JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Professor vil at arbeidsgiver skal straffes hvis du blir kjønnsdiskriminert

Slik vil professor Hege Skjeie få slutt på kjønnsdiskriminering

73 prosent i lederstillinger i "elitesektorer" er menn

DISKUTERTE LIKESTILLING: Professor Hege Skjeie (i midten) i diskusjon med Anne Philips og Øyvind Skorge på Agendas frokostmøte fredag.

DISKUTERTE LIKESTILLING: Professor Hege Skjeie (i midten) i diskusjon med Anne Philips og Øyvind Skorge på Agendas frokostmøte fredag.

Simen Aker Grimsrud

– Uten sanksjonsmuligheter hjelper det ikke å ha et fantastiske lover mot kjønnsdiskriminering, sier professor Hege Skjeie.

2016030413450920230821171436

simen.grimsrud@fagbladet.no

Selv om likestilling har stått på dagsorden i flere tiår, er det fortsatt slik at kvinner tjener 88 prosent av menns lønn, og at menn viktige nøkkelposisjoner. Over halvparten av lønnsgapet kan ikke forklares. På et frokostmøte om likestilling i regi av Fagforbundet og tenketanken Agenda fredag morgen, presenterte Hege Skjeie rykende ferske tall over andelen menn i lederposisjoner i ti såkalte ”elitesektorer”. Sju av ti ledere er menn (se faktaboks).

Professor slakter lovverket

Skjeie, som var Norges første kvinnelige professor i statsvitenskap, mener en viktig grunn til at likestillingen ikke har kommet lenger i Norge, er fordi lovverket på området har liten effekt for kvinner som blir diskriminert i arbeidslivet.

Blir du diskriminert i arbeidslivet, kan du klage til Likestillings- og diskriminineringsombudet, som ikke har myndighet til å ilegge arbeidsgiver sanksjoner.

– Det er en lang prosess med høringer, og den tar gjerne to år. Du tenker at du da burde få en oppreisning, men alt du får er et brev hvor det står at du er blitt diskriminert, sa Hege Skjeie på frokostmøtet på Kulturhuset i Oslo.

(Saken fortsetter under bildet)

Hege Skjeie, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Hege Skjeie, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Simen Aker Grimsrud

– Et system som favoriserer folk med penger

Skjeie har forsket på likestilling i mange år, og i 2010 ledet hun et likestillingsutvalg nedsatt av den rødgrønne regjeringen. Utvalget foreslo blant annet å opprette et eget direktorat for likestilling.

– Vi trenger et direktorat med kunnskap og autoritet til å sørge for at det nasjonale likestillingsarbeidet faktisk blir gjennomført. Alle offentlige myndigheter og ansatte er forpliktet til å jobbe aktivt og målrettet for å oppnå kjønnslikehet, men slik er det ikke i dag, hevdet Skjeie.

Hun mener dagens lovgivning er problematisk.

– Vi tenker at alle lover har sanksjoner mot brudd, men det gjelder ikke kjønnsdiskriminering. Det er egentlig utrolig at man kan opprettholde et slikt system i 40 år.

Professoren mener at størrelsen på bankkontoen bestemmer hvilke muligheter du har for å kreve oppreisning hvis du blir diskriminert.

– Du kan selvsagt gå til rettssak mot arbeidsgiver, men da må du betale selv. Det er et system som favoriserer visse mennesker som har råd til å gå til rettssak. De andre må selv bli enige med arbeidsgiver om hva slags kompensasjon man bør få, sa Skjeie.

Høyre vil ikke ha nytt direktorat

I panelet var Arbeiderpartiets likestillingspolitiske talsperson, Annette Trettebergstuen og Høyres Heidi Nordby Lunde. De var uenige om det bør opprettes et eget direktorat for likestilling.

– Selv om jeg ikke har diskutert dette med noen, kan jeg nesten garantere at regjeringen ikke vil opprette et nytt direktorat, sa Nordby Lunde, som mener mange av virkemidlene som har vært brukt i likestillingspolitikken, ikke har virket. (Saken fortsetter under bildet)

Høyres Heidi Nordby Lunde.

Høyres Heidi Nordby Lunde.

Simen Aker Grimsrud

– Vi har et av verdens mest kjønnsdelte arbeidsmarked selv med den politikken som har vært ført i Norge i flere år. Mange av virkemidlene vi har i dag forsøker å korrigere valg man tok da man var 15 år. Når 85 prosent av dem som velger helse- og omsorgsfag er jenter, og en stor andel gutter velger tekniske fag, mener jeg det er der man må begynne. Vi må satse på skolen og heve mattekunnskapene. Det er tiltak som ikke ser kjønnede ut, men som jeg tror vil ha effekt på likestillingen, sa Nordby Lunde.

Trettebergstuen erkjenner at Ap gjorde for lite

Annette Trettebergstuen mener høyresiden har vært imot grepene som har blitt tatt, men kommet etter når de har sett at det fungerer.

– Likestillingsmeldingen Høyre kom med, inneholder ikke tiltak som vil gjøre noe med situajonen. Det går heller i revers, med dyrere barnehager og ved å fjerne to uker fra pappakvoten i foreldrepermisjonen, sa Trettebergstuen.

Arbeiderpartiets Annette Trettebergstuen.

Arbeiderpartiets Annette Trettebergstuen.

Simen Aker Grimsrud

– De to ukene med foreldrepermisjon gjør mye fra eller til. Et radikalt forslag ville vært å dele foreldrepermisjonen 50-50, og at delen til far forsvant hvis han ikke tar den ut permisjonen, mener Nordby Lunde.

Trettebergstuen erkjente at Arbeiderpartiet ikke gjorde nok da de satt i regjering.

– Da vi hørte om et nytt direktorat og mer byråkrati, gikk nok rullgardina ned litt for fort, sa hun.

Ap-politikeren vil ikke love et nytt direktorat, men mener dagens Barne-, likestillings- og familiedirektorat eventuelt kan få ansvaret.

– Vi trenger en gjennomføringsstruktur for likestillingspolitikken. Vi har verdens beste likestillingslovverk, men ingen har ansvar for at vedtakene blir fulgt opp. Vi har Veidirektoratet for at de skal sørge for at veiene faktisk bygges, det samme trenger vi i likestillingspolitikken, sa Trettebergstuen.

Andel menn i lederposisjoner i elitesektorer i 2015:

Forsvar: 93 prosent

Næringsliv/foretak: 88 prosent

Justis: 76 prosent

Kirken: 74 prosent

Media: 74 prosent

Organisasjoner: 73 prosent

Forvaltning: 64 prosent

Politikk: 63 prosent

Forskning og høyere utdanning: 61 prosent

Kultur: 58 prosent

Total: 73 prosent

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy