JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Overlevde middelalderen, usikkert om tåler Helse sør-øst

Det er de sykeste av de psyke som nå kanskje får merke sparekniven. På tross av knappheten på behandlingsplasser for psykiatriske pasienter, truer Helse sør-øst med å nedlegge behandlingstilbudet ved Oslo hospital.

2010122009595720131216145744

vegard.velle@fagforbundet.no

– Legger Helse sør-øst ned sykehuset, blir det lengre køer og pasientene blir sykere. Det ser ikke ut som de skjønner alvoret, sier Anne-Lise Arnesen, administrerende direktør ved Oslo Hospital.

Voldsdømte

Sykehuset håndterer noen av de sykeste psykiatriske pasientene i Oslo. Folk som kommer rett fra akutten. Personer som er dømt til behandling. Voldsdømte.

Grupper som risikerer å få et svekket tilbud er personer med sterke psykoser, schizofreni, bipolare lidelser, posttraumatisk stressyndrom eller andre kompliserte og sammensatte lidelser.

– Får ikke våre pasienter rask og profesjonell behandling, kan de utføre handlinger som skader omgivelsene. Eller det kan føre til at familier blir ødelagt og barn må lide, fordi omsorgspersoner ikke får hjelp, forteller Anne-Lise Arnesen.

Overlevd siden middelalderen

Oslo Hospital er Norges eldste psykiatriske sykehus. Sykehusets innholdsrike historie går helt tilbake til år 1290, da fransiskanermunker stiftet kloster her som base for sitt omsorgsarbeid blant byens syke og svake. Mer enn 700 år senere er det usikkert om hospitalet får leve videre. I den siste anbudsprosessen til Helse sør-øst blinket sykehuset seg ut som for kostbar.

– Helse sør-øst har sammenlignet våre priser med helsetilbud som ikke er sykehus, og det blir feil. Anbudsgiveren har her sammenlignet hummer og kanari, epler og pærer, mener Arnesen.

Fagmiljø blir oppløst

Blir Oslo Hospital nedlagt, må rundt 100 ansatte gå. Og 14 plasser på lukket avdeling, pluss 17 på åpen avdeling, blir borte.

– Det som nå skjer er tragisk. Et godt fagmiljø kan bli ødelagt. Det burde ikke skje under en rød-grønn regjering, sier Unni Svendsen, leder av foreningen for private virksomheter i Fagforbundet.

De ansatte er godt fornøyd med den ideelle arbeidsgiveren, som de oppfatter opptrer ryddig og ordentlig i forhold til de ansatte. Desto mer uforståelig virker trusselen om nedleggelse.

Hva skjer

Hospitalet venter nå på neste utspill fra Helse sør-øst.

– Helse Sør-Øst RHF og Oslo Hospital har etablert en god dialog, og har som mål å finne en løsning, kommenterer Gunn Kristin Sande, kommunikasjonsdirektør i Helse sør-øst.

Også nettsidene gir inntrykk av at Helse sør-øst ikke vil gå så langt som å nedlegge helsetilbudet. Viseadministrerende direktør i Helse Sør-Øst, Steinar Marthinsen, uttaler på hjemmesidene:

"Vi ser at resultatene av anskaffelsen innen psykisk helsevern kan føre til noe lavere kapasitet for enkelte pasientgrupper i Oslo. Spesielt gjelder dette for pasienter med alvorlige psykiske lidelser og pasienter som har behov for behandling i et mer skjermet behandlingsmiljø."

Ifølge Marthinsen har Helse sør-øst ”kommet til at det er nødvendig med en kapasitetsøkning innen kjøp fra private institusjoner". De er derfor "i gang med å forberede en selvstendig, separat direkteanskaffelse som tar sikte på å gi et forsterket tilbud på sykehusnivå til pasienter med alvorlige psykiske lidelser.”

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy