Nå skal kommunen drive sykehjemmene
Oslo kjøper bestemor tilbake
Tri Nguyen Dinh
Byrådet i Oslo vil kommunalisere 15 sykehjem som drives av kommersielle aktører. Prisen på dette vil være 49,5 millioner kroner.
ingeborg.rangul@fagbladet.no
• Bergen og Oslo kaster private profitører ut av sykehjemmene
Det er Dagsavisen som skriver dette.
Leder for Seksjon helse og sosial i Fagforbundet, Raymond Turøy, er veldig glad for dette.
– De ansatte kommer inn under lønns- og arbeidsvilkårene i Oslo kommune. Fagforbundet har hele tiden ment at sykehjem som drives i offentlig regi er det beste for medlemmene våre, sier Turøy til Fagbladet.
– Fagforbundet er veldig positive til at Oslo kommune tar tilbake sykehjemmene, fortsetter Turøy.
• Ellen taper 62.000 årlig på å jobbe på privat sykehjem
Trygghet og kvalitet
Byråd for helse, eldre og sosiale tjenester i Oslo, Inga Marte Thorkildsen, er svært glad for rekommunaliseringen.
Hun sier til Vårt Land at alle eldre skal ha god trygghet og kvalitet. Thorkildsen mener at er det et høyt innslag av kommersielle, er det høyere risiko for klasseskiller både blant beboere og ansatte. De som har større behov og krever flere ressurser, blir mindre attraktive.
• Tar over to sykehjem i Bergen
Tilsyn og kontroll koster
Thorkildsen understreker at det er vanskelig å beregne hvor dyrt det vil bli å kommunalisere de privatdrevne sykehjemmene. Hun viser til at det i 2011 ble gjort en undersøkelse i Sverige som ikke kunne påvise at de private aktørene hadde vært kostnadsbesparende for det offentlige.
– Tilsyn og kontroll med de private aktørene koster også enormt med penger. Dessuten er det et stort problem at jeg som byråd ikke får svar på hvor mye selskapene tar ut i profitt. Det kan jeg ikke akseptere, sier Thorkildsen.
Videreføre det gode
Thorkildsen sier at hun er veldig opptatt av at Madserud sykehjem i Oslo ikke skal bli et bevis på at det blir dårligere om kommunen eller ideelle tar over, når driftskontrakten med Norlandia avsluttes.
– De har gjort mye bra, og det er vår jobb å videreføre det.
Møter og byråkrati
På Madserud sykehjem i Oslo er de ikke like begeistret som Thorkildsen.
Vårt Land har møtt beboer Reidun Garathun. Hun har bodd på sykehjemmet i snart et år. Hun synes hun har det godt på Madserud.
– Personlig er jeg mest redd for at min hverdag skal bli spist opp av møter og byråkrati, sier Karina Michelsen, daglig leder ved Madserud sykehjem.
Hun er opptatt av at alle ansatte på sykehjemmet skal ha kontakt med beboerne.
• Abonner på nyhetsbrevet vårt
Norlandia synes det er trist
Karina Michelsen, daglig leder ved Madserud sykehjem, får støtte fra konsernsjefen i Norlandia Care, Hilde Bitt Melbye. Hun forstår ikke hvorfor byrådet ikke lytter til de ansatte og pårørendes ønske om å la selskapet fortsette driften av Madserud sykehjem.
– Både pårørende og ansatte ønsker at vi skal få lov til å fortsette, men etter at SV fikk helsebyråden i et byråd som styrer på nåde fra Rødt, er det lagt tunge ideologiske føringer på eldreomsorgen. Jeg synes det er trist at politikerne lar sine prinsipper og ideologiske overbevisninger veie så tungt når det vil koste skattebetalerne flere millioner å tilbakeføre sykehjemmet til kommunal drift.
Vant anbudet
Sykehjemmet driftes av Norlandia Care, en privat aktør som driver sykehjemmet på vegne av det offentlige. Norlandia vant oppdraget i konkurranse med andre aktører da driften ble lagt ut på anbud av Oslo kommune.
Da de borgerlige partiene styrte, ble bruken av kommersielle aktører i velferdssektoren vanlig i byer som Oslo og Bergen. Etter kommunevalget i 2015 har de nye og rødere byrådene sagt at de ønsker å endre praksisen. I Oslo vil avtaler om drift av sykehjem med kommersielle aktører ikke bli forlenget etter hvert som de løper ut.
Profitører på tynn is
Tankesmia Manifest senter for samfunnsanalyse fikk i februar utført en meningsmåling gjort av Ipsos.
Meningsmålingen viser en overvekt av folk som støtter å fjerne bruken av kommersielle velferdsaktører.
Bare 12 prosent av de som har tatt standpunkt sier seg enige i at «de kommersielle aktørene bør selv bestemme hvor mye profitt de henter ut». 11 prosent svarer «vet ikke». Resten vil begrense kommersielle selskapers mulighet til å hente privat profitt fra barnehager, barnevern, skole, sykehus og eldreomsorg.
Undersøkelsen ble gjort per telefon i februar blant 931 stemmeberettigede i et landsrepresentativt utvalg av befolkningen.
• Raymond sier nei til konkurranseutsatte sykehjem
• Tilbake til kommunen etter 13 år på anbud