JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeiderpartiet vil vurdere straff for kjøp av ulovlige renholdstjenester

Samarbeid: Dag Terje Andersen, fraksjonsleder for Arbeiderpartiet i arbeids- og sosialkomiteen på Storinget, vil samarbeide tett med fagbevegelsen og ARbeidsmandsforbundet i kampen mot sosial dumping.

Samarbeid: Dag Terje Andersen, fraksjonsleder for Arbeiderpartiet i arbeids- og sosialkomiteen på Storinget, vil samarbeide tett med fagbevegelsen og ARbeidsmandsforbundet i kampen mot sosial dumping.

Martin Guttormsen Slørdal

– Straffereaksjoner dersom man bryter med reglene for innkjøp av renholdstjenester kan bli aktuelt, sier Dag Terje Andersen (Ap). Han vil ha tett samarbeid med fagbevegelsen for å bekjempe sosial dumping.

2016082909500020230821171436

ane.borrud@lomedia.no

Fafos evaluering av godkjenningsordningen i renhold, «Vi må ha is i magen og la tiltakene får virke» viser at halvparten av innkjøpere i private bedrifter ikke vet at det er forbudt å kjøpe renholdstjenester fra bedrifter som ikke er godkjent av Arbeidstilsynet.

Vil straffe bedrifter som kjøper renhold av ikke godkjente firmaer

Men samtidig: De som kjenner til ordningen, undersøker i stor grad om renholdsleverandøren er godkjent. Undersøkelsen viser også at de store offentlige innkjøperne har blitt mer bevisste.

– Det er godt å se at godkjenningsordningen virker blant dem som kjenner til den, men samtidig er det skuffende høye tall som ikke kjenner til ordningen, sier Dag Terje Andersen fra Arbeiderpartiet. Han sitter på Stortinget, og er andre nestleder i arbeids- og sosialkomiteen.

– Renholdere må ikke jobbe gratis

Ifølge Arbeiderpartipolitikeren understøtter Fafo-rapporten at det var riktig og viktig å innføre godkjenningsordningen for fire år siden.

– Men den må videreutvikles. Renhold er en bransje med mye svart økonomi. De useriøse finner stadig nye smutthull, og vi må stramme inn hele tiden.

Erna Hagensen, leder i Arbeidsmandsforbundet, vil at bedrifter som kjøper renhold av bedrifter som ikke er godkjent av Arbeidstilsynet, skal straffes.

– Innkjøpere som bryter loven bør få straff på samme måte som alle andre som bryter loven, har hun sagt til Arbeidsmanden.

Målet er ifølge forbundslederen å minske rommer der de ulovlige bedriftene kan operere.

– Hvorfor herjer dere med renholderne?

– Så lenge innkjøperne velger å kjøpe renholdstjenester av ulovlige bedrifter, vil det være et marked for dem. Det er det markedet vi må gjøre så lite som mulig.

Hagensen etterlyste også en styrking av Arbeidstilsynet og ordningen med verneombud (RVO) for hotell-, restaurant- og renholdsbransjen, og støttet også forslaget i Fafo-rapporten om at revisor skal få i oppgave å sjekke om bedriften hun reviderer regnskapet til har brukt et godkjent renholdsselskap.

Ifølge Dag Terje Andersen vil Arbeiderpartiet vurdere alle forslagene til Hagensen.

– Straffereaksjoner dersom man bryter med reglene for innkjøp av renholdstjenester kan bli aktuelt, slår han fast.

Han sier også at forslaget om at revisor skal få i ansvar å sjekke om renholdsbedriften som brukes i bedriftene hun reviderer, er interessant.

– Vi vil også gi mer ressurser til RVO-ordningene og styrke Arbeidstilsynet slik at de til sammen kan følge opp og sjekke bransjen bedre. I vårt alternative budsjett for 2016 foreslo vi å øke bevilgningene til Arbeidstilsynet med 20 millioner kroner, samt 5 millioner kroner ekstra til regionale verneombud og 5 millioner til treparts bransjeprogrammer. Men vi ble nedstemt, avslutter Andersen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy