JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeiderpartiet oppsummerer første halvår 2016:

Støre holder døra oppe for Venstre

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre oppsummerte det første halvåret i 2016.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre oppsummerte det første halvåret i 2016.

Torgny Hasås

Arbeiderpartiet kan godt samarbeide med Venstre, men arbeidslivspolitikken blir en utfordring.

2016061612510020230821171436

torgny@lomedia.no

Da Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre oppsummerte årets første seks måneder var han klar på at Arbeiderpartiet har regjeringskontorene i sikte og innen rekkevidde i 2017.

Politisk geometri

– Det er gjennom de politiske sakene vi bygger et framtidig flertall, ikke gjennom politisk geometri mellom partiene, gjentok partilederen flere ganger.

Han var godt fornøyd med nivået på meningsmålingene, men mente at det ikke var tid nå til å lukke noen dører for framtidige samarbeidsparter, heller ikke Venstre.

– Vi lukker ingen dører. Vår oppgave er å erstatte Høyre og Fremskrittsparti-regjeringen.

Her kan du se hele pressekonferansen

Utfordring med Venstre

Støre viste til byrådssamarbeidet i Bergen hvor Venstre er en del av flertallet, og det fungerte bra.

– Du legger stor vekt på arbeid og samtidig holder du døra oppe for Venstre. Arbeidslivsspørsmål er et område hvor det er størst avstand mellom Venstre og Arbeiderpartiet, hvordan har du tenkt å håndtere dette?

– Holdningene i arbeidslivsspørsmål er hamret inn i vår identitet. Hvis vi begynner å løsne på det vil det gjør det vanskeligere for folk å gå på jobb, sykefraværet vil gå opp og det vil gjøre oss mindre omstillingsdyktige. Noe av dette er nøkkelen til å lykkes med det vi står foran og begynne å svekke det vil svekke oss. Så de partiene som skulle ha fundamentalt andre syn på det, vil vi ha utfordringer med, sa Støre.

Sjekk lønna i over 100 bransjer

Det mest interessante

Støre oppsummerte dette halvåret som det mest interessante i denne stortingsperioden. Arbeiderpartiet har vært med på å utforme politikken på store områder, til dels på tvers av regjeringens syn.

Eksempler på dette er innstrammingene i asylpolitikken, oppfølging av klimaforliket og likestillingsmeldingen.

I andre saker har regjeringen kommet etter og falt ned på Arbeiderpartiets standpunkt.

– Det beste eksempelet på dette er permitteringsregelverket, et annet eksempel er skatteforliket som er 90 prosent av det vi foreslo, det gjelder forholdet mellom stat og kirke og sykehusplan, sa Støre.

• Følg oss på Facebook

Små forskjeller

Han understreket også at det var viktig å opprettholde en politikk for små forskjeller.

– Høy tillit er nødvendig for å få til omstilling. Vi ser nå at forskjellene i vårt land øker. Sverige hadde borgerlig regjering i åtte år og gikk til å være det landet i OECD med raskest økende forskjeller. Ikke la forskjellene øke. Det hindrer omstilling. Det må vi ha politikk for, ikke den vi har i dag, understreket Støre.

Slik unngår du AFP-smellen

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy