Ny Aleris-eier registrert i skatteparadis: – Helt uakseptabelt, mener Rødt
REAGERER: Silje Josten Kjosbakken, nestleder i Rødt, mener at private i velferden fører til monopol i stedet for mangfold.
Roy Ervin Solstad
Forrige uke ble det kjent at Triton kjøper opp Aleris Helse. Nå reagerer Rødt på det de mener er en økende eierkonsentrasjon innen privat velferd.
tori@lomedia.no
Triton eier nemlig også Ambea, som tidligere i år kjøpte opp Aleris Omsorg, nå omdøpt til Stendi. Aleris er den største private helsetilbyderen i Norge, og Stendi er den største leverandøren innen omsorgstjenester til det offentlige. Nå eier altså Triton begge to.
– Dette oppkjøpet illustrerer nøyaktig det vi i Rødt har advart mot hele veien, nemlig at kommersialisering av velferden fører til at makt og kontroll over sektoren samles på stadig færre hender. For å sikre mangfold må vi få slutt på kommersiell velferd, skriver nestleder Silje Josten Kjosbakken i en e-post til FriFagbevegelse.
Triton betaler rundt 2,6 milliarder kroner for oppkjøpet av Aleris, som omfatter sykehus og røntgentilbud både i Norge, Sverige og Danmark. Oppkjøpet skal godkjennes av konkurransemyndighetene før det kan gjennomføres.
• Toppsjef Erik Sandøy, økonomidirektøren og to andre regionledere forlater omstridt selskap
Registrert i skatteparadis
Triton har flere fond, men det som eier Ambea og Aleris er et såkalt private equity-fond. Slike oppkjøpsfond investerer utenfor børsen, og har ofte høy risiko og høy avkastning. De involverer seg også som regel aktivt i utviklingen av selskapene de eier.
{f1}
I tillegg til Aleris og Ambea, eier Triton 36 andre selskaper innenfor industri, helse mm., og de har eierposter i en rekke andre selskaper. Ifølge London-avisen Financial News, er målet for dagens Triton-fond – det fjerde i rekken – en årlig avkastning på 30 prosent.
Kjosbakken reagerer også på at Tritons holdingselskap og fond er registrert med adresse i skatteparadiset Jersey. Dermed er det vanskelig å vite hvem investorene er og hvor mye penger fondet tjener.
– Dette betyr at norske skattekroner ment til velferd går ut av landet via kompliserte selskapsstrukturer og omfattende skatteplanlegging. Det er helt uakseptabelt. Hver skattekrone bevilget til velferd skal gå til et best mulig tilbud, ikke til en tykkest mulig lommebok, skriver hun.
• Klokka 07.10 denne morgenen fikk Stendi en oppsigelse fra sin konsulent gjennom mange år
Advarer mot monopolisering
Kjosbakken mener at i stedet for mangfold innen velferden, fører tilgangen for private til at man i stedet får monopolisering fra de største aktørene.
– Det er stikk i strid med høyresidens argumenterer. De gjentar gang på gang at forbud mot kommersielle vil gå utover mangfoldet i velferden, men nå er det nøyaktig det motsatte som skjer. Pengesterke selskaper og utenlandske investeringsfond spiser seg større på bekostning av de mindre ideelle aktørene og det foregår en økende monopolisering i sektoren, skriver hun.
Det siste året har det vært stor oppmerksomhet rundt Aleris Omsorgs, nå Stendis, bruk av selvstendig næringsdrivende konsulenter etter at 22 konsulenter gikk til sak for å kreve fast ansettelse. Saken har gått i Oslo tingrett i vår, og avgjørelsen ventes over sommeren.
Stendi-saken
24 miljøarbeidere som har vært konsulenter, gikk til sak med støtte fra Fagforbundet. De mente de egentlig gjorde regulært arbeid.
De krever å bli omklassifisert til ansatte og få etterbetalt feriepenger og tariffbestemte tillegger.
Saken har gått i Oslo tingrett i vår, og avgjørelsen ventes over sommeren.
Før het omsorgsselskapet Aleris. Nå heter det Stendi.