Tre av de fire storbyene er styrt av venstresida. Nå vil Støre vinne også den siste

Jonas Gahr Støre starter valgkampen på sørvestlandet.

Jonas Gahr Støre starter valgkampen på sørvestlandet.

Jan-Erik Østlie

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Høyres utstillingsvindu slår sprekker, og sparker lørdag i gang valgkampen i Stavanger. Nå vil han kapre makten i storbyen.

2019072609463920190726094639

Halvannen måned før nordmenn går til urnene for å stemme ved kommune- og fylkestingsvalget den 9. september, drar Støre på stemmesanking i løvens hule denne helgen.

– Jeg gleder meg til å starte i Stavanger, Kristiansand og Egersund. I de to første byene er vi i utfordrerposisjon og jobber for å gi dem et nytt styre, sier Støre til NTB.

Arbeiderpartiet blør i nord

Slår sprekker

Arbeiderpartiet vil mobilisere maksimalt for å beholde posisjonen i Oslo, Trondheim og Bergen. Men partiet har også ambisjon om å kapre makten i Stavanger, valgturneens første stopp og Høyres høyborg.

– Høyres utstillingsvindu slår sprekker, er dommen fra Støre.

p

Han mener 24 år med Høyre-styre er nok. Byen har store utfordringer med blant annet høy barnefattigdom, en sosial skjevhet som begrenser mulighetene for en trygg oppvekst.

– Vi har makten i tre av de fire største byene. Den skal vi beholde. Nå skal vi ta opp kampen om Stavanger, sier Ap-lederen.

Den siste meningsmålingen i Stavanger, utført av Respons Analyse for Stavanger Aftenblad og VG, viser at Høyre kan miste flertallet dersom samarbeidspartnerne lekker enda mer til bompengepartiet.

– Forståelig

Arbeiderpartiet vil trenge hjelp. Enten må de vokse selv, eller så må samarbeidspartnerne SV, Rødt og MDG dekke opp for deres tilbakegang, mener Johan Giertsen i Polls of polls.

Han understreker imidlertid at den store bevegelsen i velgermassen, spesielt til bompengepartiet FNB, gjør at usikkerheten er større enn normalt i et valgår.

p

Men bompengeopprøret er ikke noe som bekymrer Ap-lederen. Ikke engang at FNB har hatt vind i seilene i flere storbyer.

– Jeg mener partier som bare har én sak, sjeldent gir gode løsninger. Kommunestyrer skal ta beslutninger hver dag om mange andre ting enn bompenger.

Velgerne står ved et veiskille og må derfor ta stilling til hvilken politikk de vil ha. En stemme til bompengepartiene i Oslo, Bergen og Tromsø er en stemme til et høyrestyre, mener Støre.

Oljekompromiss ikke fellende

Ap-lederen reiser til sørvestlandet vel vitende om at landsmøtevedtaket om å skrote Lofoten-kompromisset fra 2017, som Rogaland Ap ville beholde, skapte uro i lokalsamfunn og i industrien.

Men Støre avviser at det vil spolere utsikten til et godt valg for Ap.

– Jeg ser av meningsmålingene at vi styrker oss blant LOs medlemmer, og jeg tar det som et tegn på at trenden snur. Vi skal utvikle og ikke avvikle olje- og gassnæringen, konstaterer Støre.

Fakta om Arbeiderpartiets oppslutning i storbyene

Her er en oversikt over oppslutningen til Arbeiderpartiet på de siste meningsmålingene for storbyene Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim og Tromsø.

* Oslo: 19,9 prosent oppslutning, en nedgang på 7,9 prosent mot aprilmåling (Norstat for NRK og Aftenposten, junimåling)

* Bergen: 20,8 prosent oppslutning i juni, og en framgang på 2,2 prosentpoeng fra maimåling (Respons Analyse for Bergens Tidende )

* Trondheim: 31, 2 prosent oppslutning, og en nedgang på 10,3 prosentpoeng fra 2015-resultatet. Oppslutningen er fram 5 prosentpoeng fra tilsvarende måling i februar. (Respons Analyse for Adresseavisen og NRK)

* Stavanger: 22,4 prosent oppslutning. Det er ned 4,1 prosentpoeng fra 2015-resultatet (Respons Analyse for VG og Stavanger Aftenblad , juni)

* Tromsø: 16,8 prosent oppslutning. Det er 13 prosentpoeng under 2015-resultatet. (InFact for Nordlys , juli)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy