Slik blir årets lønnsoppgjør
LO prioriterer likelønn og kvinnelønn
Skal sikre kjøpekraften din
Strategien for lønnsoppgjøret klar
INNSTILLING: LO leder Gerd Kristiansen legger fram sekretariatets innstilling der det heter at enkeltgrupper kan løftes selv om fortfagene i industrien legger rammen for årets lønnsoppgjør.
Sissel M. Rasmussen
Selv om det er lite å forhandle om i årets tariffoppgjør, vil LO fremme særskilte økonomiske krav for lavtlønte og prioritere kvinnedominerte grupper i offentlig sektor.
per.flakstad@fagbladet.no
sym@lomedia.no
• Fellesforbundet fikk gjennomgå i pensjonssaken
Dette går fram av den enstemmige innstillingen fra LO-sekretariatet til representantskapet.
Fornøyd Mette Nord
Leder i Fagforbundet, Mette Nord, er fornøyd med at kvinnedominerte grupper i offentlig sektor skal prioriteres.
– Det er viktig å sikre medlemmenes kjøpekraft, men det er også avgjørende at vi benytter lønnsoppgjørene til å fremme krav om likelønn og stoppe lavlønnsutviklingen, sier hun.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Fagforbundets leder Mette Nord framhever betydningen av at det skal stilles særskilte økonomiske krav for lavlønte som ikke har lokale forhandlinger, eller tradisjonelt får lite ut av dem. Dette er et viktig krav som vi kommer til å følge opp i vårens forhandlinger, sier hun.
LO Media
• Får du lønn som fortjent? Sjekk her
Fagforbundets leder framhever også som viktig at det i oppgjøret skal stilles særskilte økonomiske krav for lavlønte som ikke har lokale forhandlinger, eller tradisjonelt får lite ut av dem.
• Etter dette er pensjon lett å skjønne (morsom video)
– Dette er et viktig krav som vi kommer til å følge opp i vårens forhandlinger, sier hun.
Oppgjøret i privat sektor mellom Fellesforbundet og NHO begynner 8. mars, mens oppgjøret i kommunesektoren starter 6. april.
Sikre kjøpekraft
På dagens møte varslet LO-leder Gerd Kristiansen at det ikke blir noen lønnsfest i år heller. LO skal gjennomføre et ansvarlig oppgjør, og hun mente at frontfagsmodellen, hvor industrien går først og setter rammene, vil sikre det.
Det økonomiske hovedkravet blir å sikre medlemmenes kjøpekraft.
• Følg Fagbladet på Facebook og abonner på nyhetsbrevet
Kan løfte enkeltgrupper
– Men frontfagsmodellen er ikke til hinder for å løfte grupper og områder som har blitt hengende systematisk etter i lønnsutviklingen.
Gerd Kristiansen pekte på viktige likelønnsutfordringer som det kjønnsdelte arbeidsmarkedet, mangel på kvinner i ledende stillinger og stor overvekt av kvinner i deltidsstillinger. Endringene i arbeidsmiljøloven bidrar ikke til økt likestilling med mer midlertidighet, mer søndagsarbeid, lengre vakter og endrete arbeidstidsordninger, mente Kristiansen.
Kommuneansatte fikk mer enn industrien
Teknisk beregningsutvalg la fram sin foreløpige rapport i går, og den viser at ansatte i kommunene har hatt en lønnsvekst på 3,25 prosent i 2015, mens industriansatte hadde en lønnsøkning på 2,5 prosent.
Dette har fått leder Stein Lier Hansen i Norsk Industri til å hisse seg opp: – Det er fullstendig håpløst at lønningene i offentlig sektor øker mer enn i de konkurranseutsatte næringene. Det er disse konkurranseutsatte frontfagene i industrien som må bestemme lønnsutviklingen. Når offentlig sektor gir såpass mye mer enn industrien, er det en farlig utvikling, sier Lier-Hansen til VG.
Tok igjen lønnsetterslep
Mette Nord tar denne kritikken med stor ro: – Vi har hatt en lønnsetterslep de siste årene, som vi fikk kompensert for i 2015. Hvis du ser lønnsutviklingen over en lengre periode, er ikke utslagene så store, sier hun.
Selv om frontfagene i industrien bestemmer rammene for tariffoppgjøret, mener Mette Nord det er viktig at offentlig ansatte ikke blir hengende etter.
– Kvaliteten på de offentlige tjenestene i Norge er avhengig av at kommunene klarer å rekruttere kunnskapsrike og dyktige medarbeidere, og da spiller lønn en viktig rolle, mener hun.
Fagbladet har også forsøkt å få en kommentar til Lier-Hansens utspill fra forhandlingsleder i KS, Per Kr. Sundnes, men har ikke lyktes i å få tak i ham.
Vedtok benkeforslag om pensjon
Når det gjelder pensjon, hadde sekretariatet levert en enstemmig innstilling, men det som ble vedtatt var et benkeforslag med krav om at pensjonskapitalen skal knyttes til «brede kollektive ordninger».
Tidligere har Fellesforbundet fått mye kritikk for det mange i LO har karakterisert som sololøp i kravene til pensjon, der de har forpliktet seg i en avtale med Norsk Industri om en innskuddsordning der den enkelte skal ha ansvar for sin egen pensjonskonto.
Sekretariatets innestilling var formulert som et kompromiss, og LO-leder Gerd Kristiansen advarte mot å forkaste det.
Likevel ble benkeforslaget vedtatt med 61 mot 52 stemmer.