JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeiderpartiets nye nestleder ble medlem i Fagforbundet da han var ordfører

DUO: Bjørnar Skjæran og Hadia Takjik blkir etter alt å dømme Aps nye netslederduo.

DUO: Bjørnar Skjæran og Hadia Takjik blkir etter alt å dømme Aps nye netslederduo.

Nordland Arbeiderparti

Bjørnar Skjæran sier at han aldri hadde tenkt på å fagorganisere seg før LOs tidligere leder tok ham til side.

2019031915464220230821171436

knut.nygaard@fagbladet.no

Aps valgkomité innstiller Bjørnar Skjæran (52) fra Nordland som ny nestleder i partiet. Blir han valgt, overtar han plassen som ble ledig etter Trond Giske. Trond Giske er medlem av Fagforbundet, og den nye nestlederen er også medlem i samme forbund.

Men Skjæran måtte bli ordfører før han ble medlem i et fagforbund.

Til tross for at Skjæran er relativt ukjent i rikspolitikken, har han en lang karriere som Ap-politiker og har sittet i sentralstyret siden 2013. Han er i dag leder av Nordland Arbeiderparti. Skjæran var ordfører i Lurøy kommune fra 2011 til 2015, ifølge Wikipedia.

Ble tatt til side

Det var under en samling da Bjørnar Skjæran var ordfører i Lurøy at daværende LO-leder Gerd Kristiansen tok ham til side.

– Hun mente at jeg som ordfører for Arbeiderpartiet ikke kunne ha det på meg at jeg ikke var fagorganisert, sier Skjæran til Fagbladet.

Gårdbruker

Ikke helt unaturlig mente den samme Gerd Kristiansen at nettopp Fagforbundet ville være et godt fagforbund for ordfører Skjæran. Kristiansen kom jo selv fra Fagforbundet inn i LO-lederrollen.

– Jeg hadde jo aldri tenkt på dette. Som selvstendig næringsdrivende gårdbruker kunne jeg jo ikke fagorganisere meg, bortsett fra å være medlem i Bondelaget, sier Skjæran til Fagbladet.

Han sier videre at han tenkte over saken en liten stund, før han meldte seg inn i Norges og LOs største fagforbund.

– Spennende og hyggelig

Skjæran sier til NTB at han ser på nestlederinnstillingen som både spennende og hyggelig.

– Det er klart at å bli innstilt til et så stort og viktig verv er en voldsom tillitserklæring, sier han og understreker at det er opp til landsmøtet å avgjøre om han faktisk blir valgt.

– Jeg har drevet med lokalpolitikk og fylkespolitikk i hele mitt voksne liv. Jeg har aldri vært opptatt av posisjoner, og har ikke hatt ambisjoner eller tenkt i den retningen som valgkomiteen nå har gjort, sier han.

Erstatter Giske

Dersom Skjæran blir valgt, overtar han i praksis nestlederplassen som har stått tom siden Trond Giske trakk seg som én av to Ap-nestledere 7. januar 2018, som følge av flere metoo-varsler mot ham.

Hadia Tajik har skjøttet nestlederjobben alene det siste året, og det har vært spekulert i om valgkomiteen ville anbefale partiet å fortsette med Tajik som eneste nestleder, selv om partiet har hatt tradisjon for å ha to nestledere. Men nå er det altså klart at partiets valgkomité igjen ønsker to nestledere.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy