JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Veireno politianmeldt etter grove brudd på arbeidstidsbestemmelsene

ETTERFORSKES: Arbeidstilsynet har meldt Veireno til politiet i Vestfold, og selskapet har fått frist til november med å rette opp brudd på arbeidsmiljøloven i Oslo hvor dette bildet er fra.

ETTERFORSKES: Arbeidstilsynet har meldt Veireno til politiet i Vestfold, og selskapet har fått frist til november med å rette opp brudd på arbeidsmiljøloven i Oslo hvor dette bildet er fra.

Werner Juvik

Ansatte i Veireno i Vestfold har jobbet opp mot 18 timer i strekk flere dager i uka, ifølge en rapport fra Arbeidstilsynet. Nå er søppelfirmaet politianmeldt.

2016102613520020161031083507

per.flakstad@fagbladet.no

Arbeidstilsynet etterforsker også en ulykke allerede første dag selskapet hadde ansvaret for renovasjonen i Oslo. Etterforskningen har så langt avdekket flere kritikkverdige forhold også i hovedstaden, blant annet at det ikke var valgt verneombud for de ansatte.

Lavpris-renovatør i Oslo kjørte uten verneombud

Veireno har fått frist i november til å rette opp brudd på arbeidsmiljøloven, før et eventuelt vedtak om pålegg fattes.

Arbeidstilsynet etterforsker arbeidsulykke

Folk sa opp

I Vestfold foretok Arbeidstilsynet en undersøkelse i desember i fjor, etter at selskapet tok over renovasjonen i ti kommuner i oktober 2015.

Da hadde de fleste av de etablerte renovatørene takket nei til å bli med over i nytt selskap. Tilbudet som ble framsatt, ville gitt en lønnsnedgang som ikke fristet. Også polske sjåfører sto i vinter fram og fortalte om beinharde arbeidsdager i oppstartsperioden. Noen sa opp og fant seg andre jobber.

Søker i Romania etter 130 sjåfører til søppelkjøring i Oslo

Etter tilsynet ba Arbeidstilsynet om timelister for 44 navngitte personer, og ifølge NRK ble det avdekket flere alvorlige brudd. Blant annet hadde flere ansatte jobbet godt over 30 timer overtid per uke. Rapporten viste også at flere hadde kun få timers fri mellom hver arbeidsøkt, selv om loven sier at de skal ha minst elleve timer sammenhengende arbeidsfri i løpet av 24 timer.

Politianmelder forholdene

– Vi har gjort en vurdering av hele saken og gått til den strengeste sanksjonen vi har, nemlig politianmeldelse. Nå er det opp til politiet å etterforske saken, sier tilsynsleder Marianne Pedersen ved Arbeidstilsynets kontor i Tønsberg til NRK.

Ifølge Pedersen er forholdene som ble avdekket i fjor høst nå rettet opp.

Overrasket

– Dette er helt ukjent for meg. Det er uheldig at mediene får vite om anmeldelsen før vi får vite det selv, sier direktør Jonny Enger i Veireno.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy