Her sto søpla opp i tredje etasje
– En femtilapp spart i året for dette søppelkaoset, det er det ikke verdt
DYR FEMTILAPP: De har måtte tåle mye lukt og ekstrajobb med overfylte søppelrom. Det er ikek verdt innsparingen, mener borettslagsleder Nils-Jostein Helland og vaktmester Ingar Grønn.
Werner Juvik
På det verste stod søpla opp til tredje etasje gjennom søppelsjakta i Orebakken borettslag. Nå vokser søppelberget igjen. De finner ingen trøst i at hver husstand kan spare nesten en femtilapp i året på anbudet.
ola.tommeras@fagbladet.no
Vaktmester Ingar Grønn har stappet dunker propp fulle og stablet poser i hver krok og krik av søppelrommene. Hver dag har han fått klager på lukt. Borettslagsleder Nils-Jostein Helland har ringt og ringt, før Orebakken endelig ble prioritert i forrige uke foran alle de andre som også hadde ventet i ukesvis.
De siste ukene har vært slitsomme, men til gjengjeld så kan hver husstand spare 47 kroner og 60 øre i året på renovasjonsavgiften – dersom differansen til det nest rimeligste tilbudet legges til grunn. Dette selskapet leverte et tilbud med et vanlig antall biler og ansatte.
• Setter inn omfattende ekstratiltak
– Definitivt ikke verdt det
– Jeg er ikke i tvil. På vegne av hver eneste av borettslagets 430 husstander, kan jeg si at kaoset ved bytte til ny operatør og nytt effektivt system, definitivt ikke er verdt en femtilapp i året, sier borettslagsleder Nils-Jostein Helland.
Da Fagbladet besøkte borettslaget i forrige uke, hadde renovatørene stått på med ekstrabiler i to dager for å tømme søppelrom og sjakter. Deretter har de ikke sett en eneste renovasjonsbil.
– Nå er søppelrom stapp fulle igjen, forteller Helland fredag ettermiddag.
• Renovatøer uten verneutstyr blir stoppet i porten
FLØT OVER: Til hit, i sjakta i tredje etasje, sto søpla før det ble hentet. Denne uka bygger søppelberget seg opp igjen.
Werner Juvik
Bød langt under konkurrentene
Veireno vant anbudet med et konsept der færre ansatte skal gjøre samme jobben billigere og mer effektivt. Verktøyet er innsamling i to skift og mer effektive og optimaliserte ruter. De vant med et tilbud henholdsvis 81 millioner og 120 millioner kroner lavere enn tilbudene fra selskapene som gjorde jobben fram til 3. oktober.
Kommunen sparer likevel ingenting. Renovasjon er en gebyrfinansiert tjeneste som kommunen ikke har lov å tjene penger på, men innsparingen kan påvirke det årlige gebyret for byens husstander.
340.000 husstander finansierer renovasjonstjenesten i Oslo, som i dag har et av landets aller høyeste renovasjonsgebyr. 81 millioner kroner fordelt over fem år på 340.000 husstander, er likevel mindre enn femti kroner i året. Dessuten påvirkes gebyret av flere faktorer, slik at innsparingen ikke automatisk gir lavere gebyr.
• Nykommer dundrer inn i avfallsmarkedet
– Verre for hver anbudsrunde
I Orebakken borettslag kom endelig renovasjonsbilene og sjauet vekk søppelberget i forrige uke. Da hadde det gått fire uker uten en eneste tømming.
– Vi var på tråden hver eneste dag. Kundebehandlerne er profesjonelle og imøtekommende, men det virket ikke som de kunne gjøre noe før situasjonen var prekær. Til slutt var den det, og da skjedde det endelig noe, forteller borettslagsleder Nils-Jostein Helland.
Fredag ettermiddag begynte søppelberget å vokse igjen, for denne uka har renovasjonsbilene heller ikke vist seg.
Vaktmester Ingar Grønn har jobbet i borettslaget siden midten av 80-tallet. Han har opplevd samtlige nye runder med anbud på renovasjon. Dette var femte gangen renovasjon ble satt ut på anbud i Oslo.
– For hvert anbud har renovatørene fått mindre og mindre tid til å gjøre jobben. Nå har dem knapt tid til å stanse bilen før de er i gang, de hopper av i fart. Renovatørene jeg har snakket med er oppgitte. De skjønner ikke hvordan de skal klare å få dette til å gå i hop i løpet av arbeidsdagen, forteller han.
• Veireno politianmeldt etter grove brudd på arbeidsbestemmelsene
På vei mot normalnivå
I innkjøringsfasen på fire til seks uker, som nå er over, kjørte selskapet med 35 til 40 ekstra mannskaper og reservebiler. Planen er at staben skal reduseres til 96 innen mars måned, men etter kaoset ble det i stedet satt inn ytterligere åtte biler og 16 renovatører hos operatøren, mens kommunen kjører fire egne biler til abonnenter som har ventet lenge på å få hentet søpla.
Renovasjonsetaten i Oslo har sendt ut daglige statusoppdateringer om avfallsinnsamlingen de siste fire ukene. Ifølge rapportene fra midten av oktober, hadde innsamlingen allerede etter to uker stabilisert seg på et høyt nivå. Det var hovedsakelig et etterslep på papp og papir. Da innkjøringsperioden var over ble etterslepet på restavfall likevel estimert til 1700 tonn.
Tidenes største renovasjonsanbud
• Renovasjonen i Oslo er delt inn i fire områder. 2. september i fjor ble alle fire områdene tildelt Veireno. Det er det største enkeltoppdraget innen renovasjon gitt til en aktør noensinne i Norge.
• Selskapet Veireno hadde ennå ikke fylt ett år da de ble tildelt hele Oslo og Vesar-kontrakten for ti av 12 Vestfold-kommuner.
• Selskapet legger inn svært lave bud med en driftsmodell der færre ansatte skal gjøre jobben mer effektivt.
Orebakken borettslag
• 430 leiligheter, fire høyblokker og ni lavblokker.
• Ca 1300 beboere.
• Fikk fjernet søppelberget i forrige uke.
• Har ikke sett en renovasjonsbil siden.
Nå har dem knapt tid til å stanse bilen, de hopper av i fart.
Vaktmester Ingar Grønn
Kaoset ved bytte til ny operatør og nytt system, er definitivt ikke er verdt en femtilapp i året.
Borettslagsleder Nils-Jostein Helland.