Slik følger du med på lønnsoppgjøret
Fagbladet.no
Fagforbundet.no
Grønn linje 800 33 410
I MEDIAS SØKELYS: Forhandlingslederene Mette Nord i LO KOmmune og Per Kristian Sundnes i KS har frist til 30. april for å bli enige om en forhandlingsløsning i årets kommuneoppgjør.
Per Flakstad
Tariffoppgjøret i kommunesektoren ser ut til å bli en knallhard kamp om fordelingen mellom ulike utdanningsgrupper. Fristen for en forhandlingsløsning er ved midnatt 30. april.
tips@fagbladet.no
• – Et brudd med solidaritetstanken i kommunesektoren
Du kan holde deg oppdatert på utviklingen her på fagbladet.no. Vi kommer til å følge oppgjøret tett.
• Følg med på Fagbladets nyhetsbrev
Du kan også få oppdaterte opplysninger på forbundets egen hjemmeside: fagforbundet.no.
I tillegg kan du ringe forbundets informasjonstelefon på grønt nummer 800 33 410 for oppdatert informasjon.
• Tast 1 for KS-oppgjøret.
• Tast 2 for Spekter-oppgjøret
• Tast 3 for Oslo-oppgjøret
• Tast 4 for andre oppgjør
• LO prioriterer likelønn og kvinnelønn
Strid på arbeidstakersiden
Både kommunenes interesseorganisasjon KS og alle arbeidstakerorganisasjonene er enige om at det ikke er så mye penger å forhandle om i dette oppgjøret.
Likevel kan dette bli et vanskelig oppgjør å få i havn, og det blir hard tautrekking mellom arbeidstakerorganisasjonene om hvordan den økonomiske rammen på 2,4 prosent fra frontfagsoppgjøret skal fordeles.
– Brudd på den solidariske lønnspolitikken
Fagforbundet og LO Kommune ønsker i år som tidligere år kronetillegg og heving av minstelønnssatsene, og alt mest mulig av tilleggene skal gis sentralt.
Akademikerne ønsker ved hvert oppgjør at mest mulig av tilleggene skal tas ut lokalt, mens Unio i dette oppgjøret krever at ansatte med høyskole- og universitetsutdanning skal skilles ut i et eget lønnskapittel.
Hvis Unio skulle få gjennomslag for dette, kan det i praksis bety at utdanningsgrupper som allerede har høy lønn i kommunal sammenheng får mer av den totale rammen, mens de som har lavere lønn får mindre. Spesielt i et oppgjør som partene er enige om må bli moderat, og som har en økonomisk ramme som ligger på omtrent det samme som forventet prisstigning, kan det bety at det blir vanskelig for de som allerede har dårlig råd å opprettholde kjøpekraften.
Dette har Fagforbundets leder Mette Nord karakterisert som et brudd på den solidariske lønnspolitikken der tariffoppgjørene har hatt en sosial profil som har bidratt til å løfte de som tjener minst mer enn de som allerede tjener mye.
Stor forskjell på lønnsutviklingen
På et presseseminar onsdag la rådgiver i Fagforbundets forhandlingsenhet, Helge Sørli, fram tall som viser at det blir stadig større forskjell på lønnen til kommunalt ansatte sammenliknet med ansatte i industrien.
Siden 2010 har lønnen økt omtrent like mye målt i prosent, men siden lønnsnivået i industrien i utgangspunktet har ligget mye høyere, betyr det større lønnsøkning i kroner og øre.
Fra 2010 til 2015 økte lønnsnivået for kommuneansatte med 79.000 kroner, mens det i industrien økte med 91.400, ifølge tall fra teknisk beregningsutvalg.
Samtidig er det også stor forskjell på kommunalt ansatte. Kommunale ledere økte sin lønn med 127.272 kroner fra 2010 til 2015, mens arbeidere i den samme perioden fikk en lønnsøkning på 72.912.
– Nettopp i et slikt oppgjør i nedgangstider og med lite penger å forhandle om, blir det spesielt viktig å sørge for å opprettholde kjøpekraften til dem som i utgangspunktet ligger lavest, sa Mette Nord på seminaret.
• LO Stat: Enige om penger - pensjonsfloka er uløst
Kan bli brud og mekling
Dersom partene ikke blir enige om et anbefalt resultat i løpet av forhandlingene, blir det brudd og mekling. Hvert år sider både arbeidsgiver- og arbeidstakersiden at de ønsker å bli enige uten hjelp av Riksmekleren, men i år har de vært tydeligere på dette enn ved mange tidligere oppgjør.
– Vi har inntrykk av at alle parter har realistiske forventninger til hva som er mulig å få til i dette oppgjøret. Derfor har vi også et berettiget håp om å komme i mål uten hjelp fra Riksmekleren, sa forhandlingsleder Per Kristian Sundnes i KS da kommuneoppgjøret startet på tirsdag.