riktig grunnlag. Tvisteløsningsnemnda er en sikkerhet for oss når vi er usikre. Når flere saker blir behandlet i nemnda, blir det også enklere for oss å behandle nye krav, sier Sand Aune.

Ingund Ljosnes er glad hun ikke sa ja til det første tilbudet hun fikk fra arbeidsgiver.

– Det er viktig at du ikke uten videre godtar det du blir tilbudt. Gå til din nærmeste tillitsvalgt og få hjelp, er hennes oppfordring til andre.

Slik krever du større stilling:

1) Ta kontakt med tillitsvalgt.

2) Finn ut hvor mye du jevnlig har jobbet ekstra ut over din faste stilling. Regn ut den gjennomsnittlige stillingen du har hatt det siste året.

3) Du må fremme skriftlig krav for arbeidsgiver og henvise til arbeidsmiljøloven § 14-4a.

4) Hvis arbeidsgiver ikke er enig, forbered sak for tvisteløsningsnemnda.

Denne seieren viser hvor viktig det er å være fagorganisert.

Ingun Ljosnes Assistent

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy
TAKKNEMLIG: Assistent Ingund Ljosnes takker Fagforbundet og hovedtillitsvalgt Pål Christiansen for hjelpen hun har fått.

TAKKNEMLIG: Assistent Ingund Ljosnes takker Fagforbundet og hovedtillitsvalgt Pål Christiansen for hjelpen hun har fått.

Nadia Frantsen

STØRRE STILLING: Etter halvannet års kamp har Ingund Ljosnes endelig fått stillingsprosenten hun har krav på.

STØRRE STILLING: Etter halvannet års kamp har Ingund Ljosnes endelig fått stillingsprosenten hun har krav på.

Nadi Frantsen