JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ekspertutvalg om varslere

Jan Erik varslet om grov korrupsjon på sin arbeidsplass - nå er han med i varslerutvalget

Sissel M. Rasmussen

Med i det nye varslerutvalget er Jan Erik Skog, tidligere klubbleder og busselektriker, som avdekket og varslet om grov korrupsjon på sin arbeidsplass.

2016111115030020230821171436

yngvil@lomedia.no

Regjeringen utnevnte i dag en ekspertgruppe som skal granske varslernes rettssikkerhet i Norge.

Utvalget skal gå gjennom arbeidsmiljøloven for å sikre rettighetene til varslere. Og det er det behov for, ifølge forsker Anine Kierulf ved Senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo.

Hun sier til NRK at det er på høy tid at de som varsler om kritikkverdige forhold nå får et bedre rettslig vern og hun peker på at ytringsfrihet både er en rett i grunnloven og en menneskerettighet.

Utvalget er en oppfølgning av regjeringens forslag om bedre vern av varslere som ble sendt ut på høring tidligere i år.

Varslere har det verst i offentlig sektor

Et kobbel advokater og en varsler

De fleste medlemmene i ekspertutvalget er advokater, blant andre LOs Katrine Rygh Monsen. Én skiller seg ut på lista. Det er Jan Erik Skog, en av dem som har tatt byrden og varslet.

Gjennom 14 år avdekket han alvorlig korrupsjon i Unibuss der han jobbet som busselektriker og var tillitsvalgt for Oslo Sporveiers Arbeiderforening i Fagforbundet.

Åsnes-varslere fikk fullt medhold

– Korrupsjonen var tydelig. Vi fant overfakturering, fiktive faktureringer, tjenester for hverandre på selskapets regning, innkjøpsavtaler til kompiser eller egne selskap, har Jan Erik Skog tidligere fortalt til Fagbladet.

Han varslet om korrupsjon i Unibuss i årevis

Skog varslet alle som burde varsles om de grove forholdene han fant: Direktøren i det som da var Sporveisbussen (senere Unibuss), styret i konsernet, Oslo kommunes kontrollutvalg, byråden i Oslo med eieransvaret for det kommunale busselskapet. Men ingen gjorde noe som helst for å rydde opp.

Verken daværende styreleder Michael Tetzschner (Høyre) eller daværende ansvarlige byråd Peter N. Myhre (Frp) eller hans etterfølger Jøran Kallmyr (Frp) gjorde noe.

– Han vet hva det koster

Rune Aasen, leder i Oslo Sporveiers Arbeiderforening, mener det er nyttig for utvalget at Jan Erik Skog er med.

– Det han var gjennom var steinhardt. Han veit hva det koster for varslere, reint menneskelig, sier Rune Aasen.

– Jeg tør påstå at hvis Jan Erik Skog hadde vært helt aleine, hadde han ikke nådd gjennom med sine varsler. Vi i foreninga hadde tett dialog med ham i disse åra, sier Aasen.

– Det er på sin plass å gå gjennom lovverket for å få bedre rutiner for varsling, og for å ta bedre vare på varslerne, mener Aasen.

Foreningslederen påpeker samtidig at også de som får anonyme anklager om kritikkverdige forhold rettet mot seg blir «helt satt ut» når de ikke får forsvart seg. Han mener at utvalget også bør se på den siden av saken.

LO: Behov for avklaring av varslervern

Peggy Hessen Følsvik har ansvar for arbeidsmiljø i LO-ledelsen. Hun sier LO er tilfreds med at varslervernet skal gjennomgås.

– Debatten om dette har vist at det er behov for en avklaring om varslernes vern er tilstrekkelig ivaretatt, sier hun i en sms til FriFagbevegelse.

– Ikke stå i det alene

Dette er Jan Erik Skogs råd til personer som oppdager kritikkverdige forhold på arbeidsplassen og som vurderer å varsle:

– De må finne noen de kan stole på, som kan hjelpe. De klarer ikke å stå i det helt alene, har Skog sagt til Fagbladet tidligere. Selv fikk han hjelp og støtte fra Fagforbundet og Oslo Sporveiers Arbeiderforening.

– Uten deres hjelp hadde det ikke gått, sa han.

– Jeg tror ikke det er enklere å være varsler i dag enn da jeg holdt på. Jeg tror vi kunne trengt et varslingsombud eller noen andre man kan gå til som varsler. Det går ikke alene, sa Skog.

Jeg vurderte aldri å lukke øynene og late som ingenting

Skog følte seg alene da han varslet om korrupsjon. Han visste ikke hvem han kunne stole på.

– Det var et lite helvete til tider. Jeg visste ikke hvem jeg kunne stole på i ledelsen, men jeg hadde sterk mistanke om at det var skurker der, sa Skog.

Han følte seg uglesett på jobb. Det var en slitsom tid. Frustrerende å ikke bli trodd. Det var mange tunge stunder og søvnløse netter med frykt for å miste jobben.

– Men jeg tenkte aldri på å lukke øynene og late som ingenting.

Flere Unibuss-sjefer er dømt

Rettssakene mot Unibuss-sjefene begynte i 2011. Ti personer er tiltalt eller dømt siden da. Flere har anket dommene.

I høst skjerpet Høyesterett dommen til tidligere innkjøpsansvarlig i Unibuss, Erik Ernst Andersson. Han er dømt til fire og halvt års fengsel for å ha mottatt 3 millioner kroner i korrupsjon og ulovlig kjøp av busser.

Høyesteretten forkastet i høst anken til tidligere innkjøpsansvarlig i MANs norske datterselskap Man Last og Buss, som Unibuss kjøpte busser av. Dag Hagerup må sone straffen på fire år og ni måneder. Høyesteretten opprettholdt dommen mot tidligere anleggsansvarlig i Unibuss på ni måneders fengsel for medvirkning til grov korrupsjon.

Regjeringen vil ha bedre vern av varslere

Fire ord felte «Mona»

Disse sitter i ekspertutvalget

• Anne Cathrine Frøstrup, direktør i Statens Kartverk (leder)

• Henrik Dahle, advokat og fagsjef arbeidslivspolitikk i Unio

• Tron Dalheim, advokat i Arntzen de Besche Advokatfirma AS

• Birthe Eriksen, advokat i Guide Advokat DA

• Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening

• Stig Berge Matthiesen, professor ved Handelshøyskolen BI og professor II ved Universitetet i Bergen

• Katrine Rygh Monsen, advokat i LO

• Jan Erik Skog: Tidligere busselektriker og tillitsvalgt i Unibuss for Oslo Sporveiers Arbeiderforening i Fagforbundet. Gjennom 14 år varslet han gjentatte ganger om grov korrupsjon og økonomisk utroskap i Unibuss.

• Bente Stenberg-Nilsen, advokat i KS

• Cathrine Opstad Sunde, fagsjef i Næringslivets Hovedorganisasjon

Dette er regjeringens forslag:

• Alle bedrifter med over ti ansatte skal ha egne varslerrutiner.

• Innleid arbeidskraft skal omfattes at et varslervern.

• Myndighetene skal ha taushetsplikt overfor dem som varsler.

• Lovverket skal gjøres tydeligere for å synliggjøre viktigheten av varsling.

Kilder: NTB og NRK

Det han var gjennom var steinhardt. Han veit hva det koster for varslere, reint menneskelig

Rune Aasen, leder i Oslo Sporveiers Arbeiderforening

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy