JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lihkku beivviin på samefolkets dag

FEIRER SAMEFOLKETS DAG: Avdelingsleder Mari Helander og barnehageassistent Leammuid Lemet Ánde foran lavvoen i samisk barnehage.

FEIRER SAMEFOLKETS DAG: Avdelingsleder Mari Helander og barnehageassistent Leammuid Lemet Ánde foran lavvoen i samisk barnehage.

Vegard Velle

Samisk barnehage i Oslo er den eneste av sitt slag på Østlandet. Her får barn av samiske foreldre lære å snakke samisk og røyke kjøtt i lavvoen.

2014020612000020230821171436

Av Vegard Velle

vegard.velle@fagbladet.no

På samefolkets dag feirer barnehagen bursdagen til samer i Norge, Sverige og Finland. Som et symbol på dette har barna laget en festkrone og synger samefolkets sang.

– Vi prøver å være konkrete når vi forklarer barna hva samefolkets kultur er. Vi forteller dem om koftene og flagget, synger sanger og spiser samisk festmat. Det er nødvendig å være konkret, sier avdelingsleder Mari Helander.

Barna røyker kjøtt

Samisk barnehage gir barna opplæring i samisk kultur, språk og identitet. Foreldrene som sender barna hit har kanskje tapt språket under fornorskningsprosessen, og de vil gjerne at barna deres skal kjenne sin bakgrunn og lære seg samisk.

– Vi viser fram samisk kultur og snakker om tilhørigheten vår, året rundt. Derfor har vi ansatt en bestemor som er hos oss en dag i uka, forteller Mari Helander.

Barna får være med å røyke salte og forberede kjøttet reinkjøtt i lavvoen. De synger sanger og joiker. De lærer å bruke kniv, med hjelp fra kyndige voksne. De lærer om forskjellen på tørr og våt ved. Og de lærer om hvor de ulike koftene stammer fra, om fargene og pynten.

Barna blir presentert for de ulike dialektene samene har og om minoritetsspråkene nord-samisk og lule-samisk.

Snakker samisk med barna

– Målet er ikke at barna skal snakke flytende samisk, det er utopisk, sier Helander.

Men barnehagens ansatte snakker samisk, barna lærer basisordene og barnehagen ønsker at barna skal huske samisk som noe positivt fra deres oppvekst.

– Vi bruker norsk som hjelpespråk, og det ene utelukker ikke det andre. Den samiske og norske kulturen går hånd i hånd. Derfor er det ikke noen krise om barna velger majoritetsspråket norsk, som barna hører over alt, i leken.

Reiser til Karasjok

Samisk barnehage har eksistert i Oslo siden 1986 og ble opprettet av Sameforeningen i Oslo. I dag bor det rundt 6000 samer i Oslo, og samisk barnehage er den eneste av sitt slag på Østlandet.

Barnehagen har en årlig tradisjon. En gang i året tar barnehagen med seg førskolebarna nordover til Kautokeino, Alta, Nesseby eller Karasjok. I år reiser de til Karasjok, siden mange av barna har slektninger der.

Fest i barnehagen

Samefolkets dag innebærer mye arbeid for barnehagen, men de ansatte der er engasjerte og trår til. Barnehagebarna reiser til Rådhuset og spiser lunsj, deretter er det fest i barnehagen for barn og foreldre. Representanter for regjeringen kommer gjerne på besøk.

Årets feiring er den 21. gangen samefolket feirer denne dagen.

Lihkku beivviin. Gratulerer med dagen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy