Jonas Gahr Støre om kriminelle i arbeidslivet:
– Vi kan ikke kontrollere oss ut av arbeidslivskriminalitet
ARBEIDSKRIM: – Jeg er grunnleggende uenig i at tjenestene blir bedre og billigere på anbud, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Leif Martin Kirknes
Jonas Gahr Støre mener det beste våpenet i kampen mot arbeidslivskriminalitet er mindre privatisering og mer politisk styring.
ola.tommeras@fagbladet.no
Fagbladet fortalte i forrige uke om kriminelle aktører som skifter beite når de avsløres av Skatteetaten, Nav eller Politiet. A-krimsentrene som koordinerer innsats for alle etatene mot arbeidslivskriminalitet, varsler om en ny trend: Useriøse og kriminelle aktører avslørt i byggebransjen, dukker opp i barnevern og ungdomsarbeid. Analytikerne observerer pengestrømmer fra norske kommuners innkjøp av disse tjenestene, til aktører de definerer som kriminelle fra byggebransjen.
• Inga Marte Thorkildsen: – Nå er det ikke tid for å være naive
SAMTALE: Elektriker Glenn brettvik i samtale med Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Leif Martin Kirknes
Må løses med politikk
Arbeid og arbeidslivstrygghet vil ganske sikkert bli en av hovedsakene i valgkampen. Tirsdag besøkte Arbeiderpartiets statsministerkandidat, Jonas Gahr Støre, byggeplasser på Fornebu – nettopp med kampen mot useriøse og kriminelle aktører som et tema.
Da Fagbladet spør Støre om hvordan han vil unngå at uønskede aktører skifter til andre markeder med mye offentlige penger, svarer han:
– Vi kan aldri ha mange nok tilsyn. Dette er ikke noe vi kan kontrollere oss ut av. Dette må løses politisk, sier Støre. Han gir uttrykk for at han er lei av at svaret fra Høyre-siden alltid skal være privatisering i offentlig sektor.
– Det gir mer behov for kontroller og mer byråkrati, sier han, men vil heller ikke blande seg inn i kommunenes kommersialisering av offentlige tjenester.
– Jeg er grunnleggende uenig i at tjenestene blir bedre og billigere på anbud. Det står ikke til troende, samtidig er vi i Arbeiderpartiet tilhengere av kommunal handlefrihet, sier Støre.
• Stortingsflertallet stemte ned 30 av 31 forslag fra Ap for et seriøst og organisert arbeidsliv
VISER RUNDT: Jonas Gahr Støre ble vist rundt av elektriker Glenn Brettvik.
Leif Martin Kirknes
Flere organiserte
– Hva kan gjøres for å hindre useriøse og kriminelle aktører å skifte beite til barnevern og ungdomsarbeid, slik A-krimsenteret i Oslo har eksempler på?
– Det handler både om å ha kontroll over tjenestene, og å gjenvinne kontrollen i arbeidslivet. Arbeiderpartiet mener for eksempel at barnevernet skal være et offentlig ansvar, og at der det offentlige må kjøpe tjenester, skal ideelle organisasjoner som hovedregel prioriteres fremfor kommersielle. Og så skal det stilles krav til kvalitet og kompetanse. Vi vil dessuten bygge opp kompetansen i Bufetat og kommunene, slik at de selv kan utføre flere av de nødvendige tiltakene.
Dersom Arbeiderpartiet kommer til makta, skisserer Støre følgende oppskrift for bedre kontroll over arbeidslivet.
– Noe av det første vi vil gjøre er å forby enkelte former for kontrakter, slik som såkalte nulltimers-kontrakter. Videre vil vi ha en full gjennomgang av regelverket for inn- og utleie av arbeidskraft, og stramme inn regelverket. Innleie skal ikke fortrenge faste ansettelser. Her må vi også vurdere hvorvidt vi skal stoppe innleie av arbeidskraft på enkelte områder i enkelte bransjer, sier Støre.
• Hva er vitsen med fast jobb når du ikke er garantert lønn?
Organisasjonsgrad
– Så må vi snu trenden med den fallende organisasjonsgraden blant arbeidstakerne, og sørge for at flere organiserer seg. Et sterkt førstelinjeforsvar vil gjøre det vanskeligere for denne typen kriminelle. Det er tett forbundet med det krafttaket vi vil gjennomføre for å rekruttere til yrkesfagene, for disse satsningene henger sammen. Vi ser for eksempel en rask atferdsendring i bedriftene når det innføres nye regler, slik som Oslo-modellen. Når det stilles krav til fast ansatte, så begynner bedriftene å ansette igjen. Da må vi også sørge for at de har noen å ansette, sier Støre.
• 17 metoder de kriminelle bruker for å unngå skatt, utnytte arbeidere og snylte på velferdsordninger
Ikke bedre, ikke billigere
Selv om Støre ikke vil avvise å sette kommunale tjenester på anbud, så er han klar på at dette ikke er noen trylleformular for en mer effektiv offentlig tjeneste.
– Vi er grunnleggende uenig i at tjenestene blir bedre og billigere på anbud. Denne trylleformularen fra Høyre-siden står ikke til troende, sier Støre, og viser til utviklingen i Europa.
– Det er ikke slik at det er de landene som har mest privatisering og tilhørende kontroll og tilsyn som er mest produktive. Tvert imot. Det er nettopp de landene som har gått lengst i privatisering som er mest ute og kjøre,
sier han, og viser spesielt til utviklingen i Storbritannia.
– Der kan man virkelig snakke om grunn til å være urolig og bekymret over lav produktivitet i kjølvannet av år med privatisering, sier Støre.
Slik vil Jonas stoppe arbeidslivskriminelle
• Forbud mot nulltimers kontrakter
• Vurdere forbud mot innleie av arbeidskraft på enkelte områder
• Flere organiserte med et mer robust arbeidsliv
• Et krafttak for å rekruttere til yrkesfagene
Et organisert arbeidsliv er det beste forsvar mot useriøsitet og kriminalitet.
Jonas Gahr Støre