JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Renovatørene i Asker blir fast ansatt

Ragn-Sells har bekreftet overfor Asker kommune at renovatørene som var innleid fra Adecco blir fast ansatt. I dag drøfter formannskapet saken, og rådmann Lars Bjerke anbefaler at Ragn-Sells får fortsette.

2011011813210120131216150709

per.flakstad@fagforbundet.no

Etter at Fagbladet tok opp saken om arbeidsbetingelsene til de polske renovatørene som hentet avfall i Asker, har den fått stor medieoppmerksomhet. Asker hadde som anbudsvilkår at selskapet som vant renovasjonskontrakten, skulle ha ryddige og ordentlige tariffbestemmelser for sine ansatte. Da det ble kjent at Ragn-Sells brukte renovatører som var innleid fra vikarbyrået Adecco, forlangte kommunen at de skulle få fast ansettelse i renovasjonsselskapet.

Henlegger anmeldelse

Asker kommune ble anmeldt av Fagforbundet for brudd på arbeidsmiljølovens bestemmelser fordi Ragn-Sells fikk lov å drive renovasjonstjenesten med ansatte innleid på korttidskontrakter. Rådmann Lars Bjerke skriver i saksframlegget til formannskapet at politiet ikke har funnet grunn til å etterforske saken, og at den er henlagt.

Allerede 13. desember i fjor bekreftet Ragn-Sells i et brev at de 14 renovatørene skulle få fast ansettelse i løpet av første kvartal i år. Sannsynligvis vil dette skje 1. februar.

«Rekruttering via Adecco Norge ble av Ragn-Sells ansett som den beste måten å rekruttere personell på, og kommunen har akseptert dette. Det har hele tiden vært en forutsetning for kommunens aksept at personellet skulle gis fast ansettelse etter ca. tre måneder.», skriver Bjerke.

Normalt med frafall

Ifølge personaldirektør Torgeir Eian i Ragn-Sells er det helt vanlig å ha en rekrutteringsperiode på tre–fire måneder.

Overfor Asker og Bærum Budstikke kommenterer han ikke direkte de tre renovatørene som fikk sparken etter et møte med Adecco fordi de ikke ville jobbe 14–15 timer om dagen, men han sier det er naturlig med et frafall på rundt 25 prosent av de ansatte.

Han forsvarer også de lange arbeidsdagene som renovatørene har hatt.

– Det er naturlig at man jobber mye i en startfase. Etter hvert sklir det bedre og det går over til mer normale arbeidsdager, sier Eian.

Skremmende menneskesyn

Ivar Romundstad som er leder i Fagforbundet Asker, er fornøyd med at Ragn-Sells ansetter renovatørene fast. Ifølge informasjon han har fått, vil de fortsatt ha noen kroner opp til tariffestet timelønn, og dette er noe de tillitsvalgte kommer til å følge opp.

Han misliker uttalelsene til Torgeir Eian om naturlig frafall av midlertidige, som etter en kontraktsperiode ikke får fortsette som fast ansatte.

– Folk får prøve seg, og bare de som løper raskt nok og er villig til å jobbe lange nok dager, får fortsette. Jeg synes dette er en rekrutteringspolitikk som gir et skremmende innblikk i enkelte selskapers menneskesyn, sier Romundstad til Fagbladet.

– Vi kommer fortsatt til å følge utviklingen nøye. Vi ønsker også å bruke denne saken som brekkstang til å få innsyn i andre avtaler Asker kommune har med private selskaper som utfører offentlige oppdrag. Jeg regner med at vi kommer til å finne flere liknende saken, spesielt i renholdsbransjen, sier Romundstad.

Hever ikke kontrakten

I saksframlegget til rådmann Lars Bjerke, anbefaler han ikke å heve kontrakten med Ragn-Sells selv om det har vært store oppstartproblemer.

Derimot mener han det er grunnlag for å gi renovasjonsselskapet dagbøter i en periode fra 17. til 25. november i fjor, fordi veldig mye avfall ble stående uhentet. Ragn-Sells har ikke godtatt dette. I verste fall kan saken ende i retten, men mer sannsynlig blir kommunen og renovasjonsselskapet enige gjennom forhandlinger.

Rådmannen skriver at avfallshåndteringen nå er under kontroll, og at antall avvik ligger på normalt nivå.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy