Slik vil Orange Helse stoppe offentliggjøring av lønns- og arbeidsvilkår
Vikarbyrå går til retten for å stanse granskningsrapport
REAGERER: Orange Helse går til retten for å få stoppet publisering av granskningsrapporten.
Vegard Velle
Orange Helse har bedt Bergen tingrett om å hindre kommunen i å kunne publisere rapport om lønns- og arbeidsvilkårene for selskapets medarbeidere.
knut.nygaard@fagbladet.no
I januar startet Bergen kommune en gjennomgang av lønns- og arbeidsvilkårene for medarbeidere i Orange Helse som har hatt oppdrag i kommunen.
Rapporten har vært bebudet lenge, og utsatt flere ganger, men skulle etter planen legges frem om kort tid. Nå har imidlertid Orange Helse bedt Bergen tingrett om å hindre kommunen i å kunne publisere den. Det er avisa bergens Tidende som skriver om denne saken (for abonnenter).
• Helseforetakene sier opp avtale med Orange Helse
Dette er ikke første gang vikarbyrået Orange Helse rasler med rettsablene. For rundt ett år siden truet de forskningsstiftelsen DeFacto med søksmål, etter en rapport om Bergen kommunes arbeidsgiverpolitikk. Den gangen ble det ikke noe mer ut av truslene.
• Hjalp Orange-vikarer til fast jobb
– Ordinær kontroll
Leder for innkjøpsseksjonen i Bergen kommune, Birgitte Gullestad, sier til BT at kommunen er varslet om at Orange Helse har sendt krav om en midlertidig forføyning til Bergen tingrett.
• Bruker milliarder på helsevikarer
Hun sier at rapporten er en helt ordinær etterkontroll av tre kontrakter kommunen har hatt med Orange. To av avtalene er avsluttet.
Uenige på to punkt
Da Orange Helse fikk sendt over utkastet til rapporten, reagerte de med varsel om at de ville be tingretten stanse publiseringen.
– Vi er grunnleggende uenig på to punkt om hvordan avtalene med kommunen juridisk skal tolkes. Vi ber derfor tingretten stanse rapporten, inntil disse spørsmålene er juridisk avklart, uttaler Advokat Elin Sarai i Advokatfirmaet PwC. Hun uttaler seg til BT på vegne av Orange Helse.
Lønns- og arbeidsvilkår
Innkjøpssjef Gullestad sier kontrollen var gjort etter forskrift om lønns og arbeidsvilkår. Altså handler det om å sjekke lønns- og arbeidsvilkårene til de ansatte hos kommunens leverandører.
• Abonner på Fagbladets nyhetsbrev
– Skremmende, sier Fagforbundet
– Det er skremmende at et privat selskap prøver å få en rettslig kjennelse på at en kommune skal stoppe en forvaltningsrapport, som de er pålagt å gjøre i henhold til forskrift. De er pliktig å følge opp innleides lønns og arbeidsvilkår, sier Roger Heimli, medlem i Fagforbundets arbeidsutvalg.
– Dette er og nok et eksempel som viser utfordringene ved bruk av private vikarbyråer, og et argument for egne vikarpooler, sier han, og legger til at han vil følge denne saken videre.
Dette er Orange helse AS
Orange Helse AS ble etablert i 2007, som et datterselskap av Orange Group AS.
I starten dekket selskapet løse vikarvakter innen helse- og omsorg i Hordaland, men etterhvert begynte de å bygge ut en ressurspool av tilgjengelige vikarer fra hele Skandinavia og Baltikum, ifølge selskapet egne hjemmsider.
Orange Helse har hatt kontrakter blant annet i oslo og Bergen, men de fleste er nå avsluttet.