Kom i mål før fristen
Kommuneoppgjøret er i havn
Etter intense forhandlinger ble partene i KS-oppgjøret enige like etter klokken 04 natt til lørdag.

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Fristen for å komme til enighet i årets kommuneoppgjør var midnatt 1. mai. Men allerede natt til lørdag ble partene enig om et resultat.
– Vi er fornøyd med at alle hovedorganisasjonene ble enig med KS om en felles løsning, sier Mette Nord, leder i LO Kommunes forhandlingssammenslutning.
– På denne måten fikk vi til et helhetlig lønnssystem som ivaretar alle ansatte, og som gir et godt grunnlag for rekruttering og verdsetting av dem som arbeider i kommunene.
(Artikkelen fortsetter under bildet)

Generelt tillegg
For 2016 ble det avtalt et generelt tillegg for de fleste på 7300 kroner eller mer.
Det økonomiske resultatet skal sikre kjøpekraft og verdsette kompetanse. Det er også avtalt å føre videre en minstelønnsgaranti etter 16 år for dem uten formell kompetanse. Tilleggene blir innført gradvis, noe i 2016 og noe i 2017.
– Et av våre hovedkrav var uttelling for kompetanse og tiltak for å redusere lønnsforskjeller mellom kvinner og menn, sier Mette Nord.
– Dette kravet fikk vi uttelling for blant annet gjennom at det ble opprettet en ny stillingsgruppe for fagarbeidere med tilleggsutdanning.
Nytt lønnstrinn
– Innføring av et nytt lønnstrinn for 16-års ansiennitet er bra for dem som har jobbet lenge, og bidrar til utjamning mellom de ulike utdanningsgruppene blant kommuneansatte. Takket være det nye 16-årstrinnet sikrer vi de aller fleste medlemmene i LO Kommune uttelling for kompetanse og ansiennitet på linje med andre grupper i kommunene, for eksempel undervisningspersonell, sier Nord.
Partene er dessuten enig om å harmonisere lønnsnivået mellom de ulike høyskolegruppene. Det betyr at alle med en treårig høyskoleutdanning plasseres på samme nivå i stillingssystemet. Dette fører til at mange av Fagforbundets medlemmer med høyskoleutdanning får et veldig bra lønnsoppgjør, ifølge forhandlingsleder Nord.
– Det justerte lønnssystemet ivaretar både dem med høyskole- og universitetsutdanning, dem med fagutdanning og dem med stor realkompetanse, men som står uten formell utdanning. Kommunene trenger kompetanse nå og i framtida, og arbeidsgiverne må tilrettelegge for arbeidsplassbasert kompetanseheving.
– Med dette resultatet har vi lagt et godt grunnlag for et framtidsretta lønnssystem som gir uttelling for kompetanse, utdanning og ansiennitet, sier Mette Nord.
Les også: • Slik foregår et lønnsoppgjør
Følg den løpende dekningen på Fagbladets Facebookside og på fagbladet.no
Krevde generelt tillegg
LO Kommunes hovedkrav var et generelt tillegg på 10.400 kroner til alle, og at minstelønn og ubekvemstillegg skulle opp. Det ville kunne løfte de lavest på stigen og redusere lønnsforskjellene mellom kvinner og menn.
