Lagmannsretten: Kommuner kan ikke uten videre oppheve seniortiltakene
I en dom fra Borgarting lagmannsrett måtte Rygge kommune betale oppreisning til to arbeidstakere som takket ja til seniortiltak.
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Borgarting_Lagmannsrett_den_gamle_bygningen.JPG
Har arbeidstakere takket ja, må kommunen stå ved avtalen, slår Borgarting lagmannsrett fast. Kommunen har imidlertid anket saken videre til Høyesterett.
vegard.velle@fagbladet.no
I en dom fra Borgarting lagmannsrett må Rygge kommune betale oppreisning til to arbeidstakere som takket ja til 80 prosent jobb for 100 prosent lønn.
I 2005 vedtok Rygge kommune en plan for seniorpolitikk for de ansatte. Hensikten var å holde de ansatte lenger i arbeid og å beholde verdifull kompetanse. I tillegg var seniortiltakene økonomisk gunstig for kommunen, som slapp dyr nyrekruttering og fikk færre personer å utbetale AFP til.
Les også: • Seniorene er de mest stabile arbeidstakerne
Fagforeningene ga grønt lys
Tiltakene viste seg å fungere godt, og mange ansatte over 62 år valgte å bli i sine stillinger. Men da tiltakene etter hvert viste seg kostbare, ønsket kommunen i 2013 å revidere avtalen. Kommunen ble enig med fagforeningene om å si opp tiltaket om 80 prosent arbeid for 100 prosent lønn, noe som innebar at de som hadde fått innvilget tiltaket, måtte tilbake i 100 prosent stilling.
Det aksepterte ikke to av arbeidstakerne. De gikk derfor til sak mot kommunen, men tapte i Moss tingrett. De anket saken til Borgarting lagmannsrett som kom fram til motsatt resultat etter dissens.
Seniortiltakene var kontraktfestet
Lagmannsretten mente at det å oppheve seniortiltakene ikke lå innenfor kommunens styringsrett over de ansatte. Tiltakene var å anse som en individuell og avtalefestet rettighet. Derfor ble heller ikke fagforeningenes tilslutning til oppsigelsen tillagt noen vekt.
Rygge kommune hadde ikke tatt forbehold om at tiltakene kunne endres, og kommunen hadde dermed ikke rett til ensidig å endre avtalen.
Fikk oppreisning
Oppsigelsen av avtalen var derfor å betrakte som ugyldig, og de to arbeidstakerne vant frem: Oppsigelsen av seniortiltaket ble kjent ugyldig, kommunen måtte betale saksomkostningene, og saksøkerne fikk tilkjent 30.000 kroner hver i oppreisning.
Høyesterett har berammet saken til 25. oktober.