Her ønsker alle partier eldreomsorg i kommunal regi
ET MULIGHETENS YRKE: Mette Nord som selv har bakgrunn som helsefagarbeider, fant raskt tonen med sykehjemmets lærlinger, Krstina Skog, Marie Fjeldstad og Anna Berngard. Her sammen med Hadia Tajik og ordfører Tom Anders Ludvigsen.
Ola Tømmerås
– Jeg er så stolt av dette sykehjemmet! Vestby-ordfører Tom Anders Ludvigsen vet knapt hvilket ben han skal stå på eller hvor han skal begynne, når han snakker om kommunens sykehjem.
ola.tommeras@fagbladet.no
Det er torsdag ettermiddag og vi venter på Fagforbundets leder Mette Nord og Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik. De har meldt sin ankomst til Vestby for å lære om god kommunal oppskrift for eldreomsorg og om hvordan Vestby gjør sykehjemmet til en attraktiv arbeidsplass.
Studieturen til Vestby like sør for Oslo, skjer i kjølvannet av en opphetet debatt i hovedstaden om sykehjem på anbud og kommersielle aktører. I Oslo drives kun 20 sykehjem av kommunen, 15 av kommersielle investorer etter anbudsusetting og 13 av ideelle organisasjoner. Nåværende politiske ledelse i hovedstaden vil ikke ha nye sykehjemsanbud, og har tirret på seg dagens Høyre-opposisjon.
Les også: Her står byråden i en kommunal sykehjemspub
STED Å BLI: Spesialhjelpepleierne Nina Simonsen og Hanne Braastad Rygg har 35 års fartstid på Vestby sykehjem. De legger vekt på mulighetene til videreutdanning som en av grunnene til å bli. F.v. ordfører Tom Anders Ludvigsen, Hadia Tajik og Mette Nord.
Ola Tømmerås
Samtlige partier bak
Her i Vestby, fire mil sør for hovedstaden, er debatten i en annen verden.
– Vi er stolte av sykehjemmet, de ansatte og resultatene i eldreomsorgen. Samtlige partier, også anbudspartier som Høyre og Fremskrittspartiet, har stilt seg bak et tindrende klart vedtak: I Vestby skal vi drive eldreomsorgen vår selv. Det er ikke aktuelt å sette omsorg på anbud, forteller Ludvigsen.
Nettopp klare og forutsigbare politiske føringer er en betingelse for god drift, mener Ludvigsen. Gevinsten er ansatte som blir værende og ungdom som ønsker å jobbe ved sykehjemmet.
Et sted å bli
– Dette er et sted der de ansatte ønsker å bli, fastslår spesialhjelpepleierne Hanne Braastad Rygg og Nina Simonsen. De er begge gruppeledere på avdeling for beboere med demens, og har 35 års fartstid på sykehjemmet.
Nina Simonsen legger vekt på mulighetene for videreutdanning og god kommunikasjon mellom ansatte, sykehjemsledelse og kommunen.
– Vi har et godt samarbeid nedenfra og opp, og fra ledelsen ved sykehjemmet til kommunens administrasjon og politiske ledelse. De hører på oss, forteller hun.
– Gjennom 35 år har jeg aldri møtt motstand når det gjelder å sende ansatte på kurs eller fagdager, forteller Braastad Rygg.
– For oss er videreutdanning en rein vinn-vinn-situasjon, repliserer Ludvigsen.
Husk helsefagarbeiderne
Hadia Tajik vil gjerne vite hvordan Vestby sørger for å beholde kompetanse og rekruttere, spesielt for helsefagarbeiderne.
– De er selve ryggraden i den kommunale omsorgen, mener hun.
RO-leder Torhild Kongshaug forteller om samarbeidet med de lokale videregående skolene. De har seks elever med praksisplass fra 1. året og fem fra 2. året. Akkurat nå har sykehjemmet tre lærlingeplasser. I fjor hadde de fem.
– Vi skal ha kvalitet, kompetanse og faglig forsvarlighet. Vi får ikke det ene uten det andre, fastslår Kongshaug.
Mette Nord er opptatt av behovet for helsefagarbeidere i framtidig omsorg.
– Vi hører ofte at de dyktige helsefagarbeiderne går videre til høyere utdanning, men tjenesten trenger også de dyktige helsefagarbeiderne. Da er det viktig at denne gruppen får mulighet til videreutdanning innen helsefag, understreket hun.
Mette Nord har selv bakgrunn som hjelpepleier og kjenner godt helsefagarbeidernes utfordringer.
– Vi kan ikke bare tenke behov for sykepleiere, men erkjenne at alle yrkesgruppene trengs i framtidig omsorg, fastslo hun.
Vestby har begynt å få inn yngre helsefagarbeidere. Det er et populært sted å søke seg til for praksiselever.
– Når vi går av om ti år, så må det stå nye helsefagarbeidere klare. Det må vi få alle politikere til å forstå, sier Simonsen.
Innholdet som teller
Når Fagbladet spør spesialhjelpepleierne Simonsen og Braastad Rygg om den siste ukas debatt rundt sykehjemspuber i Oslo, blir begge litt oppgitt.
– Barkrakker og disk der beboere kan nyte en vin, har vi hatt lenge. Sang og dans har vi hver dag. Men det er ikke hvor mye dette framstår som en pub eller restaurant som gir god omsorg. Det er innholdet i omsorgen som teller, sier de to.
Les også: Forskjellen er lavere lønn og profitt
Mister styring med anbud
Hadia Tajik hadde følgende å si om politikerne i Vestby som alle stiller seg bak vedtaket om at sykehjem skal drives av kommunen selv:
– De kan jo ikke argumentere mot virkeligheten, når gode fagfolk viser vei til gode resultater. I Vestby ser vi hvordan drift i egenregi gir muligheten til å styre og sikre tilbudet. Dette mister kommuner i det samme øyeblikket de setter eldreomsorgen ut på anbud.
Vestby sykehjem
• Har nært samarbeid med Ås og Vestby videregående skoler.
• Har seks elever fra første året og fem fra andre året i praksisarbeid på sykehjemmet.
• Har i år tre lærlingplasser. Hadde fem i fjor.
• Sørger for videreutdanning til ansatte.