Slik svarer Ap-ledelsen på fire store utfordringer før valget
Nestlederne Bjørnar Skjæran, Hadia Tajik, partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng i Arbeiderpartiet.
Tormod Ytrehus
Nord-Norge, bompenger, forholdet mellom klima og industrien, samt venstredreiningen i norsk politikk utfordrer Arbeiderpartiet en drøy måned før valget.
helge@lomedia.no
FriFagbevegelse har møtt en samlet og sommerlig Ap-ledelse på styrerommet i sjette etasje på Youngstorget, og snakket om de store utfordringene i kampen om velgerne. Anført av leder Jonas Gahr Støre i kortermet blå skjorte, nestleder Hadia Tajik i sommerskjørt, partisekretær Kjersti Stenseng og nestleder Bjørnar Skjæran setter de seg ned – på rad og rekke. Med ansiktet mot journalisten alle fire.
Det kunne vært et bilde på at det er harmoni i Arbeiderpartiet igjen.
Samtidig er det ugler i mosen, med dårlige målinger i Nord-Norge, bompengeopprør, press fra rød-grønne venner og en kamp mellom klimafronten på den ene siden og industrien på den andre siden.
Slik svarer Ap-ledelsen på utfordringene.
• Arbeiderpartiet blør i nord: – Sp har vunnet kampen om dagsorden til nå, mener Ap-nestleder
1. Stort fall i Nord-Norge
Senterpartiet er blitt det største partiet i Ap-bastionen Nord-Norge. Men Ap-leder Jonas Gahr Støre vil snu på bildet av målingen som viste at velgerne vender partiet hans ryggen.
– Det tydelige signalet er at velgerne vender regjeringen ryggen. Det betyr et klart nei til utviklingen under dagens regjering. Ja, Senterpartiet har gått fram, Arbeiderpartiet har gått tilbake. Men vi skal kjempe hardt i alle kommuner med vårt program for å sikre flertall. Vi skal jobbe hardt for at Ap skal veie tungt i flertall både i fylke og kommuner.
p
– Arbeiderpartiet skal være tro mot det som har preget vår identitet i lang tid. By og land, hand i hand. Det er et gammelt ordtak, men likevel moderne. By og land avhenger av hverandre. Hvis de vender seg mot hverandre, taper begge. Det kan være mindre tabloid, og gi mindre firkantede uttalelser. Men som politikk er det veien vi må gå, mener Jonas Gahr Støre.
– Motsetningen mellom sentrum og periferi har alltid vært der, men den vi ser nå går utenfor det. Det handler om en utvikling gjennom seks år som mange i hele Distrikts-Norge føler noe står på spill. Og det merkes kanskje best i nord, hvor man bor så spredt som man gjør. Det skal vi ta på alvor. Målingen viser kanskje at velgerne trekkes mot de som stiller seg fremst og bruker de sterkeste ordene i dette opprøret, mener nestleder Bjørnar Skjæran, selv fra Nordland.
– Dette er en konflikt mellom distriktsbefolkningen og høyrepolitikken. Det blir helt feil å gjøre dette til en dyp konflikt mellom by og land. Vi må ha en politikk både for byfolk og bygdefolk, mener han.
– Det er et distriktsopprør, også. Interessemotsetninger har det alltid vært. Derfor trenger vi en kraftfull nasjonal politikk for å utjevne forskjeller. Politikken må brukes for å gjøre det like bra å leve i alle deler av landet, mener Kjersti Stenseng.
– Vi er for frivillige sammenslåinger. Men ikke med tvang. Det er et uttrykk for en maktarroganse og en tonedøvhet. Det er ikke rart at man reagerer på at Finnmark tvinges sammen med Troms som en hestehandel på et bakrom for å få ligningen til å gå opp, mener Jonas Gahr Støre.
2. Bompengestriden
Bompengepartiene er i frammarsj og rir Arbeiderpartiet som en mare.
Veiprising er svaret til partiet.
– Tre av ti opplever at de har fått dårligere råd og at kjøpekraften er redusert. Det er blitt dyrere å være barnefamilier, dyrere å være funksjonshemmet, pensjonist, arbeidstaker som pendler, og dyrere å være fagorganisert og dyrere å ha barn i barnehage. Når man legger alt dette på hverandre og på toppen får økte bompenger, øker forskjellene. Samtidig gis det store skattelettelser til de rikeste. Det er regjeringens prioriteringer. Det må det tas tak i, sier nestleder Hadia Tajik.
– Vi er tydelige på at staten bør bidra mer for de store byene. De fire største byene må få større avlastning fra staten. Og så må vi få utredet et bedre system hvor bilistene er med på å betale på bakgrunn av hvor de kjører, hvilke bil de kjører, hvilke formål de har og så videre. Bor du rett utenfor en bom og skal rett innenfor, kan du gjøre noe med det. Vi må se om det er bedre løsninger på de utfordringene vi har. Høyre har sagt ja, andre har sagt det samme. La oss utrede det, mener Jonas Gahr Støre.
– Frp står nå fram som det reneste bompengepartiet som avviser alternativ, men likevel vedtar veger som skal finansieres av bompenger. Veiprising slår bedre ut. Det er ikke slik at kjører du bil i Finnmark, finansierer du t-banen i Oslo, legger han til.
• Tre av de fire storbyene er styrt av venstresida. Nå vil Støre vinne også den siste
3. Kompromiss mellom klima- og industripolitikk
Klimakampen og industrien kan vanskelig gå hånd i hånd, mener mange. Feil, mener Ap.
– Vi har satt dette på vårt kommuneprogram for første gang. Industrien er en del av løsningen for et bedre klima. Vi trenger en industrisatsing. Du reduserer ikke klimautslippene gjennom et vedtak eller en forskrift, men gjennom industri. Vi skal gjøre gamle ting på nye måter. Transportsektoren er på vei til nullutslipp. Stat, kommune og fylke skal ikke utfordre, men spille på lag med industrien. Vi skal utvikle, ikke avvikle industrien, sier Jonas Gahr Støre.
– Jeg vil bo i en kommune der de som styrer har som mål å få ned utslippene. Oslo og Bergen kan vise til at utslippene går ned. Stavanger øker utslippene, Kristiansand likeså. De vi velger 9. september kan gjøre noe for lufta i den kommunen de bor i, mener Ap-lederen.
– Vi skal forene klima og industrien. Det som virkelig har potensial framover, er den klimavennlige industrien. De som ikke satser på ny teknologi, taper. Etterspørselen blir borte. Det er ingen motsetning mellom klima og industri, mener Kjersti Stenseng.
– Og så er det et fordelingsspørsmål. Kan vi gjøre dette skiftet uten å hekte deler av samfunnet av? Det er en omstilling med store muligheter. Men den muligheten ryker hvis forskjellene øker og folk hektes av. Da svekkes samfunnet i omstillingen, mener Jonas Gahr Støre.
• Rapport: Jordas ressurser for i år er brukt opp
4. Presset fra SV og Rødt
Arbeiderpartiet presses fra partiene til venstre, Rødt og SV, blant annet på kommersialisering av velferdstjenester, samt MDG på klimasiden.
– Det er mer som forener oss på sentrum-venstresiden, mye mer, enn de skillene som alltid vil være der. Det er feil spor om vi tror dette handler om nyansene mellom oss. Det handler om oss i forhold til høyresiden. Jeg tar gjerne debatter med alle de andre, Trygve, Audun, Bjørnar og Une, men jeg er helt sikker på at i den nasjonale debatten er det i forhold til Erna og Siv denne debatten står. Om retningen, valg og prioriteringer, mener Ap-lederen.
– Det har alltid handlet om disse sakene i den klassiske arbeiderbevegelsen. Hvordan kombinere vekst og bærekraft, i forhold til klima og industrien. Det gjelder å sette klare grenser for hvor man slipper inn kommersielle aktører innenfor velferdstjenester. Vi mener det er fellesskapet som skal eie det som drives av velferdstjenester, sier Hadia Tajik.