JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Klæbu-ansatte slo alarm før Oslo-skandalen

Allerede i desember 2010, to måneder før Adecco-skandalen i Oslo, slo ansatte på Klæbu sykehjem i Sør-Trøndelag alarm. Dette kom fram i rettssaken der Klæbu kommune krever Adecco for 33 millioner kroner.

2013092319163320131216235556

ola.tommeras@fagforbundet.no

Klæbu kommunes prosessfullmektig, advokat John Egil Bergem , framholder at historien ved Klæbu sykehjem i Sør-Trøndelag er selvstendig. Den var ifølge ham, ikke en konsekvens av bølgen med avdekkede forhold på Adecco-drevne sykehjem for over to år siden

Spørsmålet om Klæbu-saken var resultat av en kjedereaksjon eller en selvstendig sak, kan bli sentralt. Det er ventet at Adecco vil hevde de aldri fikk anledning til å forbedre driften ved sykehjemmet i Klæbu på grunn av de mange negative medieoppslagene.

Les også: Rettssaken startet mandag - krever 33 millioner

Konflikt fram i lyset

Rettssaken mellom Klæbu kommune og Adecco startet mandag. Det er det eneste av oppgjørene mellom Adecco og kommunene som har havnet i full åpenhet i rettsapparatet. De øvrige kommunene har inngått forlik utenfor offentlig innsyn.

I rettssalen i Sør-Trøndelag tingrett kommer nå alle sider ved historien fram i lyset.

17. desember 2010, et knapt halvår etter at Adecco hadde overtatt driften, sender Norsk Sykepleierforbund Sør-Trøndelag en mail til Arbeidstilsynet. De var sterkt bekymret og ba om å få tilsyn på Klæbu sykehjem.

Sykepleierforbundet viser til ansatte som rapporterer om for mange oppgaver, enheter uten faglig ansvarlig, ansatte under sterkt presses med psykiske og fysiske plager som resultat, vikarer uten opplæring og kjennskap til stedet og manglende vernetjeneste.

Sammen med Fagforbundet og Delta ber Sykepleierforbundet om at det gjøres tilsyn ved arbeidsplassen deres.

Sammenfallende datoer

Ifølge Bergem så var ikke kommunen kjent med de ansattes bekymring før 18. februar 2011. Da får kommunen varsel fra Arbeidstilsynet og Helsetilsynet, som vil gjøre tilsyn på Klæbu sykehjem. Omtrent samtidig sprekker Adecco-saken ved Ammerudlunden sykehjem i Oslo.

- Tilsynet på Klæbu ville skjedd uansett. Det ble ikke foranlediget av de andre Adecco-sakene, framholdt Bergem.

Han refererte videre til funnene etter tilsynet; doble vakter, manglende overtidsbetaling, tilsynelatende ikke innbetalt pensjon, verntjeneste som ikke var etablert før en uke før tilsynet. I tillegg ble det uttrykt bekymring for at ledelsen var byttet tre ganger på de ti månedene hjemmet hadde kommersiell drifter. Beboere skal på enkelte tidspunkt ha vært i seng hele dagen på helgedager og det var påstått risiko for at beboere ikke fikk ivaretatt behovet for mat.

Uenige om grunnlaget

Da rapporten forelå, besluttet politikerne i Klæbu å heve kontrakten. Adecco svarte at de ikke ville motsette seg opphevelse av kontrakten på bakgrunn av de avdekkede forhold. Nå står uenigheten om selve grunnlaget for opphevelsen som igjen ligger bak millionkravet fra Klæbu kommune.

Kommunen mener Adecco har grovt misligholdt kontrakten i form av de påståtte lovbrudd ved sykehjemmet. Derfor forlanger de å få dekket alle merkostnader i forbindelse med opphevelsen av kontrakten. De totale Kostnadene ved å tilbakeføre virksomheten samt å drive i egenregi midt i kontraktsperioden beløper for Klæbu kommune seg til 33 millioner kroner.

Lang og tung sak

Sør-Trøndelag tingrett har satt av tre uker til forhandlingene mellom Klæbu kommune og Adecco. Kommunens innledningsforedrag avsluttes tirsdag. Deretter vil Adecco legge fram sin versjon av Klæbu-saken. Det vil bli ført vitner fra sykehjemmet, fra tilsynsenhetene, kommunen og Adecco.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy