JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

En tredel av norske kommuner står foran et veiskille etter RenoNorden-konkursen

OVERTAR TJENESTEN: I morgen velger Kragerø å kjøre innbyggernes søppel selv. 140 kommuner er i samme situasjon.

OVERTAR TJENESTEN: I morgen velger Kragerø å kjøre innbyggernes søppel selv. 140 kommuner er i samme situasjon.

– Nå må kommunene ta kontroll på tjenesten, oppfordrer Fagforbundets leder, Mette Nord.

2017092012175420230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

I morgen starter Kragerø politisk behandling av de forskjellige alternativene for framtidig renovasjon i kommunen. Svaret er gitt på forhånd, det er allerede politisk flertall for å skrinlegge anbud og gjøre tjenesten selv. I tillegg til bedre og mer stabil tjeneste, viser administrasjonens utredninger at det vil gi lavere søppelgebyr for kommunens innbyggere neste år.

Ved starten av 2017 utførte RenoNorden renovasjon i hele 150 norske kommuner. Etter å ha avsluttet flere kontrakter de tjente dårlig på, sank antallet ned under 140 i sommer.

• RenoNorden er konkurs

Samtykkende skilsmisse

Kragerø og RenoNorden skilte lag allerede i sommer. RenoNorden var ikke interessert i å utføre tjenesten lenger. De tjente ikke penger på det. Kragerø kommunes innbyggere var ikke interessert i kaoset som fulgte etter oppstarten av anbudet i september i fjor. De ville heller at søpla skulle hentes.

1. juli ble RenoNordens biler og ansatte overført til kommunen. Siden har Kragerø organisert søppelkjøringa selv. Samtidig startet administrasjonen sine utredninger om forskjellige framtidige driftsmodeller. Det er den som nå ligger på bordet til behandling.

Den konkluderer entydig i at Kragerø kommer best ut av det ved å ha renovasjonsarbeiderne ansatte i kommunen og organsiere søppelkjøringa selv.

Fagforbundets leder, Mette Nord.

Fagforbundets leder, Mette Nord.

Ole Palmstrøm

• Best for oss å drive videre i egenergi

– Det er nå det gjelder

Nå skal godt og vel 140 kommuner gjøre tilsvarende vurderinger. De fleste har hatt kontrakt med RenoNorden sammen med flere nabokommuner gjennom et interkommunalt selskap (IKS). Noen har hatt kontrakt direkte med renovasjonsgiganten.

Mette Nord mener kommunene nå har en gyllen mulighet til å snu de siste års privatisering av renovasjon, som er en lovpålagt offentlige tjeneste.

Hun viser til at vi har sett at anbudene gjør renovasjon dyrere for innbyggerne, at det presser arbeidsvilkår og åpner for sosial dumping og at det gjør tjenesten langt mer usikker.

– I løpet av ett år har vi hatt søppelkaos i Oslo med lovbrudd og rovdrift på ansatte, og vi har nå konkurs i et selskap som har tjent flere hundre millioner kroner fra virksomheten i Norge, men som legger ned straks det går dårlig, påpeker hun.

Må få bedre kontroll

Hun oppfordrer alle berørte kommuner og politikere i alle leire om å ta til fornuft, og drive tjenesten videre i egenregi framfor nye anbud.

– Renovasjon er en viktig og kritisk infrastruktur som kommunene må ha kontroll på, understreker Mette Nord.

Rødt-leder, byrådsmedlem i Oslo og nyvalgt stortingsrepresentant, Bjørnar Moxnes, var sentral i å få rekommunalisert renovasjonen i Oslo.

Rødt-leder, byrådsmedlem i Oslo og nyvalgt stortingsrepresentant, Bjørnar Moxnes, var sentral i å få rekommunalisert renovasjonen i Oslo.

Ole Palmstrøm

– Det var ikke lett, men nødvendig å overta

I februar i år, da Veireno gikk konkurs, tok Oslo komune valget å videreføre landets mest omfattende renovasjonsoppdrag i kommunal regi. Rødt-leder og bystyrerepresentant i Oslo, Bjørnar Moxnes, var en sterk pådriver for å stenge døra til private operatører. Han lyktes med å få bystyret med på å rekommunalisere tjenesten etter at Veireno gikk konkurs.

– Vi tok ikke tilbake tjenesten fordi det var lett å overta, for det er det ikke, det er en stor oppgave. Vi tok tilbake tjenesten fordi det er helt nødvendig, sier han.

Moxnes forteller at Oslo har fått oppleve hvor vanskelig det er å få kontroll på tjenesten når all kommunal kompetanse blir fjernet ved at det settes ut på anbud.

– Men det er helt nødvendig. De siste åra har vi hatt skandalene med Ragn Sells i Asker, Veireno i Oslo og nå RenoNorden som først skuffer millioner ut av markedet for så å begjære seg selv konkurs. Renovasjon er en samfunnskritisk oppgave som ikke egner seg for kommersialisering. Det gir sosial dumping for de ansatte og usikkerhet for innbyggerne, sier Moxnes.

Han har følgende oppfordring til politikere i de 140 kommunene som nå må ta et valg:

– Legg vekk de ideologiske skylappene og slutt med å være naive. Anbud har gått ut på dato.

Renovasjon er en viktig og kritisk infrastruktur som kommunene må ha kontroll på.

Mette Nord, leder av Fagforbundet

Legg vekk de ideologiske skylappene og slutt med å være naive. Anbud har gått ut på dato.

Bystyrerepresentant og Rød-leder Bjørnar Moxnes

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy