JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mor og datter har samme jobb i hver sin kommune

Monica har jobbet over 800 timer ekstra etter avslag om større stilling

Mens datter Anette fikk utvidet stilling i nabokommunen

TID TIL DE SMÅ: Bestemor Monica ønsker mer tid sammen med barnebarnet Oliver. Hun fikk avslag på kravet om større stilling i Ringerike kommune, mens datter A
nette fikk utvidet sin i nabokummunen Modum.

TID TIL DE SMÅ: Bestemor Monica ønsker mer tid sammen med barnebarnet Oliver. Hun fikk avslag på kravet om større stilling i Ringerike kommune, mens datter A nette fikk utvidet sin i nabokummunen Modum.

Monica Larsen

Monica fikk avslag på kravet om større stilling fordi det ikke lenger var behov – året etter har hun jobbet 695 timer ekstra.

2016021510531220230821171436

simen.grimsrud@fagbladet.no

• Sjekk hvor mange som har fått større stilling i din kommune

Monica og datteren Anette jobber deltid på hvert sitt sykehjem og tar det de kan av ekstravakter. Begge drømmer om 100 prosent jobb, en mer forutsigbar hverdag og mer tid til barn og barnebarn.

Monica slapper aldri helt av. Plutselig kan telefonen ringe og tilbudet om en ekstra vakt dukke opp. Hun fikk avslag på sitt krav om større stilling i Ringerike kommune. Samtidig fikk datteren Anette utvidet sin stilling i nabokommunen Modum.

84 vant kampen om større stilling

Vil ha tid med barnebarna

Denne dagen er Monica Valstad på besøk hos datteren Anette og barnebarnet Oliver. Han sitter på armen til bestemor og ser opp med et skjevt smil om munnen.

– Det er jo dette jeg vil ha mer tid til, utbryter Monica.

– Jeg ønsker meg så godt som 100 prosent fast stilling, så jeg kan vite når jeg skal på jobb. Å sitte og vente på en telefon og kaste seg rundt for å ta ekstravakter, tar på psykisk. Det blir vanskelig å planlegge når jeg kan være sammen med barnebarna, forteller hjelpepleieren.

230 deltidsansatte venter på dom om større stilling

Bekymret for framtida

Begge døtrene har gått i mammas fotspor, og er i dag utdannet helsefagarbeidere. Eldstedatteren Anette jobber på et sykehjem i nabokommunen Modum, men er i dag i mammapermisjon. Hun har kun hatt en fast helgestilling siden 2009. Også Anette har tatt det som er av ekstravakter.

– Jeg har jo lurt på om jeg må få meg en jobb på bensinstasjon ved siden av. Når jeg ser på mamma som fortsatt jobber deltid, begynner jeg jo å lure på hvordan framtida mi i dette yrket blir, sier Anette.

– Det er et tungt yrke, og du blir ikke rik, men jeg har et veldig godt miljø på Tyribo omsorgssenter og varierte oppgaver, sier Monica.

Anette fikk økt stillingen

Ved nyttår i fjor trodde de endelig heltidsdrømmen var et skritt nærmere. En endring i arbeidsmiljøloven åpnet for at deltidsansatte som jevnlig har jobbet ekstravakter de 12 siste månedene, kan kreve større fast stilling – tilsvarende det de faktisk har jobba. Monica og Anette skrev ut timelister og tok kontakt med sine tillitsvalgte i Fagforbundet. Kravene ble levert til arbeidsgiver.

Anette fikk raskt svar fra Modum kommune. Etter et møte med hennes nærmeste leder og en tillitsvalgt fra Fagforbundet, ble den faste helgestillingen hun hadde økt til en fast 51 prosent stilling.

– Det var veldig fint å få en større stilling, men jeg vil helst ha 100 prosent. Jeg må fortsatt ta vakter ved siden av for å tjene mer. Jeg har to barn å forsørge, sier Anette, en av 30 som har fått økt stillingsprosenten i Modum etter at lovendringen trådte i kraft.

Monica fikk ikke større stilling

Samtidig satt moren Monica, som er ansatt i nabokommunen Ringerike, og ventet på svar på sitt krav. Med hundrevis av ekstratimer fra året i forveien, regnet hun med at også hun ville få økt stillingen – kanskje til 100 prosent. Så kom nederlaget.

10. mars i fjor fikk de 11 som hadde krevd større stilling i Ringerike kommune kollektivt avslag: ”I perioden kravet omfatter, har det oppstått behov for nedbemanning i helse- og omsorgssektoren. Det er også behov for nedbemanning i nær framtid. I denne situasjonen foreligger det ikke noe behov for tilsettinger”, sto det i begrunnelsen som ble sendt ut til alle. Ikke en eneste fikk økte stillingen sin.

– Jeg er veldig glad på Anettes vegne, men jeg har jobba i kommunen i 20 år nå og aldri hatt større stilling enn 64 prosent. Det føles urettferdig. Vi har jo rett til å kreve større stilling, og da trodde jeg kommunen måtte følge opp, sier Monica.

Følg Fagbladet på Facebook

Abboner på nyhetsbrevet

Jobbet 695 timer ekstra etter avslaget

Kommunens avslag på Monicas krav om større stilling, var begrunnet med at det ikke var behov for flere tilsettinger. Likevel jobbet hun 695 timer ekstra i 2015 – etter at avslaget kom. Så langt i år utgjør ekstraarbeidet 116 timer.

– Jeg må bare riste på hodet. Jeg kan ikke skjønne hvorfor jeg fikk avslag. Behovet har jo vært der hele tida. Det er bare å se på timelistene mine, sier Monica, som nå forventer at også hun får større stilling.

– Får jeg 100 prosent stilling, slipper jeg hele tida å jage ekstravakter. Da hadde jeg visst hvordan neste uke ser ut og kunne planlagt pass av barnebarna, sier hun og ser bort på Oliver.

– Får aldri helt fri

Siden hun flyttet til distriktet for 20 år siden og fikk jobb i Ringerike kommune, har Monica ennå ikke hatt en høyere stilling enn hun har nå, 64 prosent. Livet som deltidsansatt hjelpepleier kan være tøft.

– Jeg må ta de ekstravaktene jeg kan få, og sier ja til alt. Jeg får liksom aldri helt fri, det ligger alltid bak i hodet og surrer, sier Monica.

– Du kan si at jeg velger det selv, men jeg trenger jo pengene for å leve. Jeg er alene, og har bare én inntekt å betale regningene med, forteller hun.

– Provoserende av kommunen

Magnus Langstrand er hovedtillitsvalgt i Fagforbundet i Ringerike. Han ble provosert da samtlige som krevde større stilling fikk avslag i fjor. En av sakene er oversendt til tvisteløsningsnemnda, som skal avgjøre hvorvidt avslaget fra kommunen er riktig eller ikke.

Regjeringen vil tredoble tvisteløsningsnemndas kapasitet

– Hvis vi får gjennomslag i tvisteløsningsnemnda, håper vi at saken vil skape presedens i kommunen for lignende saker og at det blir lettere for andre å fremme krav, sier hovedtillitsvalgt Magnus Langstrand i Ringerike kommune til Fagbladet.

– Det er provoserende at alle får avslag når vi vet at behovet for ekstraarbeid fortsatt er der. Nesten alle 11 har jobbet minst like mye ekstra i fjor som før kravet ble sendt inn, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KJEMPER: Hovedtillitsvalgt Magnus Langstrand for Fagforbundet kjemper for at også ansatte i Ringerike kommune skal få utvidet stillingene sine.

KJEMPER: Hovedtillitsvalgt Magnus Langstrand for Fagforbundet kjemper for at også ansatte i Ringerike kommune skal få utvidet stillingene sine.

Monica Larsen

De ansatte som fremmet krav, har nå ventet over ett år. Fortsatt har ikke tvisteløsningsnemnda kommet med noen vedtak.

– Jeg syns det er respektløst at det tar så lang tid. Det er mangel på respekt for vanlige arbeidsfolk, mener Monica Valstad.

Ifølge Langstrand er det mange deltidsansatte som kommer til å legge inn krav når tvisteløsningsnemnda har behandlet sakene. Han mener det kan bli problematisk å håndtere for kommunen, som har hatt tøffe økonomiske år og er på vei ut av Robek-registeret.

– For kommunens del kan det bli tøft hvis den må ansatte 40-50 stykker på likt i stedet for å ta det litt etter litt, sier Langstrand.

– Må få kontroll på økonomien

Christine Myhre Bråthen, kommunalsjef for helse og omsorg i Ringerike kommune, mener kommunens avslag på kravene om større stilling var riktig avgjørelse.

– Ringerike kommune har i 2014 og 2015 tatt ned driften med rundt 100 millioner kroner. Det er 100 færre årsverk i tjenestene nå. Denne omstillingen har vi klart uten oppsigelser, sier Myhre Bråthen til fagbladet.no..

– Men hovedtillitsvalgt sier at de fleste av de 11 som fikk avslag på kravet om større stilling, har jobbet minst like mye ekstra i 2015 som tidligere. Betyr ikke det at behovet for ekstraarbeidet deres fortsatt er der?

– Hvis de har gått i navngitte vikariater eller dekket opp for langsiktig sykefravær, har de ikke krav på større stilling, sier Myhre Bråthen.

– Monica Valstad jobbet 695 timer ekstra i 2015, og har så langt i 2016 jobbet 116 timer ekstra. Det var ikke et vikariat, men ekstravakter. Skulle ikke hun fått kravet innfridd?

– Jeg kjenner ikke til enkeltsaker. Dersom de melder inn nye krav, må vi se på sakene det gjelder på nytt, sier enhetslederen

– Men at de fleste fortsatt jobber like mye ekstra viser vel at behovet for ekstraarbeid fortsatt er tilstede?

– Det er viktig å få en drift som er i samsvar med inntektene til en kommune. Dette vil gi trygghet og forutsigbarhet til alle ansatte og tjenesgemottakere. Dette ser det nå ut som vi har kontroll på. Det var helt nødvendig å kutte kostnader, sier kommunalsjefen.

– Gikk vikarbruken ned i fjor?

– Det har ikke jeg oversikt over nå, men vi har et høyere sykefravær sammenlignet med de andre sektorene i kommunen. Dette medfører at vi har en del utgifter til vikarbruk.

Kommunalsjefen sier at tvisteløsningsnemndas beslutning i saken som ble klaget inn, vil skape presedens for liknende saker.

– Vi vil vurdere alle enkeltsaker og behandle alle krav, sier hun

LES MER:

Helsefagarbeider Piman jobbet 1400 timer ekstra i fjor

Deltidsansatte har ventet i over to måneder på svar fra tvisteløsningsnemnda

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy
KJEMPER: Hovedtillitsvalgt Magnus Langstrand for Fagforbundet kjemper for at også ansatte i Ringerike kommune skal få utvidet stillingene sine.

KJEMPER: Hovedtillitsvalgt Magnus Langstrand for Fagforbundet kjemper for at også ansatte i Ringerike kommune skal få utvidet stillingene sine.

Monica Larsen

TID TIL DE SMÅ: Bestemor Monica ønsker mer tid sammen med barnebarnet Oliver. Hun fikk avslag på kravet om større stilling i Ringerike kommune, mens datter A
nette fikk utvidet sin i nabokummunen Modum.

TID TIL DE SMÅ: Bestemor Monica ønsker mer tid sammen med barnebarnet Oliver. Hun fikk avslag på kravet om større stilling i Ringerike kommune, mens datter A nette fikk utvidet sin i nabokummunen Modum.

Monica Larsen