JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Aleris-saken

Tidligere konsulent: – Da jeg regnet nærmere på hva vi egentlig sitter igjen med, fant jeg ut at jeg måtte være en idiot

OPPGJØR: Miljøarbeider Eirik Reberg tok et oppgjør med Aleris' sammenligninger av konsulenthonorar og lønn.

OPPGJØR: Miljøarbeider Eirik Reberg tok et oppgjør med Aleris' sammenligninger av konsulenthonorar og lønn.

Ola Tømmerås

– Fortjener du så mye penger for jobben? spør Aleris advokat hver eneste saksøker. Her kan du se hva de svarer.

2019020812314120230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

Da miljøarbeider Eirik Reberg inntok vitnestolen, var det tid for oppgjør med regnestykket retten har fått servert flere ganger per dag den siste uka.

– Du blander epler og bananer. Realiteten er at vi var kraftig underbetalt, sa Reberg, før han la fram sine egne tall.

Høye honorarer

Aleris' advokat Eirik Edvardsen hevder at saksøkernes honorarer var langt over timekostnaden for fast ansatte. Saksøkerne mener tvert imot at de både var feilklassifisert som frittstående konsulenter og grovt underbetalt.

Saksøkerne har framsatt krav på mellom en halv og halvannen million kroner for tapt overtid, tariffbestemte goder og feriepenger. I kravet tar saksøkerne utgangspunkt i at honorarene skal betraktes som lønn.

Irritasjonen vokser

På tilhørerbenken sitter en stor del av de 24 saksøkerne. Irritasjonen vokser litt hver gang en saksøker får en ny variant av spørsmålet «Mener du det er riktig at du skal ha så godt betalt for jobben?»

Første gang spørsmålet ble stilt var mandag morgen til første saksøker ut i vitneboksen, Rolf Matsen.

– Synes du det er fair at du skal ha hundre kroner mer enn hva ansatte har? spør Aleris’ advokat Eirik Edvardsen og forklarer utregningen:

– Du har fakturert 444.000 kroner for 1858 timer. En ansatt i medleverturnus har lavere årslønn enn dette og er på bostedet i nesten 3.000 timer i løpet av et år. Omregnet per time, blir dette vesentlig lavere.

Gjentas hver gang

– Ja! det er fair.

– Fordi andre plasser ville jeg ha fått overtid ved sammenhengende jobbing i flere døgn, og ansatte har hviletid. Det har ikke konsulentene, svarte Rolfsen.

(Instruks for ansatte i medleverturnus pålegger minimum ti timer hvile per døgn. Konsulentene var kun betalt for effektiv jobbing. Se også faktaboks. Red.anm.)

Det samme spørsmålet skal gjentas til de kommende saksøkerne.

FORTJENT? Mats Rolfsen i samtale med advokat Kjetil Edvardsen og kolleger. Har de fortjent konsulenthonoraret som lønn?

FORTJENT? Mats Rolfsen i samtale med advokat Kjetil Edvardsen og kolleger. Har de fortjent konsulenthonoraret som lønn?

Werner Juvik

– Jeg var en idiot

I pausene murres det irritert blant miljøarbeiderne på tilhørerbenken. De er oppgitt over regnestykket som presenteres gang på gang.

Da Eirik Reberg gikk i vitneboksen torsdag morgen, fikk motparten et kraftig tilsvar. Reberg ventet ikke på at spørsmålet skulle komme fra motparten. Han innledet vitnemålet sitt med det.

– Jeg sitter her og hører mye om hvor godt betalt vi har, startet Reberg mens han så rett på Aleris' advokat Eirik Edvardsen.

– Ved første øyekast ser det sånn ut. Det tenkte også jeg i starten. Da jeg regnet nærmere hva vi egentlig sitter igjen med, fant jeg ut at jeg måtte være en idiot, fortsatte han.

• Podkast: Dette handler Alerissaken om

Skummelt å jobbe så mye

Reberg er den av saksøkerne som hadde best betalt. Hans konsulenthonorar var på 265 kroner per time, men selv som best betalt konsulent viser hans regnestykke at de satt igen med lite.

– Når jeg trekker fra alt vi må dekke selv som konsulenter, så ender jeg på 172 kroner per time i lønn til meg selv, forklarte han. Reberg har i mellomtiden fått jobb som nattvakt og avsluttet tiden som konsulent.

– Nå er jeg fast ansatt med 225 kroner i timen. Jeg sitter igjen med 55 kroner mer i timen enn da jeg var konsulent med 265 kroner. Differansen er på 100.000 kroner i året, sa han.

Takket likevel nei til fast jobb

Advokat Eirik Edvardsen viste til et møtereferat noen år tilbake der han skal ha takket nei til å bli fast ansatt.

– Hvorfor, dersom fast ansatte har det bedre? ville han vite.

– Fordi det var mulig å tjene mye som konsulent. Det hoper seg opp penger når det er mulig å jobbe mange timer, men etter hvert innså jeg hvor skummelt det er å jobbe på denne måten, forklarte Reberg, og fortalte retten om kollega som kollapsa.

– Han satt stort sett på senga og stirra ut i lufta i to år etterpå.

• Direktør Sandøy i retten: – Kunne ikke forestilt oss slike påstander

Effektiv jobbing hele døgnet

– Hvis du sammenligner kostnadene for Aleris, poengterte advokat Edvardsen, så blir det likevel dyrere, hevdet han. Han viste til at Reberg har fakturert 821.000 kroner etter å ha vært på jobb i 3188 timer i år 2016. (Et normalarbeidsår er 1800 timer. Red. anm.)

– Hvis vi sammenligner kostnadene for Aleris, dersom de betaler deg 821.000 kroner som konsulent eller en ansatt i medleverturnus mindre enn 500.000 kroner. Hva er dyrest? spurte Edvarsen.

Igjen ba Reberg advokaten om å skille mellom bananer og epler.

– Som konsulenter har vi aldri dødtid. Det er effektiv jobbing hele tiden, sa han og konkluderte:

– Dette er en ordning for å få maksimal utnyttelse av arbeidskraft. Arbeidskraften blir bedre utnyttet for begges del, og i noen tilfeller får konsulenten mer frihet. Men gevinsten i kroner og øre, den er det arbeidsgiveren som sitter igjen med.

• Varslet om ukultur - ble ikke hørt

Hva er medleverturnus?

• I en typisk medleverturnus går den ansatte på jobb i tre døgn for så å ha fri i minimum fire døgn. De er på arbeidsplassen i langt flere timer enn et normalarbeidsår, men en stor del av dette er sovende.

• Instruks for medleverturnus pålegger minst to hvileperioder i døgnet med minimum ti timer til sammen. På natt skal medlever ha minst åtte timer hvile. Dersom hvilen brytes er det regler for kompensasjon på andre tidspunkt.

• En medlever har ikke timesbetalt, men fast årslønn og tariffbestemte tillegger.

Hva er konsulent-praksis?

• Omsorgsbransjen har utstrakt bruk av konsulenter.

• Konsulenter har ikke rett på hvile, men må være våkne i henhold til kontrakten.

• Konsulentene i rettssaken mot Aleris,har hatt vakter på opptil tre døgn der kravet har værrt å være våken.

• Konsulentene har verken overtid, feriepenger, tariffbestemte tillegger eller sykepenger.

• Konsulentene i den aktuelle rettssaken har hatt honorarer fra 220 til 265 kroner per time.

• Arbeidsgiver slipper å betale arbeidsgiveravgift ved bruk av konsulenter. • Eventuelle brudd på arbeidsmiljøloven er konsulentens eget ansvar.

• Omsorgsarbeiderne i rettssaken mener de egentlig var regulær arbeidskraft og krever omklassifisiering. Dette støttes av Fagforbundet.

• En eventuell omklassifisering utløser krav om etterbetaling.

Hvilken jobb gjør de?

• Omsorgsarbeiderne drifter bosteder der det offentlige betaler for at de skal ta hånd om beboere som ikke klarer seg i samfunnet.

• Beboerne kan være barnevernsungdom med problemer, personer med rusproblemer, psykiske problemer eller en kombinasjon.

• Det gjøres vedtak om hvor mange som skal jobbe med den enkelte beboer. I noen tilfeller må beboer ha to personer døgnkontinuerlig med en som alltid er våken på natt.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy