JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil vanviddet til livs

Arbeidet i helsesektoren må være sånn at en vanlig kvinne kan ha en heltidsstilling helt til hun når pensjonsalderen.

2011082308161220131214163858

karin.svendsen@fagforbundet.no

For Nina Amble er et bærekraftig arbeidsliv organisert slik at en helt vanlig kvinne arbeider heltid hele sitt yrkesaktive liv. Hun mener mye av det såkalte frivillige deltidsarbeidet, egentlig er omdefinert uførhet.

Ønsket arbeidstid

– Det som skal til for å skape et bærekraftig arbeidsliv, er at den ansatte blir satt pris på, har passe utfordringer, utvikler seg faglig og opplever at hun mestrer jobben. Dessuten må hun ha ønsket arbeidstid, mener Nina Amble, organisasjonspsykolog ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI).

– Skal vi klare å gjøre noe med det høye sykefraværet i helsesektoren, må vi gjøre noe med arbeidstida. Effekten av trivselstiltak oppå råtne turnusordninger, kan aldri bli optimal, sier hun.

Amble har tidligere gått gjennom alle tilgjengelige norske forsøk på å redusere deltid og sykefravær. Hun har konkludert med at Harstad-modellen hittil er den som fungerer best.

Sløsing

Da Nina Amble sammen med Eva Granås og Ellen Johnsen presenterte Harstad-modellen for ledelse og ansatte i Sandefjord, la hun fram tall som overbeviste om at bruk av deltid representerer en enorm sløsing med arbeidskraft. Kompetansen til de deltidsansatte blir ikke brukt. Det er langt mer krevende å admini­strere to deltidsansatte enn en heltids.

Ifølge Amble var det i den kommunale ­helsesektoren i 2009 nesten 370.000 ansatte i nesten 240.000 årsverk.

– Det er 130.000 årsverk hvor ansatte ­administreres, men ikke leverer fullt ut. Et forsiktig anslag fra Statistisk sentralbyrå anslår dette til å koste 13 milliarder kroner i unødvendige administrasjonsutgifter.

Men modellen forutsetter at arbeidsgiver tør å budsjettere med økte utgifter i et par år.

– I og med at alle ansatte skal ivaretas, får kommunen økte utgifter fra begynnelsen. Men det er mye å spare over tid, sier Amble.

Som underleverandør av en oppsummering av forsøk med turnus til Holden-utvalget, NOU 2008:17, gikk Amble gjennom alle tilgjengelige norske forsøk med siktemål å redusere deltid og sykefravær. Hun har konkludert med at Harstad-modellen hittil er den som dokumentert, fungerer best. Senior­-forskeren ved Arbeidsforskningsinstituttet (www.afi.no) har skrevet en rekke artikler og rapporter om utfordringer knyttet til deltid.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy