Audun Lysbakken (SV) reagerer på kritikken fra Ap-leder Jonas Gahr Støre. - Et sterkt Arbeiderparti bør gå på bekostning av partiene på høyresiden, ikke oss, sier han.
Jan-Erik Østlie
bjorn.grimstad@fagbladet.no
I Fagbladet tidligere denne uken hevder Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre at det er vanskelig å stanse høyresidens politikk i kommunene uten et sterkt Arbeiderparti. Han oppfordrer dermed velgerne om å stemme på Arbeiderpartiet heller enn Rødt og SV. Det får det til å lyse rødt hos SV-leder Audun Lysbakken.
– Støre gir inntrykk av at om man skal holde høyresiden fra makten, teller en stemme til Ap mer enn en stemme på SV. Det er ikke sant. Vi er like effektive som Ap når det kommer til å holde høyresiden vekk fra makten, sier Lysbakken til Fagbladet.
• Støre om Stendi: – Slik var velferdsstaten ikke ment å fungere
Kritiserer stemmejakt
Mens Arbeiderpartiet sliter på meningsmålingene for tiden, har SV styrket seg. Lysbakken presiserer at han ønsker et sterkt Arbeiderparti i høstens lokalvalg, men at det bør skje på bekostning av partiene på høyresiden. Støres argumentasjon har han liten forståelse for.
– Det er helt greit å be velgerne stemme på sitt parti, det gjør jo jeg også. Men da bør man gå på de reelle politiske uenighetene, ikke at det skal være smartere å stemme på ett parti enn et annet, sier han.
• Arbeiderpartiets nye nestleder er medlem i Fagforbundet
Liker ikke å bli kalt høy og mørk
I kampen mot kommersialisering av velferdstjenestene står SV og Rødt tett sammen for et forbud mot at tjenesteleverandører skal kunne ta ut utbytte. I dette spørsmålet sliter de med å få storebror Arbeiderpartiet med på å gå inn for et slikt forslag. Jonas Gahr Støre stiller spørsmål ved om et slikt profittforbud i det hele tatt er realistisk. I intervjuet med Fagbladet kaller Støre en slik løsning «firkantet» og forslagsstillerne for «høye og mørke». Det reagerer Lysbakken på.
• Moxnes: – Støre seiler under falskt flagg
Etterlyser forslag fra Ap
– Her har Jonas Gahr Støre et forklaringsproblem. Arbeiderpartiet har i større grad begynt å snakke om at store kommersielle selskaper ikke skal kunne melke velferden vår for penger. Men jeg vil se et reelt forslag som støtter opp under det Jonas her snakker om. Hvis ikke et profittforbud, hvordan skal vi få til dette da? spør SV-lederen.
Lysbakken hevder at forslaget om å forby muligheten til å ta ut utbytte fra enkelte velferdstjenester, absolutt ikke er radikalt. Han viser til at dette allerede er prinsippet for skolene og spør seg hvorfor det skal være så urealistisk å overføre dette til andre områder, som barnehage og barnevern.
– Det er ikke noe stort problem å overføre dette til flere deler av offentlig sektor, sier han.
Har stor selvtillit
Audun Lysbakken mener at profittfri velferd er en av de store sakene venstresiden i politikken bør samle seg om, både i lokalvalget til høsten og stortingsvalget i 2020. Men han er ikke villig til å inngå noen kompromisser med Arbeiderpartiet for å samle venstresiden.
– I denne saken har vi stor selvtillit, for vi vet at vi har folket og fagbevegelsen med oss. Jeg inviterer ikke Arbeiderpartiet til å møtes på midten, min oppfordring er at de må snu. Jeg kan ikke se noen annen løsning enn det vi foreslår. Hvis Arbeiderpartiet har en annen løsning, får de legge den fram, sier han.
– Alle frisører blir til slutt psykologer også, sier Golandam Mirshahi.
Vanja Krøvel
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
Illustrasjonsbilde
Leif Martin Kirknes
Ønsker debatt: Forfatter Olaug Nilssen ønsker seg at fagfolk kommer på banen og diskuterer problematikken rundt seksualitet og sterkt utviklingshemmede.
Eivind Senneset
Werner Juvik
ENDRET ORGANISERING: – Vi har vært for dårlig organisert og for dårlig på å hevde oss, sier Julianne Schönen (t.h.), sammen med Christina Marie Andersen og papillonen Tussi.
Kristin Svorte