Mange vil ta høyskoleutdanning
Over 100 helsefagarbeidere vil ta sykepleierutdanning
POP: Høyskolestudier ser ut til å være svært populært blant helsefagarbeidere. Til nå har flere enn 100 søkt på de 20 plassene.
Eirik Dahl Viggen
Pågangen av helsefagarbeidere som vil bli sykepleiere er stor. Lenge før søknadsfristen har flere enn 100 meldt seg.
kathrine.geard@fagbladet.no
Nyheten om at helsefagarbeidere uten generell studiekompetanse nå kan søke sykepleieutdanning ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) har ikke bare ført til bred debatt i fagmiljøene og på forbundsplan.
• – Blir like gode sykepleiere som de andre
Stor interesse før fristen
Det viser seg at interessen for det tilrettelagte utdanningstilbudet er stor i målgruppa. Søknadsfristen for studiet går ikke ut før 1. mars, men allerede nå har mer enn 100 helsefagarbeidere søkt på de 20 plassene som er satt av til søkere med yrkesfaglig bakgrunn.
Dette er plasser som inngår i det totale opptaket til studiet. I år er det ca 160 førsteårsstudenter som tar sykepleie ved HiOA.
• Nå kan fagarbeidere også søke vernepleier- og barnevernstudier
Slik er studiet
Tilbudet til helsefagarbeidere uten generell studiekompetanse, som har fått navnet tre-terminsordningen, innebærer et utdanningsløp over tre år, inkludert to sommerterminer. Den ene sommerterminen er et forberedende kurs i matematikk og norsk før studiestart i august, der de må bestå en eksamen for å få fortsette. Den andre sommeren skal de ut i praksis, som er noen måneder seinere enn øvrige studenter. Det første året er også tilrettelagt på andre måter.
– Vi har blant annet lagt det opp slik at de får litt bedre tid før de må ta den nasjonale prøven i anatomi, fysiologi og biokjemi, sier studieleder ved HiOA, Kjersti Sortland.
Men fra andre studieår skal de som tar den yrkesfaglige veien være ajour med sine medstudenter som har generell studiekompetanse fra videregående skole.
• 80 søkte hel stilling som helsefagarbeider – ingen var kvalifiserte
• Anbefaler ingen å bli helsefagarbeider
• Sykehjem ville sparke helsefagarbeider som krevde fast jobb
Tre terminer
• Helsefagarbeidere under 25 år, uten generell studiekompetanse, kan nå søke sykepleierstudiet. Opptakskravet er bestått VG1 og VG2, og fagbrev som helsefagarbeider. I tillegg kommer motivasjonsbrev og godkjent intervju.
• Yrkesfaglig vei, tre-terminordningen, innebærer at utdanningen tar tre år, inkludert to sommerterminer.
• Tre-terminsordningen er et pilotprosjekt ved Høgskolen i Oslo og Akershus, som starter i mai 2017.
• Tre-terminsordningen, for helsefagarbeidere uten generell studiekompetanse, innebærer at studentene må gjennomføre sykepleierutdanningen på tre år, inkludert to sommerterminer. Det første sommerkurset avvikles før ordinær studiestart, det andre mellom første og andre studieår. Sommeren 2017 skal det undervises seks uker i matematikk og norsk. Neste sommer blir det seks-sju uker med praksis.