JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pandemi

Sykepleierne får vasket arbeidstøyet for smitte. Det får ikke renholderen Sølvi

Sølvi Ellingsen har vasket arbeidsklærne sine i 40 år.

Sølvi Ellingsen har vasket arbeidsklærne sine i 40 år.

Anne Marthe Vestre Berge

Åtte av ti renholdere i LO-forbund må vaske arbeidstøyet sitt selv, viser en ny undersøkelse.

2023040308291520230403082911

camilla.yndestad@lomedia.no

– Jeg var livredd for å dra med seg smitte hjem under pandemien, sier renholder Sølvi Ellingsen.

86 prosent av renholderne i Arbeidsmandsforbundet svarer at de må ta med arbeidstøyet hjem og vaske selv.

Det viser en undersøkelse som ble gjennomført i fjor av Fagforbundet, Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) og Norsk Tjenestemannslag (NTL).

Dette er Siws garderobe, lunsj- og pauserom. Her skifter hun mellom renholderjobben og kantinejobben

Har vasket arbeidsklær i 40 år

En av dem som reiser hjem i arbeidsklærne, er Sølvi Ellingsen i Ålesund. I 40 år har hun jobbet som renholder i ISS, og i like mange år har hun tatt arbeidsklærne med hjem etter endt arbeidsdag og vasket dem.

– Jeg setter på en vaskemaskin når jeg kommer hjem og henger klærne opp. Jeg har jobbet som renholder i så mange år nå, at jeg er vant til å gjøre det sånn, sier hun.

Ellingsen deler arbeidshverdagen mellom en Kiwi-butikk og et omsorgssenter. På omsorgssenteret får de andre ansatte, som sykepleiere og hjelpepleiere, vasket og levert rene arbeidsklær to ganger i uken. Renholderne må vaske sine klær selv.

– Heldigvis er det ikke så mye søl på omsorgssenteret, da er det verre med smitte og den type ting, sier Ellingsen.

Her hilser renholder Wenche på seg selv på Høstutstillingen

Vanskelig under koronaen

Hun forteller at hun under pandemien var redd for å ta med seg smitte hjem. Der ventet nemlig en mann i risikogruppen på henne, med diabetes.

 – Jeg var livredd for å dra med meg noe. Jeg brukte munnbind og hansker som jeg byttet hele tiden. Heldigvis gikk det bra, sier hun.

Arbeidsmanden har vært i kontakt med omsorgssenteret der Ellingsen vasker. De bekrefter at arbeidstøyet til de ansatte blir vasket, og at grunnen til dette blant annet er for å forhindre smitte. De ønsker ikke å uttale seg utover dette, og henviser videre til ISS når det kommer til vask av renholdernes klær.

Stig Ronander, fagsjef renhold i ISS, sier at vask eller ikke vask av klær på institusjonene henger sammen med hva avtalen med kunden regulerer.

– Vi følger våre kunders praksis. Noen institusjoner pålegger oss å bruke deres tøy og vasker det sammen med det andre, mens andre mener at renholderne ikke er så nær pasientene som sykepleierne, og har derfor ikke tilbud om samme løsning for renholderne som for andre ansatte, sier han.

{f1}

– Vi ser ut som sykepleiere

På Diakonhjemmet Sykehus i Oslo er stoda ganske annerledes enn hos Sølvi Ellingsen i Ålesund.

Renholder Mouloud Zaouaghi forteller at han og kollegene får bruke sykehusets klær. De får nye arbeidsklær hver dag, og om de er uheldige å få blod på dem, så har de et adgangskort til rommet der de kan hente nye.

– Vi ser ut som sykepleiere. Det er kjempebra at vi slipper å ta med oss klær fram og tilbake, det er så mye lettere, sier han.

Renholder Mouloud Zaouaghi forteller at han og kollegene får bruke sykehusets klær.

Renholder Mouloud Zaouaghi forteller at han og kollegene får bruke sykehusets klær.

Diakonhjemmet sykehus / Gunn Spikkeland

Ifølge Zaouaghi var det tidligere sånn at renholderne måtte ta med klærne hjem etter endt arbeidsdag på sykehuset, men det ble en endring på dette rett før pandemien inntraff. Han roser ordningen og synes den har fungert kjempebra.

– Jeg er strålende fornøyd med at det er sånn. Vi slipper å tenke på hvor mange T-skjorter og bukser som er rene og hvilke som skal vaskes. Dessuten blir klærne skitne, så rent hygienisk er det ikke bra å reise med dem fram og tilbake, sier han.

En av tre renholdere er over 50 år: – Rekrutteringa går dårligere enn fryktet

Smitterisiko

Forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Trine Wiig, deler Mouloud Zaouaghis bekymring for å reise til og fra jobb i arbeidsklær når man jobber på steder med høye hygienekrav.

– Det betyr jo at mange renholdere også skifter hjemme før de drar på jobb, og at de er i kontakt med mange ikke-rene flater på for eksempel kollektivtransport før de kommer fram til arbeidsplassen. Dette utgjør en smitterisiko, sier hun.

Wiig roser opplegget på Diakonhjemmet sykehus, og trekker det fram som et eksempel til etterfølgelse.

Hun synes derimot det er rart at det skal være forskjell på uniformene til sykepleierne og renholdspersonalet ved omsorgssentre og legevakter.

– Renholderne en del av teamet der alle har et ansvar for å holde hygienestandarden oppe. Igjen er det dette med klærne. Jeg mener at det er en smitterisiko å reise fram og tilbake i arbeidsklær, sier hun, og forteller videre at mange ikke engang rekker å vaske klærne på 90 grader hjemme når de skal tørke til dagen etter.

– En 30-gradersvask dreper ikke bakteriene, sier hun.

Forbundssektretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Trine Wiig.

Forbundssektretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Trine Wiig.

Norsk Arbeidsmandsforbund

– Hva må gjøres for å bedre situasjonen?

– De som kjøper renholdstjenester eksternt, bør stille krav i kontaktene til rutiner for arbeidstøy til renholderen. Jeg antar at de som er ansatt i kommunen får de klærne de trenger, men de som kjøper tjenestene i det åpne markedet, er kanskje ikke like bevisste på det. Da bør det inn i anbudet på et eller annet vis, sier hun.

Zeeshan gjør de mest usynlige renholderne synlige. I natt ble han kåret til årets renholder

Likt for alle

Tilbake på Diakonhjemmet Sykehus er Mouloud Zaouaghi klar på at han synes det bør være likt for alle.

 – Det er ikke mange renholdere på hver institusjon, så det vil ikke kreve så veldig mye ekstraarbeid og vaske deres klær også. Man har nok av tøy hjemme som skal vaskes, så jeg synes arbeidsplassen bør legge til rette for dette, sier han.

Om undersøkelsen

I juni 2022 presenterte Fagforbundet, Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) og Norsk Tjenestemannslag (NTL) en undersøkelse om arbeidsforholdene blant renholdere som var medlem i forbundene.

Undersøkelsen er gjennomført blant totalt 3545 renholdere i Fagforbundet, Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) og Norsk Tjenestemannslag (NTL), som har besvart en lang rekke spørsmål om sin arbeidsplass og arbeidsforhold.

• Blant Fagforbundets medlemmer har 2512 svart på undersøkelsen.

• Blant Norsk Arbeidsmandsforbund svarte 985.

• 45 medlemmer fra Norsk Tjenestemannslag har besvart undersøkelsen.

Fagforbundets medlemmer jobber hovedsakelig i kommunal virksomhet samt sykehus. NAF organiserer hovedsakelig renholdere i privat virksomhet mens NTL hovedsakelig har medlemmer fra statlige institusjoner som politi og Forsvaret.

Undersøkelsen ble gjennomført av Fagforbundets analyseenhet ved Nora C. Warholm Essahli og Thomas Tallaksen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy