JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nav-skandalen: Her er nøkkeldatoene som Nav og Anniken Hauglie har lagt fram

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.

Ole Palmstrøm

Nav og arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) var opptatt av å holde EFTA-domstolen vekk fra opprullingen av Nav-skandalen, viser korrespondanse.

2019103110310020191106132259

Arbeids- og sosialdepartementet offentliggjorde onsdag en tidslinje i saken, der deler av korrespondansen mellom departementet og Nav framgår.

Av tidslinjen går det tilsynelatende fram at det tok nærmere åtte måneder før Nav og departementet forsto det fulle omfanget av saken.

Første varsel

20. desember 2018 kom det første varselet fra Nav til departementet om at Trygderetten ville be EFTA-domstolen om en vurdering av hvorvidt personer som mottar ulike kontantytelser fra Nav, kunne oppholde seg i andre EØS-land. Foreløpig gjelder saken kun kortvarige opphold.

Mette Nord: – Dette må være den største og mest alvorlige systemsvikten i norsk historie

Fra sommeren 2017 hadde Trygderetten avvist flere av Navs vedtak i slike saker.

Departementet og Nav blir enige om å endre praksis og at det er best å holde EFTA-domstolen utenfor. Da vil norske myndigheter i større grad «ha muligheten for selv å vurdere hvilken betydning et midlertidig utenlandsopphold skal ha for retten til de aktuelle ytelsene», heter det i et brev fra Nav til departementet datert 24. januar 2019.

Pensjonistgeneral Jan Davidsen vil ha et eget Nav-ombud

Mer alvorlig

Deretter går det noen måneder fram til 30. august. Da sender kontorsjef Liv Espedal i Nav en epost til departementet der det heter at også lengre utenlandsopphold kan være omfattet av artikkel 21 i EU-forordningen om trygderettigheter fra 2012.

Den gir rett til å oppholde seg i andre EØS-land mens man mottar kontantytelser som sykepenger og arbeidsavklaringspenger.

Saken blir straks mer alvorlig. Det er nemlig slike saker Nav har brakt for retten som trygdesvindel. I alt er minst 48 personer dømt, 36 av dem til fengsel, siden 2012.

– Ettersom vi ser at spørsmålet vil kunne få betydning for et større antall saker, og konsekvensene er større enn vi i første omgang forutså, ønsker vi et møte med departementet så snart som mulig, heter det i eposten.

2. september purrer Nav på et møte med departementet. Men først den 13. september kommer et møte i stand.

Fire dager senere, den 17. september, blir en 38 år gammel mann fra Austevoll dømt til 60 dagers fengsel for å han mottatt 530.000 i arbeidsavklaringspenger mens han var i Ungarn.

Tillitsvalgt: Ansatte i Nav har snakket om feil i regelverket siden 2012

Slag i slag

18. oktober kommer et nytt møte i stand, og deretter går det slag i slag. Både 22. og 25. oktober møtes Nav og departementet.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch blir orientert om saken, og mandag 28. oktober stiller både statsråd Anniken Hauglie, Nav-direktør Sigrun Vågeng og riksadvokaten på en felles pressekonferanse om saken.

I et nytt brev til Nav, datert tirsdag 29. oktober, krever Hauglie at direktoratet rapporterer fortløpende om hvordan saken følges opp. Rapporteringen må blant annet raskt svare på hvordan Nav skal sikre at korrekt praktisering blir tydeliggjort og implementert i etaten, og hvordan direktoratet vil håndtere denne saken videre.

– Vi ber om en plan for håndtering av tidligere og pågående saker, spesielt overfor berørte, heter det i brevet. En kopi av brevet er sendt til Riksrevisjonen.

Hauglie vil også ha en vurdering av hvordan Nav er innrettet for å jobbe med EØS-forordninger og etatens kompetanse når det gjelder å sikre at praksis er i tråd med regelverket.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy