Tålmodigheten på bristepunktet etter nytt bussran

Tirsdag kveld ble en bussjåfør knivranet i Tromsø. Nå etterlyser sjåførene og deres tillitsvalgte fortgang i arbeidet med kontantfrie busser.

2011010513182620131216150125

per.flakstad@fagforbundet.no

– Tålmodigheten er på bristepunktet. Det er frustrerende å ha holdt på med denne problemstillingen i årevis uten at det har vært mulig å komme i mål. Samtidig får sjåfør etter sjåfør problemer etter traumatiske ransopplevelser, sier Stein Guldbrandsen i Fagforbundets politiske ledelse.

Han etterlyser spesielt velvilje fra arbeidsgiversiden. Etter hans mening har både Transportbedriftenes Landsforening og KS holdt igjen, slik at det har vært vanskelig å komme videre i arbeidet med kontantfrie busser.

– Jeg håper det ikke er sånn at det må skje noe dramatisk alvorlig før arbeidsgiversiden skjønner at de også må være med å ta et ansvar for bussjåførenes arbeidsmiljø, sier Guldbrandsen.

Tar ikke imot kontanter

Knivranet i Tromsø er det andre på under en måned. Også 8. desember i fjor ble en sjåfør ranet.

– Nok er nok, mener Fagforbundets hovedtillitsvalgt i busselskapet Cominor, Tore Karlsen. I dag aksjoner sjåførene og nekter å ta imot kontanter på bussene.

– Vi ønsker i første omgang at Arbeidstilsynet blir koblet inn. De er de eneste som kan gi bedriften pålegg og som har sanksjonsmuligheter hvis påleggene ikke blir fulgt opp, sier Karlsen til Fagbladet.

Etter at Arbeidstilsynet var inne i Unibuss i Oslo, fikk bedriften flere pålegg.

– De er ikke helt i mål med kontantfrie busser ennå, men har fått et differensiert system der det bare er mulig å kjøpe de dyreste enkeltbillettene om bord på bussene. Billigere billetter og påfylling av kontantkort må gjøres andre steder. Et slikt system kunne vi også i første omgang tenkt oss som en mellomløsning før bussene ble helt kontantfrie, sier han.

Tore Karlsen forteller at mange av passasjerene som ikke fikk betale med kontanter i dag, forstod godt bussjåførenes situasjon, og nærmest beklaget at de ikke hadde kjøpt kontantkort eller billett før de gikk på bussen.

Vakt på bussene

I Kristiansand var det åtte bussran i fjor. Det siste skjedde natt til nyttårsaften, og der er det med øyeblikkelig virkning innført uniformerte og sivile vakter om bord på bussene.

Driftssjef Magnar Nilsen i Cominor er åpen for vakthold på bussene.

– Men med hundre busser på veien er ikke dette et tiltak som er gjort i en håndvending, sier han til iTromsø.

Han forstår sjåførenes frustrasjon og frykt, men har lite til overs for aksjonen om å nekte å ta imot kontanter på bussene.

– At vi mister omsetning og inntekt er ikke en situasjon vi kan leve med. Det rammer oss hardt, og vi må se hva vi skal gjøre, sier Nilsen, som legger til at Arbeidstilsynet sannsynligvis vil bli kontaktet.

Arbeidsgruppe

I fjor ble det nedsatt en arbeidsgruppe som skal se på bussran og sjåførenes arbeidsmiljø. Gruppen har representanter fra både arbeidsgiver- og arbeidstakersiden, og den ledes av statssekretær Jan-Erik Støstad i Arbeidsdepartementet.

– Vi er alvorlig bekymret over utviklingen. De siste ranene viser at det var riktig å sette ned en slik arbeidsgruppe, og at det er viktig at både arbeidstaker- og arbeidsgiversiden setter alle kluter til og gjør det de kan for å komme fram til gode og forhåpentligvis omforente løsninger. Risikoen for bussran må ned, sier Støstad til Fagbladet.

Foreløpig ønsker han ikke å si noe konkret om arbeidet i gruppen, men han forteller at arbeidet er godt i gang, og at han regner med det vil være ferdig innen fristen 1. april.

MEST LEST:
God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

Per Flakstad

Lønnsforhandlingene er i gang: Her finner du alle kravene fra LO

Forhandlngsleder Mette Nord er fornøyd med at Fagforbundets medlemmer opprettholder kjøpekraften gjennom oppgjøret for de kommuneansatte. I tillegg er heletillegget økt.

Forhandlngsleder Mette Nord er fornøyd med at Fagforbundets medlemmer opprettholder kjøpekraften gjennom oppgjøret for de kommuneansatte. I tillegg er heletillegget økt.

Per Flakstad

Kommuneoppgjøret er i havn: Ansatte får mellom 1400 og 1900 kroner

Colourbox.com

Disse skal få ny lønn nå: Lønnsforhandlingene for 190.000 ansatte i kommunene er i gang

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september.  Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september. Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Per Flakstad

Lønnsoppgjørene står i kø: Her kan du se når din lønn skal forhandles i høst

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Titti Brun

Kvinne jobbet ulovlig som helsefagarbeider i nesten ett år – løy om utdannelse i jobbintervju

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Anna Granqvist

Her er alle de nye satsene: Minstepensjonister får 130 kroner mer i måneden

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy