tips@fagforbundet.no
Administrerende direktør Sigrun Vågeng ønsker å gi arbeidsgiverne større mulighet til å bestemme de kommuneansattes arbeidstid. Dette har fått første nestleder i KS-styret, Mette Gundersen (Ap), til å reagere.
– I utgangspunktet er jeg sterkt for dagens maktfordeling mellom arbeidstakere og arbeidsgivere. Den er laget nettopp for å ha en dialog, og en maktforskyvning er per i dag helt unødvendig, sier hun til Kommunal Rapport.
Utsatte beslutningen
Hovedstyret i KS behandlet forslaget fra administrasjonen i mai, men det ble vurdert som så kontroversielt at et vedtak i saken ble utsatt. Nå skal den opp i et nytt møte 15. oktober.
Ifølge Vågeng er dette helt udramatisk: – Administrasjonen og arbeidsutvalget i hovedstyret skal drøfte saken videre. Vi vil gjerne ta en liten sjekk med våre medlemmer. Derfor blir den ikke tatt opp i styret for i oktober. Vi vil at styret skal diskutere saken og gi oss en retning fordi det er en viktig sak, sier hun til Kommunal Rapport.
Har gitt våre synspunkter
LO Kommune har hatt et møte med KS om eventuelle endringer i arbeidstidsbestemmelsene.
– Der ga vi uttrykk for hva vi mener om forslaget. Ut over det ser vi på dette som en intern KS-sak som skal behandles politisk av hovedstyret. Den behandlingen har vi ikke tenkt å legge oss borti, sier leder i LO Kommune, Klemet Rønning-Aaby til Fagbladet.
Norsk Sykepleierforbund og Unio er rasende over forslaget, og mener det bryter med den felleserklæringen om heltid som KS og arbeidstakerorganisasjonene ble enige om i februar
I denne erklæringen heter det blant annet at helse,- verne- og velferdsmessige behov skal ivaretas.
Forslaget
Slik er KS-administrasjonens forslag:
– Arbeidsgiver må, etter drøftinger med tillitsvalgte/arbeidstakere, kunne fastsette ordinære turnuser i helse og omsorgssektoren som åpner for at kravet til daglig hvile ned til ni eller åtte timer kan fravikes hvis den enkelte arbeidstaker samtykker.
– Arbeidsgiver skal kunne etablere turnusordninger som innebærer at det kan arbeides inntil ti timer per dag og i enkelte uker inntil 50 timer.
– Lokale tillitsvalgte kan avtale avvik fra arbeidsmiljølovens arbeidstidsbestemmelser.
– Medleverforskriften, som bare gjelder arbeid med enkelte brukere, bør omfatte flere med tilsvarende behov – for eksempel psykisk utviklingshemmede og demente.
70/30
Agnes Bridge Walton
Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.
Gorm Kallestad, NTB og Privat
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
Jonas Fagereng Jacobsen
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser. Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier. - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på tvers av politiske skillelinje for viktige saker.
Ole Martin Wold