Ambea, Aleris og Heimta:
Stendi får tilbake omsorgskontrakt med UDI etter tre mislykkede anbudsrunder
Illustrasjonsfoto.
Anna Granqvist
En gruppe asylsøkere med psykiske lidelser og atferdsproblematikk flytter tilbake til Stendi, selskapet som tidligere het Aleris Omsorg, etter at UDIs nye kontrakt med Heimta havarerte etter bare én måneds drift i høst.
tori@lomedia.no
Kontrakten har en verdi på 255 millioner kroner over fem år. Anbudsrunden Stendi har vunnet, var det fjerde forsøket i løpet av få år på å få på plass et tilbud.
– De to første gangene avlyste vi anbudsrunden da det var noen uklarheter i konkurransegrunnlaget. I den tredje utlysningen tildelte UDI kontrakt til Heimta AS. De sa i ettertid opp kontrakten, skriver regiondirektør Belén Vinuesa Birkenes i UDI region vest i en e-post til FriFagbevegelse.
Det var Aleris Omsorg, nå Stendi, som tidligere driftet den samme kontrakten. De aktuelle asylsøkerne ble flyttet over til den nye leverandøren Heimta i slutten av september i fjor. Før påske skal de altså flyttes tilbake igjen til Stendi. I mellomtiden har også Heimtas eier Ambea kjøpt opp Stendi slik at de to firmaene er del av samme konsern.
• Aleris-konsulent jobbet 3900 timer på ett år: – Jeg sov ikke, spiste ikke og måtte gå på medisiner
Hadde ikke brukstillatelse
Da Heimta vant kontrakten i fjor, var det meningen at asylsøkerne skulle flytte inn på Sølvskottberget i Øyer kommune. Men det viste seg at selskapet manglet brukstillatelse på bygningen. Dermed ble brukerne spredt på andre eksisterende tiltak, blant annet i Sarpsborg kommune. Selskapet søkte da om å få gjøre denne ordningen permanent, men fikk avslag fra UDI. Dermed ble kontrakten sagt opp av selskapet i oktober.
I den siste anbudsrunden var det kun Stendi som møtte alle kravene. Flere av selskapene som innga tilbud i forrige runde, har ikke gjort det denne gangen.
– UDI mottok i alt fem tilbud i konkurransen. To ble avvist på grunn av manglende dokumentasjon på kvalifikasjonskrav for personalet. Av de tre som ble kvalifisert, er to avvist på grunn av manglende brukstillatelser på deler av tilbudt bygningsmasse, skriver Birkenes.
Saken fortsetter under bildet.
Belén Vinuesa Birkenes, regiondirektør i UDI.
UDI
– Hvorfor har dere ikke fått på plass en langsiktig kontrakt før? Har anbudsprosessene vært godt nok gjennomført fra UDIs side?
– Vi justerte kravene i konkurransegrunnlaget, og dermed var det ryddigst å avlyse de to første utlysningsrundene. Det at Heimta i tredje runde likevel ikke ville drive mottaket etter at de hadde signert kontrakten, var synd, men skyldes forhold de må svare for. Nå er vi glade for at vi har fått på plass et godt bo- og omsorgstilbud for denne beboergruppen, skriver Birkenes.
Nannestad og Gratangen får mottak
De nye omsorgsboligene for asylsøkerne skal ligge i Nannestad og Gratangen. Begge kommunene har også tidligere vært vert for asylsøkerne da Aleris Omsorg hadde kontrakten i forrige runde. UDI har vært i dialog med de aktuelle kommunene og politidistriktene under anbudsprosessen, og har nå altså godkjent Stendis tilbud.
– Vi vurderte tilbudet fra Stendi som det beste både faglig og sikkerhetsmessig. De lover god kvalitet når det gjelder bygningsmasse, sikkerhet, bemanning og det daglige tilbudet til beboere. Prisen er også akseptabel, skriver Birkenes.
Stendi viser til sin tidligere erfaring med å drifte kontrakten.
– Dette er en beboergruppe vårt personale har vist at de jobber med på en veldig god måte, og vi er glade og stolte over at UDI igjen har valgt oss til å drifte disse tjenestene på sine vegne, skriver kommunikasjonsdirektør Julie Borchgrevink i en e-post til FriFagbevegelse.
Har skjerpet kravene
UDI opplyser at betingelsene for kontrakten har blitt endret siden forrige anbudsrunde. Dette er de nye betingelsene:
• Tilbyder skal bruke minst tre bygninger fordelt på inntil to kommuner, i stedet for å ha alle beboerne samlet i en bolig.
• Økt minimumsbemanning, og mulighet for å øke bemanningen ved behov.
• Krav til at de fleste som jobber der har helse- og sosialfaglig høyskoleutdanning på bachelornivå eller høyere, og har erfaring med arbeid med målgruppen.
• Bemanningen på dag- og kveldstid skal inkludere minimum én person som er autorisert psykiatrisk sykepleier eller vernepleier med videreutdanning innen psykiatri.
I forrige runde innga ikke Stendi tilbud på kontrakten, men selskapet ønsker ikke å gå inn i hvorfor.
– Det var basert på en totalvurdering av premissene som lå i anbudet den gang, skriver Borchgrevink.