JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet og HK med banebrytende avtale

Handel og Kontor og Fagforbundet er blitt enige om en omfattende samarbeidsavtale. Begge parter har gitt og fått.

2007092110565620131216021923

- Avtalen er et resultat av uenigheter våre forbund har hatt når offentlige arbeidsplasser er blitt privatisert eller satt ut på anbud, forteller Gerd Eva Volden, arbeidsutvalgsmedlem og leder for Seksjon kontor og administrasjon.

Når arbeidsgiveren som følge av omorganiseringen har skiftet arbeidsgiverorganisasjon, har medlemmer av Fagforbundet opplevd å måtte skifte forbund mot sin vilje. I enkelte tilfeller har behandlingen ført til at enkelte har foretrukket å stå uorganisert.

Utstrakt samarbeid Den nye avtalen mellom LO-forbundene regulerer ikke bare hva som skal skje med medlemmene dersom arbeidsgiveren skifter tariffområde. Den legger også opp til et utstrakt samarbeid rundt yrkesfaglig opplæring og tillitsvalgtskolering.

- Handel og Kontor (HK) har akseptert at folk kan fortsette å være medlem av Fagforbundet selv om arbeidsgiveren skifter arbeidsgiverorganisasjon. En god del av HKs medlemmer får til gjengjeld et tilbud om yrkesfaglige kurs og seminarer i regi av Fagforbundet, sier Mette Nord, arbeidsutvalgsmedlem i Fagforbundet.

Det er medlemmer i grenselandet mellom de to forbundene som får tilbud om felles yrkesopplæring. Det gjelder for eksempel sekretærer, IKT-medarbeidere, saksbehandlere og kontorassistenter.

HK eier avtalene Dersom arbeidsgiveren framover skifter tariffområde blir arbeiderne først spurt hvor de ønsker å være organisert. Uansett hvilket av de to forbundene de fortsetter i, blir det HK som framforhandler og styrer tariffavtalen.

- Vi ønsker å være føre var. Det er ikke godt å si hvordan utviklingen i offentlig sektor blir fremover, når høyresiden vinner fram i stadig flere kommuner. Vi ønsker ikke å stå på kollisjonskurs med HK. Samtidig vil vi at medlemmene skal føle seg ivaretatt, sier Gerd Eva Volden.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy