JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norge kan ikke stille strengere krav til bussjåførenes sikkerhet enn resten av Europa, sier Samferdselsdepartementet

ANBUD OM NORSKE RUTER: I iveren etter å vinne anbudskonkurransene, blir sjåføres sikkerhet satt til side, mener Fellesforbundet.

ANBUD OM NORSKE RUTER: I iveren etter å vinne anbudskonkurransene, blir sjåføres sikkerhet satt til side, mener Fellesforbundet.

Roy Ervin Solstad

Bussjåførene mener kollisjonssikkerheten deres er for dårlig. Slik svarer Samferdselsdepartementet.

2019102812190820230821171436

roy@lomedia.no

Nylig kolliderte en nyere buss med en liten elbil. Resultatet var at fronten på bussen ble trykket inn. I 2017 ble en sjåfør drept og en livstruende skadet da to busser kolliderte.

I iveren etter å vinne anbud, blir sjåføres sikkerhet satt til side, mener Fellesforbundet.

• Den lille elbilen på bildet smadret bussen: – Sjåførenes sikkerhet ofres for å vinne anbud

– Dagens krav til kollisjonssikkerhet i buss er ikke tilfredsstillende, innrømmer statssekretær Tommy Skjervold i Samferdselsdepartementet.

Han peker på at kravene internasjonalt til kollisjonssikkerhet stadig har blitt styrket for andre kjøretøy, mens utviklingen ikke har vært den samme for buss.

Ikke gjennomslag

– Vi har derfor, i nært samarbeid med representanter for bussjåførene, tatt initiativ til strengere internasjonale krav til kollisjonssikkerhet i buss. Dessverre har vi så langt ikke fått gjennomslag for dette ennå, men vi følger opp havarikommisjonens tilråding etter den nevnte tragiske bussulykken i 2017, og ser på hvordan vi kan følge opp dette videre, sier han.

Ikke autopilot for selvkjørende busser

At noen av fylkeskommunene har gått i front og stiller tøffere krav, er han glad for.

– Når det gjelder anbud, er det fylkeskommunene som i første rekke er ansvarlig for å stille tilstrekkelige krav i anbudene de utlyser. Det er positivt at enkelte fylker nå vier dette temaet større oppmerksomhet, men det er samtidig potensiale for større bevissthet i mange fylker, understreker han.

Vil ikke ha særnorske krav

Skjervold forteller videre at det er en prosess i gang for å følge opp sikkerhetstilrådingen fra Havarikommisjonen om bruk av nasjonale forskrifter som grunnlag for å heve kollisjonssikkerheten i buss i løyvepliktig transport i Norge.

– Men det er for tidlig å si noe mer konkret om dette nå, sier han.

I likhet med NHO Transport mener han at jobben likevel må gjøres internasjonalt.

– Det er harmonisert internasjonalt teknisk regelverk for kjøretøy, herunder buss, som Norge er bundet av. Vi kan derfor ikke stille særnorske tekniske krav til busser i Norge, avslutter statssekretær Tommy Skjervold i Samferdselsdepartementet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy