JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

De små brannvernerners store dag

Jubel og spenning, pølser og vafler – og ikke minst – masse livsviktig kunnskap.

2013092215533220131216235524

ola.tommeras@fagforbundet.no

Lørdag var igjen åpen dag på mer enn 300 brannstasjoner over hele landet, fra Mandal i sør til Longyarbyen i nord. Åpen dag på brannstasjonene markerer avslutningen på Brannvernuka som arrangeres i samarbeid mellom Norsk Brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og If forsikring.

I fjor deltok 200.000 barn og voksne på dagen. I år ser det ut til at enda flere la dagen til nærmeste brannstasjon. Arrangementet har vokst hvert eneste år.

Viktig kunnskap

På brannstasjonen i Kristiansand er det hektisk ved pølsebordet i vognhallen. Nye varer må skaffes i en fei. Pågangen er større enn de beste forventninger. Køen for å kjøre heisatur opp over hustakene med stigebilen er godt og vel hundre meter lang, og viser ikke tegn til å minske. De ivrigste kom lenge før åpningstid klokka 11:00. Barn og voksne løper fra post til post med spørreskjema, prøvesitter byens kuleste biler, tester utstyr, brannslanger og slukker branner - og gleder seg vilt til at de snart skal få se røykdykkere og froskemenn i aksjon.

- Årets morsomste dag på jobben, ler Kristin Frøland fra forebyggende enhet ved Kristiansandsregionen brann og redning IKS. Hun er en travelt opptatt koordinator for dagen.

I Kristiansand har de lagt opp rebusløype med en rekke poster, der deltakerne tar stilling til hvordan å unngå brann og hva å gjøre om brann oppstår. Ved en post er det bygd opp stue og soverom med en lang rekke brannfeller å avsløre.

Stor interesse

- Vi har en stor og økende interesse fra skoler og barnehager, forteller Frøland som en forklaring på strømmen av småbarnsfamilier som inntar vognhall og gårdsplass. Rundt henne vokser køene til pølsebordet, til brannbilene der små – og ikke så rent få store – vil prøvesitte, til stigebilene og til alle postene med spørsmål. Allerede litt over åpningstida klokka 11 innser konstablene på helgens vaktlag med et smil at å stenge klokka 14 som annonsert, det kan dem nok bare glemme.

Aksjon i elva

Så får publikum oppleve drama – som i dag er regissert, men som vertskapet på stasjonen opplever med jevne mellomrom. En far med sønn er på båtttur i elva ved siden av brannstasjonen. De faller i vannet. Grov feil; gutten – denne gangen en dukke – har ikke redningsvest. Han synker, drukner. Over høyttalerne høres samtalen med 110. En mann på land melder fra. Han var vitne til ulykken.

Brann, ambulanse og politi varsles. Dykkerbilen ankommer og etter få sekunder er første froskemann i vannet og tar sikte mot faren som fortsatt klamrer seg til båten, neste går i vannet, dykker og svømmer direkte mot stedet der dukken mest sannsynlig har sunket.

Med tau på dykkerne er begge raskt dratt på land. En med faren, den neste med dukken. Der blir de tatt hånd om. Helgens vaktlag løser aksjonen så effektivt som en slik aksjon må og skal løses, og får kvittert for bestått gjennomføring i form av applaus fra mange hundre barn og voksne.

Teste og lære

Kursansvarlig ved forebyggende enhet, Rune Langbraaten, tenner ilden i fatet. Litt forsiktig kommer den første fra publikum fram for å slukke.

- Det er en viktig erfaring å lære hvordan brannslukningsapparatet fungerer, men like viktig er å få bevissthet rundt vedlikeholdsintervallene på brannapparatene, sier han.

Og til orientering for de som måtte lure: Brannslukkingsapparatet skal til kontroll hvert 5. år og til service hvert tiende år.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy