JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Historisk dom for deltidsansatte

Fire vikarer ved Granvin sjukeheim i Hordaland gikk til sak mot kommunen for å få fast stilling. Fredag vant de saken i Hardanger tingrett. - Et kjempegjennombrudd, sier Fagforbundets 1. nestleder Gerd Kristiansen.

2007120821463220131216031515

Fire ansatte ved Granvin sjukeheim kunne juble i går. De hadde gått til søksmål mot kommunen for å få rett til fast stilling. I går fikk de medhold i Hardanger tingrett. – Det prikket i hele kroppen da jeg fikk vite dette. Ble helt ... jippi! utbryter hjelpepleier Margrete Osa Hausnes overfor Bergens Tidende. Tre av de fire kvinnene blir nå regnet som fast ansatt i full stilling. Den fjerde får 75 prosent fast stilling. Kvinnene ble representert av Fagforbundets advokat Kjetil Edvardsen. Tingretten var enig med kvinnene i at Granvin kommune hadde brutt arbeidsmiljøloven ettersom behovet for vikarer på sykehjemmet var så stort at det ikke lenger kan kalles ekstraordinært. Kommunen har ikke avgjort om den skal anke dommen. Dommen kan få stor betydning for andre tilkallingvikarer og deltidsansatte som ønsker fast ansattelse og høyere stillingsprosent.

44 ansatte deler på 22 årsverk ved Granvin sjukeheim. Bergens tidende skriver at 600 deltidsansatte hjelpe- og sykepleiere i Bergen ønsker å jobbe heltid. Dommen kan få betydning for disse.

– Kjempegjennombrudd

Gerd Kristiansen omtaler dommen i Hardanger tingrett som «et kjempegjennombrudd».

– Dette er et kjempegjennombrudd. Vi har mange som kan nyte godt av denne dommen, så nå er det bare å brette opp ermene, sier Kristiansen entusiastisk til Fagbladet.

Hun mener det er nødvendig med en ny «ryddeaksjon» for å bli kvitt småstillingene som florerer i landets kommuner.

– Vi har gjort dette før, men det har aldri før blitt prøvd i retten. At denne dommen kom i en liten kommune viser prinsippene med enda større tydelighet. Man kan ikke hvile seg på å bruke deltidsansatte, selv om man er en liten kommune, uttaler hun.

Dobbeltkommunikasjon?

Det er kommunenes interesseorganisasjon KS som har ført saken for Granvin herad. Samtidig har de hatt kampanjer både innad og utad for å oppmuntre sine medlemmer til å gjøre noe med deltidsproblemet.

– Er dette dobbeltkommunikasjon fra KS' side?

– Det er en form for dobbeltkommunikasjon. Men det er ikke KS som bedriver den, det er hver enkelt kommune. Dette er et vanskelig spørsmål, og jeg skjønner at KS ville prøve en sånn sak rettslig. Det er en trend at kommunene bruker deltidsansatte for å dekke ekstravaktbehovet. Vi mener at dette er å utnytte folk, men sett fra arbeidsgivers ståsted kan jeg forstå at de gjør det i noen sammenhenger, sier nestlederen.

Kristiansen mener at hvis KS og norske kommuner kjenner sin besøkelsestid, spesielt i forhold til kommende arbeidskraftbehov, vil de selv ta initiativ til en «ryddekampanje».

– Som forventet

Fagforbundets advokat Kjetil Edvardsen representerte de fire kvinnene i Granvin. Han er fornøyd med utfallet av dommen, og sier at den stort sett var som forventet.

Retten vedtok at tre av kvinnene skal ansees som fast ansatt i 100 prosent stilling fra 1. januar 2005. En fjerde kvinne skal ansees som fast ansatt i 75 prosent stilling.

Fagforbundets advokat hadde også på vegne av kvinnene framsatt krav om erstatning for tapt arbeidsinntekt for de fire, men dette ble ikke etterkommet av retten.

– Erstatningen er ikke det viktigste. Det som betyr noe, er at disse kvinnene har fått fast full stilling slik de har krav på. Denne dommen er en viktig stemme i debatten om uønsket deltid, uttaler han. Edvardsen ønsker ikke å spekulere i hvorvidt dommen blir anket.

HK gratulerer

Peggy Hessen Følsvik, som er 2.nestleder i Handel og Kontor, er svært fornøyd.

– Dette er strålende, sier hun til Fagbladet. Følsvik selv kjenner situasjonen godt fra luftfartsbransjen.

– Da jeg var klubbleder, hadde vi flere saker med kvinner som ble gående i småstillinger. Men fordi det som regel ble løst fra sak til sak når det ble litt press på arbeidsgiver, kom det aldri noen dom. For gruppene som Handel og Kontor representerer, er det et problem at vi ikke har noen dommer som skaper presedens.

– Krevende

Nestlederen er likevel svært tydelig når Fagbladet spør om vi kan vente lignende saker i privat sektor:

– Helt sikkert, fastslår hun.

– Situasjonen er lik enten det er offentlig eller privat sektor. Det krever mye å ta dette til rettssystemet, derfor er det flott at fire har gått sammen. Det er en kjempeoppskrift, og det er bare å gratulere.

Vil styrke arbeidsmiljøloven

En samlet fagbevegelse ønsker nå å styrke retten til heltid gjennom arbeidsmiljøloven . I et felles brev til regjeringen, ber LO, Unio, YS og Akademikerne om at dagens regel om at fortrinnsretten bare gjelder hvis det ikke medfører en «vesentlig ulempe for arbeidsgiver» må erstattes med at «fortrinnsretten er betinget av at arbeidstaker er kvalifisert for stillingen».

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy