JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeiderpartiet blør i nord: – Sp har vunnet kampen om dagsorden til nå, mener Ap-nestleder

Ap-nestleder Bjørnar Skjæran mener Senterpartiet har vunnet dagsorden hittil.

Ap-nestleder Bjørnar Skjæran mener Senterpartiet har vunnet dagsorden hittil.

Roy Ervin Solstad

– Vi har en stor jobb foran oss, sier Ap-nestleder Bjørnar Skjæran etter at Senterpartiet passerte dem i Nord-Norge-måling.

2019072408490020230821171436

helge@lomedia.no

Senterpartiet får en oppslutning på 23,9 prosent i en måling for hele Nord-Norge som avisen Nordlys har offentliggjort. Med det er partiet større enn Arbeiderpartiet, som får 22,5 prosent i målingen utført av InFact.

Nestleder Bjørnar Skjæran i Arbeiderpartiet registrerer at velgerne strømmer til Senterpartiet, og at kommentatorene refser Arbeiderpartiet for ikke å være klare og tydelig nok i sin politikk. Selv kjenner han seg ikke igjen i dette.

– Vi har deltatt i tre omkamper i Stortinget om regionreformen og tvangssammenslåingen av Troms og Finnmark. Jonas Gahr Støre kommenterte nylig en mulig reversering av sammenslåingen, og sier omtrent ordrett det samme som Trygve Slagsvold Vedum. Men det er vel slik at hvis noe gjentas ofte nok, oppleves det også som en sannhet etter hvert, mener han.

– For det første vil jeg si at vi selvsagt ikke er fornøyd med dette, selv om det er en måling med forholdsvis få respondenter i hvert fylke. Det er et resultat langt under det nivået vi ønsker å være på. Vi har derfor en stor jobb foran oss, sier Bjørnar Skjæran til FriFagbevegelse.

Arbeiderpartiets nye nestleder ble medlem i Fagforbundet da han var ordfører

Senterpartiet samarbeider gjerne med Høyre og Frp lokalt

Etablerer dagsorden

– For meg virker det som at Senterpartiet har klart å etablere dagsordenen på en sterk hjemmebane, uten at partiet egentlig har noen svar som ikke vi matcher og vel så det. Men de treffer nok tonen bedre i opprøret enn oss, innrømmer han.

Mye står på spill i høstens valg, mener Ap-nestlederen.

Se hva Fagforbundets regioner mener om samarbeid med Senterpartiet

Jubeltall for Rødt og Senterpartiet

Han mener de fire regjeringspartiene, med en samlet oppslutning på 32,7 prosent, straffes hardt av sin nasjonale politikk.

– Vi har gode nok valgkampsaker. Skolemat til alle, en skolefritidsordning tilgjengelig for alle, styrking av vår felles helsetjeneste og at vi slår ring om det offentlige tjenestetilbudet. Vi går også til valg på en læreplassgaranti, og er en kraftig motmakt til en regjering som svekker det organiserte arbeidslivet, som lar sosial dumping bre om seg, og som svekker arbeidsmiljøloven og åpner for mer midlertidighet. Slaget om dette står i kommunevalget. Vi har klare verdisaker som burde treffe folket og dyktige kandidater over hele landet, mener Bjørnar Skjæran.

Treffer folket

Stortingsrepresentant Sandra Borch synes målingen er veldig hyggelig, men presiserer at en målig er en måling.

– Men jeg er ikke overrasket. I Nord-Norge er det bare ett parti som er tydelig i politikken sin for Nord-Norge. Vi er den tydeligste og viktigste motmakten til regjeringen, sier Sandra Borch til FriFagbevegelse.

– Vi er en hel stortingsgruppe og har en leder som har reist mye og som tar de utfordringene som folket føler på mest på alvor. Vi har tatt til motmæle mot store reformer som for eksempel Arbeiderpartiet har vært med på, mener Sandra Borch.

Nestleder Kirsti Bergstø i SV er toppkandidat for partiet i nye, sammenslåtte Troms og Finnmark. Hun mener også at regjeringspartiene straffes for sin sentraliseringspolitikk.

– Folk i Nord-Norge merker hardest konsekvensene av regjeringens sentraliseringspolitikk. Arbeidsplasser og tjenester forsvinner fra våre lokalsamfunn, de økonomiske forskjellene mellom folk har blitt større og regjeringas fiskeripolitikk samler ressursene på færre hender. Fisken skal tilhøre folket og skape arbeidsplasser og bosetting. Lokalsamfunn må utvikles og mennesker må settes foran markeder.

Ifølge Bergstø blir arbeid mot sentralisering en viktig oppgave for SV i den nye regionen.

– Det er ikke venstresidens oppgave å administrere høyrepolitikk. Vi skal ikke sitte som noen nikkedukker og forvalte en sentraliseringsreform, mener Kirsti Bergstø.

Målet for partiet blir blant annet å oppheve tvangsvedtaket etter neste stortingsvalg.

– Vi må ikke lage strukturer som låser situasjonen mer fast slik at det blir vanskeligere å gjøre noe med det etter neste stortingsvalg, mener Bergstø.

Nå handler det om å ha ro i partiet

Hun er fornøyd med at eget partis oppslutning øker.

– Jeg er glad for at stadig flere sier at de vil stemme SV, men vi vil høyere enn 9,5 prosent. Nord-Norge trenger tydelig politikk, mener hun.

Fagforbundet og LO i Telemark og Vestfold vil ikke oppfordre medlemmer til å stemme Senterpartiet

Har skjedd over tid

Høyre får en oppslutning på 14,9 prosent i målingen. Stortingsrepresentant Margunn Ebbesen for Nordland Høyre mener partiet straffes for regjeringsmakten og Senterpartiets argumentasjon om en sentralisering som egentlig har pågått i årtier.

– Den sentraliseringen som Senterpartiet snakker om, har skjedd i hvert fall de siste 50 årene, og er ikke noe nytt. Bosettingsmønsteret har endret seg over lang, lang tid. Samtidig bygges det mer vei enn noensinne og antall gårdsbruk som legges ned blir stadig færre. Teknologien endrer seg også stadig, mener Ebbesen.

Hun er imidlertid ikke fornøyd med resultatet av målingen. Høyre har vanligvis ligget på en oppslutning på pluss 20 prosent i den nordlige landsdelen.

Frp får 12,7 prosent, mens både Venstre og KrF ser totallet på målingen i Nordlys med henholdsvis 2,3 og 2,8 prosent. MDG får 3,2 prosent og Rødt en oppslutning på 5,4 prosent.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy