Helseopplysninger kan bli lagret av private:
Vil privatisere og flagge ut sykehusenes datasystem
Norske helseopplysninger kan lagres i USA og driftes fra India
wikipedia.org
Torsdag avgjøres det om Helse Sør-Øst outsourcer og flagger ut driften av IT-systemer.
vegard.velle@fagbladet.no
Helse Sør-Øst kan om få dager si ja til en avtale som kan bety at helseopplysninger om mer enn halve Norges befolkning havner i utlandet. Helt feil mener fagforeningene Fagforbundet, NITO og EL og IT.
Nordens største
Kontrakten på å levere IT-tjenester er en av Nordens største i sitt slag og anslås å være verdt 3-6 milliarder kroner. 150 ansatte kan bli outsourcet til det nye selskapet.
Administrasjonen i Helse Sør-Øst innstiller på å privatisere IT-driften. Dermed ser de vekk fra at sykehusets eget IT-selskap, Sykehuspartner, kan gjøre jobben.
Nå er det opp til styret i Helse Sør-Øst å avgjøre om driften skal privatiseres eller skje i egen regi.
IT-mastodonter kan få kontrakten
– Etter en grundig vurdering mener jeg at vi med en ekstern partner kan gjennomføre moderniseringen raskere, billigere og med lavere risiko, sier Cathrine M. Lofthus administrerende direktør i Helse sør-øst.
Konkurransen om gigantkontrakten står nå mellom to de utenlandske IT-mastodonter Hewlett Packard Enterprise, med 240.000 ansatte, og Computer Science Company, med 56.000 ansatte. Moderniseringen inkluderer drift og levering av servere, nettverk, databaser og telefoni, grunnmuren innen IKT på sykehuset.
– Ikke enkel beslutning
– Dette har ikke vært en enkel sak, sier Thomas Bagley, direktør for teknologi og eHelse ved Helse sør-øst. Han understreker at Sykehuspartner, uansett beslutning om IT-tilbyder, vil fortsette å være tjenesteleverandør for Helse Sør-Øst.
– Jeg tenker at det å finne en strategisk partner vil være å styrke Sykehuspartner. Det er Sykehuspartner som vil eie kontrakten. Gjennom samarbeidet med en ekstern tilbyder vil Sykehuspartner være i stand til å gjennomføre moderniseringen.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
– Konklusjonen var ikke bestemt på forhånd
Allerede i februar 2014 gikk fornyingsstyret, bestående blant annet av direktørene for sykehusene i Helse Sør-Øst, inn å konkurranseutsette IT-driften. De vedtok «å modernisere infrastrukturen ved bruk av strategisk partnerskap» med en privat leverandør.
I de to årene etterpå har administrasjonen i Helse Sør-Øst vært i dialog med de private IT-leverandørene om anskaffelsene.
– Fornyingsstyret har kun en rådgivende funksjon. Valget av strategisk partner var ikke forhåndsbestemt. La meg understreke det, sier Thomas Bagley.
– Svært risikabelt
Fagforeningene El- og IT-forbundet, Fagforbundet og Nito mener at privatiseringen vil skje med uakseptabel høy risiko, både når det gjelder kostnader og kvalitet.
– Jeg synes det spesielt å konkurranseutsette IT-virksomheten før sykehuset har ryddet opp og standardisert IT-systemene internt. Dette kan bli veldig dyrt, sier konserntillitsvalgt Svein Øverland i Helse Sør-Øst.
Han mener administrasjonen ikke har gjort en seriøs vurdering av å gjennomføre IT-driften i egen regi.
– Vi sitter på god kompetanse til å gjennomføre moderniseringen selv, mener Øverland.
– Grunnmuren outsourses
– Grunnmuren innen IKT i helsevesenet står i fare for å outsources. Spesialisthelsetjenesten behandler svært sensitive data. Det er snakk om helseopplysninger for mer enn halve landets befolkning. Vi ser at flere norske selskaper velger å ta tilbake IKT-tjenestene igjen etter dårlige erfaringer med å outsource. Både Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Finanstilsynet er bekymret over at sensitive data kan utnyttes av ondsinnede aktører når utenlandske selskaper tar over en større del av driften, derfor bør styret utsette saken, sier nestleder i Fagforbundet, Sissel M. Skoghaug.
Overraskende sammenslåing mellom tilbydere
Fagforbundet er også skeptisk til om konkurransen mellom selskapene er reell. I midten av mai meldte Hewlett Packard og Computer Science Company at de ville fusjonere.
Også for Helse Sør-Øst kom nyheten om en sammenslåing overraskende. Bagley mener likevel at konkurransen mellom tilbyderne er reell.
– Vi fikk meldingen i april. Men konkurransemyndighetene har ennå ikke bestemt om selskapene får slå seg sammen. Konklusjonen kommer i første kvartal av 2017, så vi ser fremdeles på selskapene som to fullverdige tilbydere, sier han.