- Avtalen er et resultat av uenigheter våre forbund har hatt når offentlige arbeidsplasser er blitt privatisert eller satt ut på anbud, forteller Gerd Eva Volden, arbeidsutvalgsmedlem og leder for Seksjon kontor og administrasjon.
Når arbeidsgiveren som følge av omorganiseringen har skiftet arbeidsgiverorganisasjon, har medlemmer av Fagforbundet opplevd å måtte skifte forbund mot sin vilje. I enkelte tilfeller har behandlingen ført til at enkelte har foretrukket å stå uorganisert.
Utstrakt samarbeid Den nye avtalen mellom LO-forbundene regulerer ikke bare hva som skal skje med medlemmene dersom arbeidsgiveren skifter tariffområde. Den legger også opp til et utstrakt samarbeid rundt yrkesfaglig opplæring og tillitsvalgtskolering.
- Handel og Kontor (HK) har akseptert at folk kan fortsette å være medlem av Fagforbundet selv om arbeidsgiveren skifter arbeidsgiverorganisasjon. En god del av HKs medlemmer får til gjengjeld et tilbud om yrkesfaglige kurs og seminarer i regi av Fagforbundet, sier Mette Nord, arbeidsutvalgsmedlem i Fagforbundet.
Det er medlemmer i grenselandet mellom de to forbundene som får tilbud om felles yrkesopplæring. Det gjelder for eksempel sekretærer, IKT-medarbeidere, saksbehandlere og kontorassistenter.
HK eier avtalene Dersom arbeidsgiveren framover skifter tariffområde blir arbeiderne først spurt hvor de ønsker å være organisert. Uansett hvilket av de to forbundene de fortsetter i, blir det HK som framforhandler og styrer tariffavtalen.
- Vi ønsker å være føre var. Det er ikke godt å si hvordan utviklingen i offentlig sektor blir fremover, når høyresiden vinner fram i stadig flere kommuner. Vi ønsker ikke å stå på kollisjonskurs med HK. Samtidig vil vi at medlemmene skal føle seg ivaretatt, sier Gerd Eva Volden.
FLYTTE: Anne-Lise Vang er ein av 100 som bur i Trikkebyen i Bergen. Ei rettssak kan føre til at alle må flytte får heimane sine.
Eivind Senneset
Frøydis Falch Urbye
VIL HA FLERE FOLK: Barne- og ungdomsarbeider Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.
Ole Martin Wold
Colourbox.com
KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.
Lars Magne Hovtun/OBRE
Andreas Roksvåg