JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Engasjement mot rasisme etter overfallet i Verdal

REAGERTE: Verdalingene viste vei i forrige uke, med fakkeltog mot overfallet på sambygdingen Jacob Kuteh. Saken skapte engasjement i hele landet.

REAGERTE: Verdalingene viste vei i forrige uke, med fakkeltog mot overfallet på sambygdingen Jacob Kuteh. Saken skapte engasjement i hele landet.

Scanpix

Ungdom i Verdal viste vei, og fikk hele landet til å våkne da sambygding Jacob Kuteh ble overfalt utenfor sitt eget hjem. Nå ruller engasjementet videre.

2014022512000020230821171436

ola.tommeras@fagforbundet.no

Barne- og ungdomsarbeider Jacob Kuteh (53) ble overfalt, sparket og slått utenfor sitt eget hjem forrige helg. Fem unge menn fra ei nabobygd kjørte etter familiefaren hjem og gikk til angrep på gårdsplassen. Saken etterforskes som et rasistisk motivert overfall.

Dette kunne blitt en rutinemessig politisak for Verdal-lensmannen, og kanskje en notis i riksavisene. Det ble en enkeltsak som fortsatt engasjerer hele landet.

– Godtas ikke!

Et fakkeltog i Verdal torsdag kveld samlet så godt som hele bygda, ordfører, organisasjoner og rikspresse. Beskjeden fra store og små verdalinger var tindrende klar: Dette godtar vi ikke!

– Jeg hadde aldri trodd engasjementet skulle bli så stort, sier initiativtaker til fakkeltoget og kollega av Kuteh, Maren Veie Rosvoll (22). Hun er glad overfallet på Kuteh ikke druknet i alle hverdagshendelser, men ble satt på kartet over hele landet. Neste uke planlegges et møte med initiativtakere, ordfører og politi om hvordan de skal gå videre med arbeid mot hat- og rasistisk motivert vold.

– Slik er Verdal-samfunnet. Verdalinger har tradisjon for å si ifra og få også negative saker opp og fram i lyset, kommenterer leder av Fagforbundet Verdal, Lise Heggdal.

– Det er leit at Verdal blir satt på kartet med en negativ sak som denne, men positivt at spesielt ungdommen er så tydelig at hele landet legger merke til det. Fortsatt pågår engasjementet. Hver dag er det leserinnlegg og støtteerklæringer i lokalavisa, forteller Heggdal.

Trenger fokus

Maren Veie Rosvoll som fikk i gang fakkeltoget, er selv ung i Verdal og oppvokst i bygda. Da hun tok initiativ til fakkeltoget, viste det seg at flere andre unge verdalinger hadde akkurat samme tanke. Ganske raskt var de samlet til markering.

– Ungdom i Verdal er vant med folk fra flere kulturer, og deler ikke den skepsisen eller frykten som kan finnes andre plasser og hos generasjoner som ikke har vokst opp med innvandrere og andre kulturer, påpeker hun.

– Det er viktig at vi kan holde engasjementet i gang, slik at ikke saken glemmes som en av mange hendelser. Vi må fortsette å slåss mot et menneskesyn som gjør hatvold mulig, sier hun.

– Støtten varmer

Jacob Kuteh selv er rørt over støtten. Hodesmerter og plager etter overfallet gjorde at han ikke klarte å gå i fakkeltoget, men han møtte likevel opp.

– Jeg satt i bilen. En av seksåringene i barnehagen der jeg jobber, kom bort til meg med et selvskrevet brev. Der skriver hun at jeg ikke må føle meg alene og at jeg er velkommen til Verdal. Sånt varmer, sier Kuteh.

Han er imponert engasjementet fra hele landet.

– Også politiet har vært en god støtte og har tatt saken på alvor. Det er jeg kjempeglad for, sier han.

Vil ha flere anmeldelser

I kjølvannet av overfallet på Kuteh framkom det hvor sjelden slike saker anmeldes i Norge. I fjor ble knapt 141 rasistisk motiverte voldssaker anmeldt. Til sammenligning hadde svensk politi mer enn 5000 lignende saker. Norsk politi tror ikke det lave antallet anmeldelser skyldes lavt antall hendelser.

– Vi tror det er et stort problem at folk som rammes ikke tar kontakt med oss, sier Ingvild Hoel, seniorrådgiver i Politidirektoratets seksjon for forebygging- og kriminalitetsbekjempelser, til Dagsavisen.

Hun sier at politiet jobber for å få en lavere terskel for å anmelde hatkrim. Politidirektoratet har satt i gang nye tiltak for å skape tillit til at politiet vil etterforske rasistisk motivert vold. Oslopolitiet oppretter nå en egen gruppe til å etterforske denne typen saker. Den vil være virksom om få måneder.

– Vi har en jobb å gjøre

Eddie Whyte, medlem av Fagforbundets forbundsstyre og nestleder i Fagforbundet Vestfold, jobber mye med innvandrere og diskriminering. Han mener nettopp fagbevegelsen kan spille en viktig rolle i arbeidet mot diskriminering og rasistisk motivert vold.

– Vi må aldri tillate at rasisme og vold får fotfeste i våre lokalsamfunn. Befolkningen i Verdal har vist oss vei den siste uka. De viste umiddelbart sin avsky etter det omtalte overfallet, og det skal de ha all ære for, sier Whyte.

Whyte viser til at Fagforbundet handlingsprogram har mange gode tiltak mot rasisme og diskriminering, men at forbundet noen ganger er flinkere til å gjøre gode vedtak enn å handle.

– Vi har et godt samarbeid med Norsk Folkehjelp om holdningsskapende arbeid, som vi akkurat har vedtatt at skal videreføres. Vi har laget mange gode verktøy som til forebyggende arbeid mot fordommer og rasisme, men verktøyene må tas i bruk, påpeker Whyte. Han har følgende umiddelbare oppgave for fagbevegelsen:

– Etabler flere møteplasser mellom mennesker. Ta knekken på stygge myter som har oppstått om innvandrere.

Mørketall også på arbeidsplassene

Whyte mener i likhet med rådgivere i politiet at det finnes store mørketall i samfunnet om både vold og diskriminering.

– Det oppleves som om ofrene ofte mangler tillit til rettssystemet og velger å la være å anmelde. Her har myndighetene en jobb å gjøre, sier Whyte. Han mener fagbevegelsen har lignende utfordringer i arbeidslivet.

– Tall i det offentlige rom viser at svært mange opplever å bli diskriminert på grunn av etnisitet på arbeidsplassen, men antallet slike saker som blir ført gjennom fagbevegelsen er lavt, påpeker han.

PS: 21. mars er det FNs internasjonale dag mot rasisme. Den dagen er Fagforbundet med på å arrangere Fordommer fordummer-konferanse på Litteraturhuset i Oslo.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy