per.flakstad@fagforbundet.no
– Tålmodigheten er på bristepunktet. Det er frustrerende å ha holdt på med denne problemstillingen i årevis uten at det har vært mulig å komme i mål. Samtidig får sjåfør etter sjåfør problemer etter traumatiske ransopplevelser, sier Stein Guldbrandsen i Fagforbundets politiske ledelse.
Han etterlyser spesielt velvilje fra arbeidsgiversiden. Etter hans mening har både Transportbedriftenes Landsforening og KS holdt igjen, slik at det har vært vanskelig å komme videre i arbeidet med kontantfrie busser.
– Jeg håper det ikke er sånn at det må skje noe dramatisk alvorlig før arbeidsgiversiden skjønner at de også må være med å ta et ansvar for bussjåførenes arbeidsmiljø, sier Guldbrandsen.
Tar ikke imot kontanter
Knivranet i Tromsø er det andre på under en måned. Også 8. desember i fjor ble en sjåfør ranet.
– Nok er nok, mener Fagforbundets hovedtillitsvalgt i busselskapet Cominor, Tore Karlsen. I dag aksjoner sjåførene og nekter å ta imot kontanter på bussene.
– Vi ønsker i første omgang at Arbeidstilsynet blir koblet inn. De er de eneste som kan gi bedriften pålegg og som har sanksjonsmuligheter hvis påleggene ikke blir fulgt opp, sier Karlsen til Fagbladet.
Etter at Arbeidstilsynet var inne i Unibuss i Oslo, fikk bedriften flere pålegg.
– De er ikke helt i mål med kontantfrie busser ennå, men har fått et differensiert system der det bare er mulig å kjøpe de dyreste enkeltbillettene om bord på bussene. Billigere billetter og påfylling av kontantkort må gjøres andre steder. Et slikt system kunne vi også i første omgang tenkt oss som en mellomløsning før bussene ble helt kontantfrie, sier han.
Tore Karlsen forteller at mange av passasjerene som ikke fikk betale med kontanter i dag, forstod godt bussjåførenes situasjon, og nærmest beklaget at de ikke hadde kjøpt kontantkort eller billett før de gikk på bussen.
Vakt på bussene
I Kristiansand var det åtte bussran i fjor. Det siste skjedde natt til nyttårsaften, og der er det med øyeblikkelig virkning innført uniformerte og sivile vakter om bord på bussene.
Driftssjef Magnar Nilsen i Cominor er åpen for vakthold på bussene.
– Men med hundre busser på veien er ikke dette et tiltak som er gjort i en håndvending, sier han til iTromsø.
Han forstår sjåførenes frustrasjon og frykt, men har lite til overs for aksjonen om å nekte å ta imot kontanter på bussene.
– At vi mister omsetning og inntekt er ikke en situasjon vi kan leve med. Det rammer oss hardt, og vi må se hva vi skal gjøre, sier Nilsen, som legger til at Arbeidstilsynet sannsynligvis vil bli kontaktet.
Arbeidsgruppe
I fjor ble det nedsatt en arbeidsgruppe som skal se på bussran og sjåførenes arbeidsmiljø. Gruppen har representanter fra både arbeidsgiver- og arbeidstakersiden, og den ledes av statssekretær Jan-Erik Støstad i Arbeidsdepartementet.
– Vi er alvorlig bekymret over utviklingen. De siste ranene viser at det var riktig å sette ned en slik arbeidsgruppe, og at det er viktig at både arbeidstaker- og arbeidsgiversiden setter alle kluter til og gjør det de kan for å komme fram til gode og forhåpentligvis omforente løsninger. Risikoen for bussran må ned, sier Støstad til Fagbladet.
Foreløpig ønsker han ikke å si noe konkret om arbeidet i gruppen, men han forteller at arbeidet er godt i gang, og at han regner med det vil være ferdig innen fristen 1. april.
Erklæringen sier at minst halvparten av de ansatte i turnus innen 2025 ha heltidsstilling. (Illustrasjonsbilde)
Frøydis Falch Urbye
HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.
Colourbox.com. Innfelt: fafo.no
Helsepersonell blir oftere smittet av korona enn andre.
Colourbox.com
Erik Cato Haug, leder i Fagforbundet i Østre Toten, kaller utflyttingen av IT-tjenestene en fallitterklæring.
Werner Juvik
LANG ERFARING: Renholder Sissel Pedersen ble årets ansatt i en kåring utført av Helse Nord. Hun blir omtalt som et sosialt lim på avdelingen, noe som bidro til at hun nå blir hedret.
Sondre Skjelvik/NRK
TØFF HVERDAG: Gamle Svinesundbru er åpnet for grensependlere i helsekritiske funksjoner. Likevel, det er en tøff hverdag, med daglige kontroller, sier Karin Stacke.
Ola Tømmerås