JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundets pensjonister kjemper for flere enn seg selv

Fagforbundets pensjonister er ikke bare opptatt av sin egen gruppe, men også andre som trenger fellesskapets tjenester. Blant annet vil de jobbe for at tannhelsetjenesten blir en del av det ordinære offentlige helsetilbudet.

2013092014585520131216235509

per.flakstad@fagforbundet.no

Bjørg Hageløkken fra Oppland ble gjenvalgt under landskonferansen for pensjonister som ble arrangert fra onsdag til fredag denne uka.

Naturlig nok er det de eldres situasjon som opptar pensjonistene mest, men som tidligere tillitsvalgte i Fagforbundet, hadde delegatene på landskonferansen et bredt samfunnsengasjement. Det bærer også handlingsprogrammet deres preg av.

Tannhelse

I dag er ikke tannhelse dekket av det offentlige, slik andre viktige helsetjenester er. Tennene er en viktig del av helsen, og derfor må all nødvendig tannbehandling dekkes av det offentlige, med en egenandel på 2.500 kroner. Samtidig bør det innføres priskontroll på tannhelsetjenester, mener Fagforbundets pensjonister, som har dette som et viktig punkt i sin handlingsplan.

I tillegg vedtok pensjonistkonferansen å arbeide for at ansatte i eldreomsorgen får økt kompetanse om stell av munnhulen.

Tidspress og lav bemanning gjør at hygiene til tider blir nedprioritert. Økt kunnskap om hygiene generelt og munnhulen spesielt kan gi pleietrengende eldre en bedre hverdag, heter det i begrunnelsen.

Godtar ikke mindre tillegg

I de årlige trygdeoppgjørene blir pensjonene regulert likt som gjennomsnittet av lønnsoppgjørene. Men deretter blir 0,75 prosent trukket fra, og det opprører mange pensjonister.

«Pensjonister og uføre godtar ikke at vi får mindre tillegg enn befolkningen for øvrig. Pensjonister har de samme utgiftene i sin hverdag som yrkesaktive og skal være med på den samme velstandsutviklingen som samfunnet for øvrig.», heter det i en uttalelse fra konferansen.

Det er Pensjonistforbundet som har drøftingsrett i trygdeoppgjøret, og forbundsleder Borge Rørvik sa til konferansedeltakerne at de aldri kommer til å bli fornøyd før de får tilbake en reell forhandlingsrett.

Må melde seg inn lokalt

Alle Fagforbundets pensjonister er kollektivt innmeldt i Pensjonistforbundet, men for å være med i de lokale pensjonistforeningene må de selv melde seg inn.

– Mange vet ikke dette. De tror de er medlemmer lokalt siden de betaler kontingent og får bladet Pensjonisten. Men slik er det altså ikke, derfor må vi være flinke til å informere medlemmene våre, sa Freddy Lindquist fra Østfold.

I et tidligere Fagbladet-intervju har leder i forbundets pensjonistutvalg, Bjørg Hageløkken, oppfordret medlemmene til å engasjere seg i sine kommuner melde seg inn i lokalforeningene.

På konferansen kom det fram flere eksempler på godt samarbeid mellom Fagforbundets pensjonister og de lokale pensjonistforeningene, og mange av delegatene understreket betydningen av å engasjere seg. Samtidig kom det oppfordringer om å tenke nytt og være åpen for mulighetene til å samarbeide enda bedre.

Ønsker ny uføre-undersøkelse

Uføretrygdete er en del av Fagforbundets pensjonister, med egen representant i pensjonistutvalget.

Nå ønsker de en ny medlemsundersøkelse myntet spesielt på denne gruppa. Den forrige undersøkelsen er fra 2007, og den gangen viste det seg at også alderspensjonister ble tatt med. Denne gangen ønsker medlemmene at spørreundersøkelsen skal gå til dem under 50, slik at de kan være helt sikre på å nå riktig målgruppe.

– De uføre medlemmene er lite synlige i vårt forbund, og det må vi gjøre noe med, mener pensjonistutvalget.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy