JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jobber med LOs nye klimastrategi

INVITERT: Fem miljøroganisasjoner var invitert til å komme med innspill til arbeidsgruppen som jobber med LOs tredje klimapolitiske plan. På første benk satt blant andre Arnstein Vestre fra Natur og Ungdom, Arild Hermstad fra Framtiden i våre hender og Lars Haltbrekken (t.h.) i Naturvermforbundet.

INVITERT: Fem miljøroganisasjoner var invitert til å komme med innspill til arbeidsgruppen som jobber med LOs tredje klimapolitiske plan. På første benk satt blant andre Arnstein Vestre fra Natur og Ungdom, Arild Hermstad fra Framtiden i våre hender og Lars Haltbrekken (t.h.) i Naturvermforbundet.

Knut Viggen

Arbeidet med LOs tredje klimastrategiske plan er i full gang. Onsdag kom klima- og miljøorganisasjonene med sine innspill.

2014021212000020230821171436

knut.viggen@lomedia.no

Flere av LOs forbund har representanter i arbeidsgruppen som skal jobbe med å revidere LOs klimastrategiske plan. Onsdag ble møte nummer to avviklet på Oslo konferansesenter. Her var fem av de mest sentrale norske miljøorganisasjonene invitert for å si noe om hvilke utfordringer Norge og norsk arbeidsliv står overfor i årene som kommer.

– Vi hadde gode erfaringer med å invitere til innspill fra organisasjonene sist. Dette skal vi ta med oss i det videre arbeidet utover våren, sier leder av arbeidsgruppen, 2. nestleder i LO, Hans-Christian Gabrielsen.

Tøffe grep

Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, er glad for at LO tok noen tøffe grep da de lanserte sin første klimastrategiske plan tilbake i 2007. Ett av de mer radikale forslagene den gang, som ennå ikke er gjennomført, er innføring av rushtidsgebyr for å redusere biltrafikken i de største byene. Lars Haltbrekken har også andre forslag som LO bør tygge videre på, blant annet et om at Norge bør trekke oljefondet ut av investeringer i verdens kullindustri. Men han åpner for at Norge kan beholde kulldriften på Svalbard.

– Det er bedre med dobbeltmoral, enn ingen moral og jeg ser at det kan være hensyn som taler for fortsatt norsk kulldrift på Svalbard, selv om vi i Naturvernforbundet helst hadde sett at den opphørte, sier Lars Haltbrekken.

Fra bil til bane

Han er også klar på at Norge må komme i gang med langt mer restriktive tiltak for å begrense utslippene i biltrafikken.

– Samferdselssatsingene må vris over fra vei til jernbane, samtidig må vi ta vare på mer av den norske naturen, sier Haltbrekken.

Nyvalgt leder i Natur og Ungdom, Arnstein Vestre, ble oppfordret til å si noe om fremtidens arbeidsplasser. Han tror det er viktig at det blir utslippsreduksjoner også i Norge.

– Tar ikke vi vår del av ansvaret er det ikke å vente at andre land gjør det. Vi vil gjerne ha med oss LO på en strategi på hva vi vil med jernbanen i Norge. Samtidig er det viktig at vi tar den fornybare energien i bruk, sier Vestre.

Klima og forbruk

Arild Hermstad i Framtiden i våre hender synes det er bra at LO allerede i den første klimastrategiske planen for syv år siden sa noe om klima og forbruk.

– Å redusere forbruket er jo det mest elegante klimatiltaket og det vi lettest kan gjøre noe med selv, mener Hermstad.

– Noe som ikke var så bra i den første planen fra 2007 var forslaget om å fremme norsk gass fremfor kull, i stedet for å se mer på fornybar energi. Vi savnet også konkrete forslag til hvordan Norge skal kunne redusere forbruket, sier Hermstad, som mener det skjer mye positivt på klimafronten i fagbevegelsen for tiden, Han var også inne på at klimakampen også er en ideologisk kamp.

– Å styre forbruket trenger ikke å gå på bekostning av arbeidsplasser. Vi i Framtiden i våre hender vil også ha trygge arbeidsplasser, gode sosiale ordninger, gode boområder og trygge liv. Det får vi ikke hvis vi velger fossilsamfunnet, sier Hermstad, som mener klimaendringene er den største trusselen mot jordas befolkning.

– Ingenting blir bedre hvis vi får en global oppvarming på fire grader.

Klimastrategisk plan

LOs var først ut av arbeidstakerorganisasjonene med en klimastrategisk plan allerede i 2007. Den kom med en rekke forslag til reduksjoner av de norske CO2-utslippene.

I 2010 kom en ny revidert utgave av den første planen.

Planen det nå dreier seg om er utgave nummer tre, som skal være ferdig før sommeren. Utover våren er det satt ned arbeidsgrupper som skal jobbe med den endelige utformingen.

– Å styre forbruket trenger ikke å gå på bekostning av arbeidsplasser.

Arild Hermstad, Framtiden i våre hender

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy