bjorn.erik.dahl@anb.no
– Dess lavere formell kompetanse en rekke yrkesgrupper i kommunene har, dess mindre tilbud om opplæring får de, sier seksjonsleder Kjellfrid Blakstad i Fagforbundet til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Forskningsstiftelsen Fafo har på oppdrag fra Fagforbundet undersøkt læring og kompetanseutvikling innen fire kommunale arbeidsfelt: Pleie og omsorg, barnehage, kontor og vaktmester. Rapporten viser at det fortsatt er store forskjeller i hvor mye opplæring de ulike yrkesgruppene får.
– Prioriterer ikke
De neste dagene skal denne problemstillingen debatteres på Fagforbundets yrkesfaglige landskonferanser, som går av stabelen på Gardermoen. Disse konferansene arrangeres i forkant av landsmøtene i Fagforbundet hvert fjerde år.
Kjellfrid Blakstad slår fast at arbeidsgiverne ikke prioriterer opplæring av de ansatte som trenger det mest.
– Blir det en ledig stilling, så setter man heller inn en med høyskoleutdanning, som om det er det eneste saliggjørende. Det er en farlig vei å gå, sier Blakstad.
Hun mener det må satses mer på øke kompetansen til ansatte som har lite formell kompetanse, men som kanskje har lang fartstid, og kjenner både brukere og systemer.
Har mest, får mest
– Tilbakemeldingene vi får fra våre medlemmer går dessuten ofte ut på at det gjerne er mellomledere som får delta på faglige oppdateringer. Altså de som har mest kompetanse fra før av, sier Blakstad.
– Det er store forskjeller i kommunene på hvor mye de ansatte dras med i kompetanseutvikling, og også hvor store forventninger man har til at de skal det, sier prosjektleder Torgeir Nyen i Fafo til ANB.
Nyen sier at selv om det kanskje ikke forventes at en vaktmester skal øke kompetansen sin, så kan gjerne vaktmesteren selv føle at oppgavene blir mer krevende.
– Det som kreves er at ledere eller tillitsvalgte tar tak i spørsmålet om kompetanse, slår han fast. (ANB)
FLYTTE: Anne-Lise Vang er ein av 100 som bur i Trikkebyen i Bergen. Ei rettssak kan føre til at alle må flytte får heimane sine.
Eivind Senneset
Frøydis Falch Urbye
VIL HA FLERE FOLK: Barne- og ungdomsarbeider Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.
Ole Martin Wold
Colourbox.com
KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.
Lars Magne Hovtun/OBRE
Andreas Roksvåg