Politikere i Moss mister tilliten til Norlandia etter sår-skandalen
Manglende rapportering av larver i sår skal granskes
SKANDALE: Åge Villi Kristiansen hadde fluelarver i såret før han døde på omsorgassenteret i Moss.
Privat
Politikere i Moss er kritiske til omsorgsleverandøren Norlandia etter avsløringene den siste uken. Nå skal manglende rapportering av avvik til ekstern granskning.
ola.tommeras@fagbladet.no
En beboer ved Skoggata bo- og servicesenter i Moss fikk larver i sårene etter gjentatte tilfeller av feil sårstell, men avviket ble aldri meldt til kommunen - ikke før FriFagbevegelse og Fagbladet avslørte saken.
Tirsdag var det duket for oppvask i helse- og sosialutvalget i Moss.
Beboeren, Åge Villi Kristiansen (76), døde i oktober i fjor av hjertestans. Da ble det nok en gang begått alvorlig avvik; Hjerte- og lungeredning ble avsluttet før ambulansemannskapet ankom. Ved deres ankomst viste det seg at den 76 år gamle mannen fortsatt hadde hjerteaktivitet, men livet sto ikke til å redde. Ambulansemannskapet meldte ifra, og dette avviket ble kjent for kommunen.
• Erna skrøt av privat omsorgsbolig – men er taus etter skandalen hvor pasient fikk larver i såret
Ti måneder uten reaksjon
Avsløringene i Fagbladet og Frifagbevegelse, har opprørt både politikere og folk.
Etter halvannen uke med mediestorm mot Nordlandia, meldte Nordlandia selv fra til Moss kommune sent fredag kveld og til fylkesmannen mandag denne uka. Da var det gått ti måneder siden avvikene skjedde. I går kveld var saken til behandling hos politikerne i kommunens helse- og sosialutvalg, der reaksjonen var beinharde.
– Jeg ble rasende da jeg leste om dette i Fagbladet og FriFagbevegelse. Det er frustrerende å få vite om slike avvik ti måneder etter at hendelsene finner sted. Slike saker må komme fram uavhengig av om gravejournalister avslører dem eller ikke, sier Øivind Tandberg-Hanssen (SV).
• Audun Lysbakken (SV) krever full gransking
– Stoppet i Norlandia
Arbeiderpartiets Fred Jørgen Evensen er ikke mindre frustrert:
– Når en av våre innbyggere får larver i sårene sine på en av våre institusjoner, så skal vi som politikere få vite det. Nå vet vi at avvik er meldt. Systemet er brukt av de ansatte, men altså stoppet i Nordlandia og avviket unndratt kommunen. Hvor mange slike saker skal vi se? spurte han, og viste til avvik som nylig også er avdekket etter fylkesmannens tilsyn ved det Nordlandia-drevne Orkerød sykehjem i samme kommune (Se undersak).
Evensen viste også til at feil sårbehandling ikke skjedde en gang, men fem av åtte ganger, ifølge opplysninger fra hudlegen og journalene Fagbladet og Frifagbevegelse har avdekket.
– Likevel fikk altså vi som politikere ikke vite om dette.
• «Fratatt sjansen til vellykket gjenopplivning»
Alvorlig, men kun én sak
Høyres Sverre Høstmark understreket at saken er ytterst alvorlig, og at de ikke har noe mål om å beskytte Nordlandia. Men han reagerte på det han mente var venstresidens ideologiske utspill mot å sette omsorgstjenester å anbud.
– Det er litt usmakelig at dere bruker en så alvorlig sak til å slå politiske poeng, repliserte Høstmark mens Jørn Ramberg (H) fulgte opp med å kalle det lite troverdig å reagere mot privatisering generelt på bakgrunn av en sak.
Spesielt reagerte de på påstanden fra Rødts Remi Solberg, om at dersom et slikt avvik hadde skjedd i en kommunal virksomhet, så ville administrasjonen fått vite om det.
• Ti måneder etter: Norlandia sender saken til Helsetilsynet
La seg flat
Rådmann Bente Hedum forsikret at Nordlandia har lagt seg flat i forhold til avvikene og manglende rapportering av disse.
Hun redegjorde for hva som hadde skjedd de siste dagene:
Nordlandia informerte første gang kommunalsjefen for helse og sosial i Moss kommune sent på kvelden fredag 25. august. Det var ti måneder etter at de fatale avvikene var gjort. Og dagen etter at FriFagbevegelse og Fagbladet avslørte saken.
– Alle kan gjøre feil, men det er åpenbart svikt i Nordlandias rutiner når avviket ikke meldes videre. At dette er et brudd på avtalen mellom Nordlandia og Moss kommune, er vi enige om, opplyste rådmann Hedum.
Etter møte mellom kommunen og Nordlandia på mandag, ble avviket videresendt til fylkesmannen.
– Parallelt med fylkesmannens vurdering vil vi på selvstendig grunnlag gå nøye gjennom saken internt, og vi vil også hente inn ekstern bistand for å vurdere kontraktsbruddet knyttet til manglende rapportering fra Nordlandia, opplyser Hedum.
Avviket som ambulansemannskapet meldte, medførte gjennomgang av rutiner internt i Nordlandia. Hedum opplyser at kommunen fant reaksjonen tilfredstillende.
Nordlandia refses for uoversiktlige og mangelfulle journaler
Samtidig som avviksskandalen ble rullet opp på Nordlandias bo- og servicesenter i Moss, smalt rapport på bordet etter tilsyn på et sykehjem i samme by.
Etter fylkesmannens tilsyn påpeker Helsetilsynet avvik på det Nordlandia-drevne Orkerød sykehjem i forbindelse med pasienter som er kartlagt å være underernært eller har risiko for underernæring.
Pasientjournalene er, ifølge tilsynsrapporten, uoversiktlige og mangelfulle.
"Journalene inneholder ikke relevante og nødvendige opplysninger om pasienter som er kartlagt til å være i risiko for underernæring, eller er underernærte", heter det i rapporten.
Det pekes også på at det ikke er tilstrekkelig styring av legetjenesten for å sikre forsvarlig legetjeneste og tverrfaglig samhandling i oppfølging av pasienter med ernæringsutfordringer.
Når en av våre innbyggere får larver i sårene sine på en av våre institusjoner, så skal vi som politikere få vite det.
Fred Jørgen Evensen (Ap), politiker i Moss