JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Asylbarn får ikke komme til orde

BLIR IKKE HØRT: Støttegruppene og asyladvokatene har sagt det lenge; asylbarna blir ikke hørt i sine egne saker. En Nova-rapport viser at praksis strider med barnekonvensjonen. Yalda Bahadori og far Abdul Bahadori venter på lagmannsrettens behandling av familiens sak.

BLIR IKKE HØRT: Støttegruppene og asyladvokatene har sagt det lenge; asylbarna blir ikke hørt i sine egne saker. En Nova-rapport viser at praksis strider med barnekonvensjonen. Yalda Bahadori og far Abdul Bahadori venter på lagmannsrettens behandling av familiens sak.

Ola Tømmerås

Forskere fra Nova har gjennomgått UNEs praksis i klagesaker. Dagens rutiner gjør at barnekonvensjonen brytes, er konklusjonen.

2014021312000020230821171436

ola.tommeras@fagforbundet.no

Fredag legger Nova (Norsk institutt for oppvekst, velferd og aldring) fram sin rapport for UNE (Utlendingsnemnda). Nova-forskerne har gjennomgått UNEs behandling av asylsaker der barn er involvert. De slår fast at barnekonvensjonens artikkel 12 brytes ved flere tilfeller. Artikkel 12 i barnekonvensjonen skal sikre barns rett til å bli hørt i saker som angår dem.

I Novas rapport påpekes det at UNE mangler rutiner for å la barn komme til orde i sine egne saker. Når noen først kommer til orde, er ofte fokuset på selve opplysningene og ikke barnets selvstendige rett til å bli hørt. Barn under sju år blir som regel ikke hørt. Forskerne mener også at foreldrene får for stor plass, og påpeker at barn og foresatte kan ha motstridende interesser.

Samtidig har forskerne funnet en positiv utvikling i UNE; nemnda har igangsatt en større prosess for å styrke sin barnefaglige kompetanse. Forskerne kommer også med anbefalinger til forbedringer, blant annet at barna må tas inn til samtaler.

– Har sett dette lenge

Det har nå gått to år siden Britt Ås i Fagforbundet Troms og en rekke ildsjeler i Tromsø, begynte å engasjere seg for saken til Yalda Bahadori (12) – et av de mer enn 500 lengeværende asylbarna som risikerer å bli deportert.

– Forskernes konklusjon er ingen overraskelse. Både i Tromsø og de andre støttegruppene har sett lenge, at barna ikke får komme til orde i sine egne saker. Det er regelen heller enn unntaket at de ikke blir hørt. I mange saker har UNE knapt nok prata med foreldrene, sier Ås.

Ås er likevel veldig glad for Nova-rapporten.

– Selv om det er velkjent for oss som jobber med asylbarna, så får det en annen tyngde når forskere påpeker det samme, sier hun.

Igangsatt forbedringer

Nova-forskerne fastslår samtidig at UNE er godt i gang med å styrke den barnefaglige kompetansen i nemnda.

– Det er ikke en dag for tidlig. Hadde det blitt påpekt systemfeil som rammet andre norske barn, ville endringer blitt effektuert langt raskere, mener Ås.

Advokat Arild Humlen, er ikke veldig imponert over at prosessen for styrket barnefaglig kompetanse endelig er i gang.

– Dette ble UNE instruert av Stortinget å gjøre i stortingsmeldingen om de lengeværende asylbarna, bemerker han.

– UNE må instrueres

– Nettopp å instruere UNE er eneste framgangsmåte dersom man ønsker endringer, mener Humlen. Han tror ikke at en forskningsrapport fra Nova vil medføre endringer alene.

– Min erfaring er at UNE verken lar seg påvirke av forskningsrapporter eller rettslige avgjørelser, i hvert fall ikke i særlig grad. Eneste virkemiddel, er klare pålegg om å endre praksis, sier han.

Også Humlens erfaringer er tilsvarende Novas. Advokatforeningens prosedyreforening sluttfører i disse dager en omfattende rapport, etter å ha gjennomgått nesten 2500 asylsaker.

– Konklusjonene av alle disse sakene er entydige. Barna blir ikke betraktet som selvstendige parter i asylsøkerbehandlingen, sier han.

– Ikke i strid med konvensjonen

Til Dagsavisen opplyser kommunikasjonssjef Bjørn Lyster i UNE at de ikke vil svare på kritikken før rapporten er presentert for dem. Det vil skje på fredag. Til samme avis sier statssekretær Himanshu Gulati (Frp) at han merker seg anbefalingene fra forskerne i Nova, men er ikke umiddelbart enig i at dagens praksis strider med barnekonvensjonen.

Fagbladet oppdaterer saken når UNE er klar for å kommentere Nova-rapporten.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy