– Arbeidsfolket hadde reallønnsnedgang i fjor, sier LO-sjefen

NHO-Kristin spår nytt moderat lønnsoppgjør

Kristin Skogen Lund gir ikke LO og Gerd Kristiansen håp om store tillegg ved årets lønnsoppgjør. Mandag møtte de statsminister Erna Solberg.

Kristin Skogen Lund gir ikke LO og Gerd Kristiansen håp om store tillegg ved årets lønnsoppgjør. Mandag møtte de statsminister Erna Solberg.

Helge Rønning Birkelund

– Vi må regne med et moderat oppgjør også i år, varsler NHO-sjefen.

2017021410345720170214114359

helge@lomedia.no

Om en uke vedtar representantskapet i LO lønnskravene ved årets lønnsoppgjør. NHO-sjef Kristin Skogen Lund gir ingen grunn til å tro på noe stort lønnstillegg i år heller.

– Et moderat oppgjør, under det våre handelspartnere vil ligge på, sier Kristin Skogen Lund til LO-Aktuelt.

Dette er snittlønna i over 300 yrker

Frontfaget

Ved hovedoppgjørene, som for eksempel i fjor, er det frontfaget som starter forhandlingene. I mellomoppgjør er det såkalt samordnet lønnsoppgjør.

Det er likevel all grunn til å tro at frontfaget likevel vil bli retningsgivende.

Stein Lier Hansen - direktør i Norsk Industri - har allerede sagt at det bør gå mot et null-oppgjør. Han har tidligere sagt at lønnsforskjellene i Norge bør øke.

Slik kommenterer Kristin Skogen Lund uttalelsen om nulloppgjør i år:.

– Det får han selv stå for. Men jeg har respekt for at når Stein Lier Hansen sier det, reflekterer det hvem han representerer. Og det er den delen av økonomien vi er aller mest avhengig av og som fortsatt sliter tungt, sier hun.

– Visse tegn til bedring

– Selv om vi ser visse tegn til bedring og at det flater ut på ledighetssiden, så skyldes det i en stor grad at det går opp i det offentlige og ned i industrien. Vi ser at viktige områder innen frontfaget fortsatt sliter, mener NHO-sjefen.

Hun mener at to moderate oppgjør har gjort at gapet til våre handelspartnere har gått ned noe, men poengterer at dette gapet må ytterligere ned.

Så lenge lever folk i ditt yrke

LO-kravene

LO-leder Gerd Kristiansen vil ikke forskuttere hva representantskapet vedtar når kravene skal bankes om en uke. Men hun konstaterer at prisutviklingen for det hun kaller arbeidsfolket ga en reallønnsnedgang etter hovedoppgjøret i fjor.

– Det er vårt utgangspunkt. Vi skal fortsatt være opptatt av arbeidsplasser, sysselsettingsvekst og jobbskaping. Men vi kaster ikke vrak på frontfagsmodellen etter et år med reallønnsnedgang. Samtidig ser jeg at vi nok må legge inn krav om generelle tillegg, fordi det er så mange som henger etter lønnsmessig etter to år med moderate oppgjør, sier LO-lederen.

Mandag inviterte statsminister Erna Solberg (H) partene i arbeidslivet til regjeringens halvårlige kontaktmøte. Et av temaene var nettopp lønnsoppgjøret som starter i mars.

Disse 27 yrkene gikk ned i lønn i fjor

Regjeringen med ny strategiplan mot arbeidslivskriminalitet

LO støtter innstramming i handlingsregelen

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy